Cu cât mai mici sunt defalcările sociale, cu atât mai mari sunt pensiile. Acest lucru poate fi realizat prin cote rezonabile ale contribuţiilor sociale, ceea ce stimulează detenebrizarea economiei şi creşterea salariilor, afirmă vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.
„Aşadar, cotele contribuţiilor oscilate în ţările dezvoltate între 15% şi 19% asigură venituri mult mai semnificative ale bugetelor sociale, comparativ cu Moldova, unde cota defalcărilor sociale constituie 29% din fondul de remunerare a muncii. Chiar şi în Ucraina această cotă este egală cu 22% din fondul de salarizare”, spune Alexandru Slusari.
Potrivit lui, Platforma DA în nenumărate rânduri a propus soluţii pentru detenebrizarea economiei.
„Pentru Platforma DA detenebrizarea economiei este o PRIORITATE. Formaţiunea noastră nu o dată a menţionat că este imperios necesar de micşorat cât mai rapid contribuţiile de asigurări sociale măcar până la 24%, cu înăsprirea semnificativă a sancţiunilor pentru achitarea salariilor în plic”, a declarat Slusari.
„Totodată, se impune şi introducerea altor facilităţi fiscale pentru businessul legal, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Ar trebui să fie încheiat un pact între stat şi mediul de afaceri, cu obligaţiunile reciproce de a micşora povara fiscală asupra antreprenorilor, cu reducerea semnificativă a sectorului informal al economiei”, afirmă Alexandru Slusari.
Actualul guvern însă este preocupat de propriile interese şi nu de îmbunătăţirea economiei, mai spune Alexandru Slusari.