spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
22-dec.-2024

Cum se pierd minute vitale

- Advertisement -

„Ziarul de Iasi” a intrat in posesia desfasuratoarelor de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul Judetean de Ambulanta din ziua in care a murit studentul Cosmin Obrinteschi. Tinarului i s-a facut rau la ora de sport. Profesorul si apoi colegii sai au sunat la 112. Astazi va putem prezenta ce s-a intimplat minut cu minut. Prima „boala” a sistemului: 6 minute s-au pierdut de la primul apel pina cind a plecat masina cu asistent medical. 4 minute in convorbiri si in asteptare pe linii telefonice si 2 minute de pregatire. Din raport se constata ca la 14 minute de la momentul in care a ajuns la fata locului, primul echipaj a anuntat Dispeceratul: pacient in stop cardio-respirator cu declansarea protocolului de resuscitare. A doua „boala” a sistemului: echipajul cu medic a ajuns dupa 27 de minute de la primul apel telefonic.

„Ziarul de Iasi” a intrat in posesia datelor inregistrate in computerele Serviciului de Telecomunicatii Speciale, dar si de la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA). Desfasuratorul de la SJA arata ca trei minute au trecut ca apelul sa ajunga de la Dispeceratul 112 la Dispeceratul Ambulantei, un minut a mai vorbit operatorul Ambulantei cu cel care a facut solicitarea, dupa care s-a anuntat urgenta echipajului cu asistent. Doua minute i-a luat echipajului ca sa plece din sediu, iar alte trei minute a insemnat drumul parcurs pina la sala de sport. Rezulta, astfel, ca cel mai mult timp, sase minute, s-a pierdut pe liniile telefonice si pregatirea echipajului. Reprezentantii STS au aratat ca de la 112 apelul a plecat in aproximativ jumatate de minut, restul timpului pierzindu-se pina cind a fost preluat de dispecerul de la Statia de Ambulanta. Aici apelurile pot sta intr-o „coada” de asteptare, deoarece se preiau solicitari din tot judetul. Conform desfasuratorului SJA, doar trei minute a insemnat drumul propriu-zis al echipajului de la sediu pina la sala de sport. Echipajul cu medic a ajuns insa mult mai tirziu, la 14 minute dupa ce a ajuns prima ambulanta la sala de sport.

Cosmin Obrinteschi, studentul de 20 de ani care a murit in urma unei ore de sport in Tudor-Gradinari, a fost preluat de medici dupa noua minute de la apelul la 112. Asta arata datele de la Serviciul Judetean de Ambulanta. „La ora 17:17, la Centrul Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 Iasi a fost receptionat un prim apel, acesta fiind transferat imediat la dispeceratele de urgenta ale Ambulantei si ISU/SMURD. In intervalul orar 17:17 – 17:30 au mai fost receptionate patru apeluri, la orele 17:20, 17:22, 17:29, 17:30, fiind de asemenea transferate catre dispeceratul de urgenta al Ambulantei. Din continutul ultimului apel rezulta confirmarea sosirii Ambulantei la locul evenimentului”, a declarat general-locotent Marcel Opris, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Reprezentantii Ambulantei sustin ca au fost mai multe persoane care au sunat in intervalul descris mai sus in urma incidentului. Dupa primul apel, Ambulanta a luat cunostinta despre caz, insa abia dupa trei minute de cind s-a sunat la 112. „La noi figureaza apelul la 112 la 17:18 minute (diferenta fata de STS poate fi din cauza nesincronizarii orei exacte intre serverele celor doua dispecerate – n.r), iar la 17:21:18 operatorul din cadrul Dispeceratului Medical Central al Serviciului Judetean de Ambulanta a primit apelul. S-a confirmat solicitarea la ora 17:21:53 pentru crize comitiale si s-a alertat echipajul care a primit solicitarea la 17:22:03”, a precizat dr. Florin Agapie, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta.

Echipajul format din asistent si ambulantier a plecat, astfel, din sediu doua minute mai tirziu, la ora 17:24:26 secunde. Conform datelor, echipajul a ajuns la caz la ora 17:27:38 de secunde. Din cele aproximativ noua minute deci, sase dintre ele s-au pierdut din cauza convorbirilor telefonice si a pregatirii echipajului. Doar trei minute a insemnat parcurgerea drumului propriu-zis intre sediul Ambulantei si sala de sport in fata careia murise studentul.

De ce Ambulanta cu medic a fost anuntata dupa 14 minute?

Din desfasuratorul de la SJA rezulta ca nu au trecut 20 de minute pina la sosirea Ambulantei, asa cum sustineau martorii si profesorul tinarului. „Timpul se dilata intotdeauna pentru cei care stau pe loc. Daca dispecerizarea ar fi fost una directa, nu s-ar mai fi pierdut minute. Dar telefoanele se preiau in ordinea in care vin, pentru ca vin din tot judetul. Noi am facut tot posibilul pentru acest tinar, dar din nefericire el a avut probleme cardiace de mic si acum nu a mai rezistat. S-a vazut la necropsie ca avea cardiomegalie, cordul marit, ca a avut insuficienta ventriculara stinga, cordul era bolnav. Se va vedea exact diagnosticul in urma analizei histopatologice (analiza microscopica a unor fragmente de organe sau tesuturi-n.r.). Nu a raspuns nici unei manevre de resuscitare, absolut niciuneia. Nu se mai putea face nimic in cazul lui oricum”, a adaugat dr. Agapie.

