spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Punctajul disponibilizarilor din Politie

- Advertisement -

Ministerul Administratiei si Internelor va alcatui clasamente cu puncte pe penalizare pentru politistii, jandarmii si pompierii ce vor fi disponibilizati in cadrul reorganizarii anuntate de ministrul Traian Igas u angajatii cu dosare penale, abateri disciplinare, care nu au investit in pregatirea lor sau cei aflati in pragul pensionarii sint cei mai expusi concedierii, potrivit clasamentului aflat in posesia redactiei u oficialii ministerului promit sa tina cont de cazurile sociale u „Nu ne vor veni liste cu politistii care vor trebui sa plece. Taierile se vor face pe plan local”, ne-a declarat seful IJP Vrancea.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat ca va disponibiliza 9.000 de oameni, in special din rindul celor care au calificative proaste pe linie profesionala, abateri si dosare penale. Se pare ca restructurarea va incepe in luna aprilie, astfel incit ministerul sa se incadreze in bugetul aprobat pentru anul 2011. In ciuda faptului ca oficial nu se stie cine pleaca, prin Politia vrinceana circula o lista cu criteriile dupa care vor fi facute ierarhizarile. Potrivit acestora, ministerul ar dori sa scape in special de angajatii neprofesionisti si de cei care au încalcat legea, insa cei fara „proptele” se tem sa nu se faca abuzuri. Proiectul de lege privind reorganizarea MAI se afla la Parlament pentru dezbatere si aprobare. Pina atunci insa, la nivelul IJP Vrancea a inceput o evaluare a fiecarui angajat care a fost nevoit sa completeze o fisa cu informatii din dosarul profesional. Se presupune ca din aceste dosare de cadre vor fi extrasi algoritmii care ii vor desemna in final pe cei nevoiti sa-si faca bagajele.

Criterii de departajare pe „bile albe” – „bile negre”

Specialistii ministerului au intocmit o lista cu patru criterii care le vor fi aplicate angajatilor din sistem. Potrivit criteriilor de evaluare pentru politisti, la categoria sanctiuni, „existenta unei hotariri judecatoresti, definitiva, prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei inchisorii sau amenzii penale, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea” se penalizeaza cu 80/100 de puncte. De asemenea, 70/80/90 de puncte se pun la dosar pentru existenta unor sanctiuni administrative in ultimii 3 ani, cum ar fi „mustrare”, „mustrare cu avertisment”, „amenda”. De asemenea „existenta sanctiunii disciplinare „mustrare scrisa”, „diminuarea drepturilor salariale pentru functia indeplinita cu 5-20% pe o perioada de 1- 3 luni”, „aminarea promovarii in grade profesionale sau functii superioare, pe o perioada de la 1 la 3 ani”, „trecerea intr-o functie inferioara pina la cel mult nivelul de baza al gradului profesional detinut”, cu exceptia situatiei in care sanctiunea disciplinara a fost radiata” se „taxeaza” cu 50/60/70/80 de puncte. „Suma punctajelor acordate e inmultita cu ponderea de 25% si se obtine punctajul grupei B, negativ”, se arata in criterii. Daca salariatii au investit in pregatirea lor profesionala (grupa C), acestia isi pot adauga „bile albe” la dosar. De exemplu, „absolvirea a cel putin unui curs/program de pregatire in specialitatea postului ocupat, suplimentar fata de cel/cele prevazut/prevazute in fisa postului” se bonifica la categoria „bile albe” cu 20 de puncte. In aceeasi categorie intra si vechimea in profesie sau experienta in specialitate, in dreptul carora se obtin intre 20 si 50 de „puncte albe”. In final, „se aduna punctajul la cele trei criterii si se inmulteste cu ponderea de 30% si se obtine punctajul pentru grupa C, pozitiv”. De asemeenea, la grupa D, se ia in calcul nivelul calificativelor de apreciere in ultimii 3 ani de activitate, corespunzatoare fiecarei categorii de personal al MAI. Tot la bile albe intra si „incadrarea personalului clinic sanatos”, care inseamna 50 de puncte. „Clasarea medicala a personalului ca „apt limitat” (25 pct.) se aduna punctajul mediu de pe 3 ani la calificative cu cel de la situatia medicala si se inmulteste cu ponderea de 20%, obtindu-se punctajul grupei 0, pozitiv. Punctajul final se obtine din suma algebrica a punctajelor pe cele 4 grupe, adica D^C-A-B#Pf”, se arata in instructiuni. Cele mai importante par insa criteriile de de evaluare grupa E, care fac departajarea finala. Acestea sint: copii in intretinere, existenta personalului vaduv sau divortat care are in ingrijire copii sau batrini ori existenta personalului care are calitate de intretinator unic de familie.

