Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care se află în Republica Moldova într-o vizită oficială. Discuţiile s-au axat pe cele mai importante aspecte ale situaţiei social-politice din Republica Moldova. Au fost abordate cele mai stringente probleme cu care se confruntă statul nostru, printre acestea – tentativa de modificare a sistemului electoral de către PD şi PSRM şi neadmiterea ignorării de către guvernare a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.
„Oligarhul Plahotniuc vrea cu orice preţ menţinerea statului captiv prin schimbarea sistemului electoral proporţional pe unul mixt, în tandem cu preşedintele său de buzunar, Igor Dodon. Mai mult, aceştia intenţionează să se alieze după alegerile din 2018”, a spus Andrei Năstase. Liderul Platformei DA a subliniat şi necesitatea imperioasă a creşterii rolului Consiliului Europei în monitorizarea procesului politic din Republica Moldova, insistând ca aceasta „să continue până când vor apărea semnale clare de eliberare a instituţiilor statului din captivitatea politică şi mafiotică”.
„În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre necesitatea unor eforturi susţinute de respectare a drepturilor elementare ale omului, încălcate flagrant în Republica Moldova, unde dreptul la libera exprimare şi la informare obiectivă şi echidistantă este violat fără prea mari menajamente prin monopolul şi controlul instaurat în mass-media de către Vladimir Plahotniuc. Este încălcat cu ipocrizie şi accesul la o justiţie dreaptă, aceasta ajungând să fie o unealtă docilă a guvernării, fiind totalmente controlată de acelaşi oligarh”, se spune în comunicatul emis de Platforma DA.
La discuţiile cu oficialul european, Andrei Năstase a menţionat şi faptul că demnitarii şi funcţionarii corupţi sunt promovaţi în funcţii, în timp ce încrederea populaţiei în instituţiile statului este la pământ.
„Acum doi ani, Thorbjorn Jagland a diagnosticat situaţia din Republica Moldova cu precizie de chirurg: „O tara pe marginea prapastiei”. Andrei Năstase a opinat că situaţia gravă se menţine: corupţia rămâne a fi endemică şi statul e în continuare captiv, aflându-se în mâinile oligarhilor, iar veniturile mici determină sute de mii de moldoveni să plece peste hotare în căutarea unei vieţi decente. Numărul contribuablililor a scăzut în ultimul an cu 74 de mii, în timp ce avem 730 de mii de pensionari. Zilnic, 106 moldoveni părăsesc ţara care riscă să se confrunte şi cu criză demografică”, se mai spune în declaraţie.