Din fata Prefecturii, revolta cadrelor didactice s-a mutat in curtea Inspectoratului Scolar. Dascalii botosaneni au ajuns la limita rabdarii, dupa ce au asteptat peste o saptamana sa-si primeasca salariile pe luna februarie si inca nu au vreo informatie despre data la care vor fi platiti pentru munca depusa la catedra luna trecuta. Intrebarile lor s-au indreptat ieri catre sefii Inspectoratului Scolar.
Marti, ministrul educatiei, Daniel Funeriu, a fost invitat la comisia de invatamant a Camerei Deputatilor pentru a da explicatii privind protestele profesorilor iar parlamentarii i-au cerut sa rezolve problema. La intalnire a participat si presedintele FSLI, Simion Hancescu, care urma sa se intalneasca cu premierul Emil Boc, dupa sedinta de Guvern. „Nu cedam!”, „Vrem salarii!”, „Demisia, demisia, demisia!”, „Rusine, Rusine, Rusine!”, „Colegi din toata tara, inchideti astazi scoala!”, au fost mesajele transmise de cei circa 200 de protestatari adunati la mitingul de ieri din Piata Revolutiei. Alaturi de acestia au fost prezenti liderii sindicali judeteni Liviu Axinte si Maria Tiprigan, dar si Liviu Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
„Daca nici in aceasta seara (miercuri, n.r.) nu primim nici un raspuns de la nivel central, joi ne vom intalni din nou aici. In cel mai rau caz, suntem dispusi sa punem la dispozitie doua autocare, pentru cei care doresc sa mearga la Bucuresti, la Minister sa ne cerem drepturile. Daca nu vin ei la noi, vom merge noi la ei”, a spus liderul LSI Liviu Axinte.
Ada Macovei: «Stau pana la 22.00 la ISJ sa caut solutii»
Suparati ca nimeni nu le da nici un raspuns, jumatate din cei din Piata Revolutiei au mers la sediul ISJ, unde i-au cerut explicatii Adei Macovei, inspectorul scolar general.
Din punctul acesteia de vedere, la nivelul judetului au fost facute toate demersurile pentru ca salariile sa fie platite. Mai mult de atat, sefa ISJ sustine ca inca din luna februarie a atras atentia ca nu vor fi bani de salarii in invatamant. „Dumneavoastra v-ati luat salariul? Ati munci fara sa fiti platita?”, au intrebat-o cadrele didactice pe sefa lor.
„Am 41 de ani de catedra, am parul alb, dar pana acum asa ceva nu s-a mai intamplat”, i s-a adresat unul dintre dascalii ajunsi in curtea Inspectoratului Scolar.
„Am luat salariu, 2.000 de lei, dar nu am reusit sa il scot de pe card. Stau pana la 22.00 la ISJ sa caut solutii. Si daca mi-as dori sa fiu impotriva dumneavoastra nu pot, pentru ca sunt si eu cadru didactic, dar nu tine de mine rezolvarea acestei situatii, va rog sa intelegeti”, a fost raspunsul Adei Macovei.
Nemultumiti de explicatiile inspectorul scolar general al ISJ, unii protestatari au cerut demisia Adei Macovei.
„Sunt bani la buget daca imi dau eu demisia? Cine v-a cerut sa renuntati la salarii? Dar ati cerut si demisia directorilor care va reprezinta? Demisia directorilor care trebuie sa incadreze bugetul pe care il aveau. Directorul are un buget care inseamna limita maximala a sumelor in care trebuie sa se incadreze. S-au incadrat? Demisia angajatorilor dumneavoastra, cu care aveti contract, ati cerut-o?”, a fost replica sefei ISJ.
Edilul municipiului ii considera vinovati pe directorii de scoli
Catalin Flutur, primarul municipiului Botosani, sustine ca a solicitat in mod expres plata salariilor pentru angajatii din educatie. O parte din vina pentru situatia din scoli o au, din punctul de vedere al edilului, si directorii care nu s-au prezentat in instanta. In acelasi timp, o deblocare a salariilor ar fi posibila, din punctul de vedere al lui Catalin Flutur, pana la finalul acestei saptamani.
„Problema salariilor nu poate fi dezbatuta in sedinta de Guvern. Vreau sa va informez ca impreuna cu cei din judetul Suceava, cu parlamentarii botosaneni, cu inspectorii scolari din cele doua judete si presedintele CJ Suceava, am avut o intalnire cu factorii decidenti din Guvernul Romaniei pe tema salariilor in judetele Botosani si Suceava. Ne-am intalnit atat cu domnul Funeriu, cu domnul Ialomiteanu si cu domnul Boc si am constatat ca la nivelul Guvernului stiau foarte bine situatia”, a declarat Flutur.
«Directorul de scoala cred ca s-a simtit mai mult membru de sindicat»
Desi sustine ca situatia din cele doua judete este speciala, ca este cunoscuta de premier, primarul Catalin Flutur crede ca va fi gasita o solutie pentru dascalii din cele doua judete, dar nu intr-un interval foarte scurt de timp.
Conform calcului Ministerului de Finante, pentru plata salariilor la nivelul celor doua judete este nevoie de 1.600 de miliarde de lei vechi. „Vorbim despre niste sume colosale dar promisiunea este ca va rezolva problema. Personal am solicitat sa se achite angajatilor din sistemul educational sumele pentru plata salariilor asa cum le au ei cu sau fara hotarare judecatoreasca. Chiar nu au nici o vina domnii profesori, cred ca in alta parte a fost un scurtcircuit, cred ca cei care trebuiau sa se apare in instanta nu au facut-o, este o mica vina a directorilor de scoli care sunt ordonatori de credite si cei care intocmesc statele de plata. Directorul de scoala, cred ca initial s-a simtit mai mult membru de sindicat, pentru ca nu s-a gandit ca trebuie sa respecte legea responsabilitatii fiscale si incadrarea la plafonul de salarii”, a spus primarul. Acesta a tinut sa precizeze ca o rectificare bugetara nu poate avea loc pana in luna iunie, acestea fiind acordurile facute cu organismele internationale.
Pentru a veni in sprijinul personalului nedidactic, pentru ca exista o suma de bani in contul autoritatii locale, respectiv 10 miliarde de lei, acestea au fost transferate in contul unitatilor scolare.
„Sunt cateva sute de persoane care au nevoie de salarii, nu au primit salarii marite in ianuarie, unii sunt cu salarii de pana in 500 de lei si multi cu salarii de 600 de lei. Era ca un avans, si nu cred ca poate cineva decide si in numele lor. Daca stau la noi nu primim dobanda pe ei. Au fost solicitari in acest sens, nu am dat noi nici o dispozitie”, a mai spus primarul.