Unii spun de 30 de disponibilizati, altii 50, dar nimic nu e sigur

Problema disponibilizarilor din MAI este viu discutata in rindul politistilor, jandarmilor si pompierilor, de peste jumatate de an. Conform unor surse, cei de la MAI vor cere fiecarui inspectorat sa intocmeasca un clasament profesional, iar oamenii cu uniforma cu cele mai multe „bube” negre” vor parasi institutia. Se pare ca la nivelul inspectoratului a inceput intocmirea acestei ierarhii. Seful IPJ Vrancea, comisarul sef Ionel Popescu, a luat parte la mai multe discutii desfasurate la IGPR, dar spune ca disponibilizarile vor fi facute pe plan local. „Nu ne vor veni liste cu politistii care vor trebui sa plece. Taierile se vor face pe plan local, dupa criteriile impuse de la IGPR. Vom face o evaluare si abia ulterior vom lua decizii. Va fi formata o comisie la nivelul IPJ Vrancea care va decide ce politisti trebuie sa plece. Nu exista o cifra oficiala, sint tot felul de variante, dar nimeni nu stie concret citi politisti vor fi disponibilizati. Unii spun 30, altii 50, dar nimic nu e sigur”, ne-a spus comisarul sef Ionel Popescu. Ministerul a anuntat ca vor exista masuri cu caracter social pentru cei care parasesc sistemul, sub forma unui ajutor financiar. Totodata, celor trimisi in somaj le vor fi oferite oportunitati de recalificare. „Modernizarea si eficientizarea a MAI are în vedere cresterea capacitatii operative prin reducerea nivelurilor ierarhice, scurtarea timpului de luare si transmitere a deciziei, a timpului de reactie, precum si diminuarea numarului de efective din structurile suport în vederea reducerii deficitului de personal din cele operative”, arata MAI.

SIPI si DGA sub acceasi umbrela

Pentru a mai salva din angajati, Sindicatul „Pro Lex” a propus suspendarea primei pentru lucrari de exceptie si a salariului de excelenta acordat pentru 5% din personalul din Politie. În opinia sindicalistilor, o reorganizare eficienta a MAI presupune transformarea în functii publice cu statut special, adica politisti, functionari publici si personal contractual, în functie de specificul activitatii desfasurate. Pentru evitarea suprapunerii de atributii, dar si pentru eficienta operativa, sindicalistii propun comasarea Directiei Generale Anticoruptie cu Directia Generala de Informatii si Protectie Interna. De asemenea, „Pro Lex” a cerut ca politistii care au suferit accidente de munca si au fost declarati „apt limitat” sa nu fie disponibilizati, ci sa fie redistribuiti la servicii neoperative.

Si pompierii si jandarmii au emotii

Disponibilizarile se vor face si in rindul pompierilor si jandarmilor. Criteriile ar putea fi identice cu cele stabilite pentru politisti. Sefii locali ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratului de Jandarmi asteapta inca informari de la Centru. Prim-adjunctul ISU, col. Jenica Bordeanu, asteapta sa vada ce se va decide la nivel de minister. „S-a spus ca vor fi disponibilizati 3.000, 6.000 sau 8.000 de oameni. Nu stim nimic concret. Cert este ca noi lucram la protectia civila cu 25 de angajati, adica 55 % din schema de incadrare. Protectia Civila are cele mai multe misiuni in cadrul inspectoratului, dar numarul de cadre este foarte mic”, a spus colonelul Bordeanu. Cei de la Jandarmerie asteapta la rindul lor clarificari privind organigrama dupa care vor functiona pe viitor. „Noi nu putem face disponibilizari daca nu cunoastem criteriile. Nu ni le-a adus nimeni la cunostinta. Sint doar discutii, iar singurele variante le-am auzit in presa. Nu stim nici citi jandarmi ar putea fi dati afara”, ne-a spus col. Daniel Catrangiu, seful Jandarmeriei.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.