Datele inregistrate in bazele Ambulantei, interfetei 112 si SIUI arata ca odata ajunsa la locul solicitarii, la 17:27:38 secunde, asistenta a inceput manevrele de resuscitare, intrucit a constatat ca tinarul este in stop cardiorespirator. Abia dupa mai bine de 14 minute, la ora 17:41:51 a apelat, in cele din urma, Dispeceratul Ambulantei pentru a anunta ca pacientul este in stop cardio-respirator cu asistolie si ca a declansat protocolul de resuscitare.

Dispeceratul a anuntat echipajul cu medic la ora 17:42:12, echipajul a primit solicitarea la ora 17:43:23 pentru tinarul inconstient si a carui resuscitare o incerca deja echipajul cu asistent. Echipajul cu medic se intorcea de la un alt deces inregistrat in Horlesti si se afla in zona Bucsinescu la momentul primirii solicitarii, asa ca a mers spre sala de sport la 17:43:30 si a ajuns acolo la ora 17:44:30. Medicul a continuat manevrele de resuscitare, a intubat pacientul, i-a administrat medicamente, insa acesta nu a raspuns deloc manevrelor, potrivit oficialilor Ambulantei. La ora 18:25:00, astfel, echipajul a plecat de la sala de sport spre Spitalul „Sf. Spiridon” cu tinarul si au declarat decesul. S-a ajuns la ora 18:30:00 la spital, tinarul a fost lasat la morga, iar la ora 18:53:04 echipajul a anuntat eliberarea.

–––

Protocolul la fiecare apel primit de 112

Reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale explica felul in care se proceseaza cazurile pentru care se suna la 112. Daca apelantul suna de pe o cartela cu abonament, atunci operatorului de la 112 ii apar automat datele de identificare ale acestuia.

Daca apelantul suna de pe un telefon cu cartela prepay, de exemplu, atunci operatoarea ii va cere datele de identificare pe care le va introduce in calculator in fisa de solicitare. Urmeaza apoi intrebarile cu privire la tipul de urgenta, unde are loc incidentul, cine este ranit si se stabilesc resursele de care este nevoie.

„In functie de datele introduse de catre operator in calculator, calculatorul ii arata operatorului ordinea in care trebuie sa apeleze la dispeceratele Ambulantei, SMURD-ului sau Politiei, sau daca trebuie sa apeleze la un singur dispecerat. Toate acestea dureaza 10-20 secunde, in functie de cit este de agitat si stresat omul care suna la 112”, a declarat colonelul Adrian Fulea, purtator de cuvint al Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Acesta a adaugat faptul ca in momentul in care operatorul 112 transmite mai departe solicitarea catre dispecerate transmite si fisa de solicitare cu datele apelantului, astfel incit noul operator sa nu puna aceleasi intrebari din nou. „Cind operatorul de la 112 a dat click pentru a apela mai departe dispeceratul, la acel dispecerat ajunge instant si fisa de solicitare in scris, iar cazul s-a dus mai departe cu un click. Operatorii nu stau de vorba intre ei, noul operator de la respectivul dispecerat il mai intreaba pe apelant probleme de specialitate in momentul in care preia apelul, depinde in cit timp il preia. Noul operator, de exemplu medicul de la Ambulanta, va discuta in calitate de specialist cu apelantul despre problema respectiva”, a conchis colonelul Adrian Fulea.

–––

Un sistem bolnav: doar doi medici pe tura la un oras cu 400.000 de locuitori

Cazul lui Cosmin Obrinteschi scoate din nou la iveala situatia grava in care se afla Serviciul de Ambulanta Iasi. Aici lucreaza 21 de medici, iar pe tura sint patru sau 5 medici. Un echipaj se regaseste la Pascani, unul la Tirgu Frumos, doua la statia centrala din Iasi, iar in Iasi lucreaza si un medic coordonator. In momentul in care s-a primit apelul la 112 cu privire la incidentul din Tudor, cele doua echipaje de la statia centrala din Iasi erau plecate la alte urgente, potrivit conducerii Serviciului de Ambulanta. Conducerea Serviciului de Ambulanta s-a plins in mai multe rinduri de lipsa de personal si ca nu sint destule echipaje cu medic pentru interventii. Pe 8 martie, in ziua in care a murit Cosmin Obrinteschi, in afara de medicul coordonator, la Serviciul de Ambulanta nu exista nici un alt medic. Cele doua echipaje aflate in tura erau plecate la alte doua solicitari.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.