Sistemul uninominal 100% nu este democratic, pentru că nu va avea o reprezentare a tuturor vocilor din societate. Un vot strict uninominal duce la diminuarea poziţiilor politice. Un sistem uninominal este un pas către un sistem monopartid, în care decizia este doar în mâna unui partid.
Este declaraţia făcută de parlamentarul conservator german, raportor al Comisiei pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului a APCE, Bernd Fabritius, în cadrul unui interviu pentru RadioEuropaLiberă.
„Eu nu sunt de acord cu acest sistem, pentru că permite impunerea unui partid care câştigă adepţi prin manipulare şi poate reuşi să aibă majoritate în Parlament, într-un parlament care, aşadar, nu reprezintă toate interesele societăţii. După mine, este nedemocratic. Eu sunt împotriva votului uninominal. O combinaţie este adecvată”, a spus Bernd Fabritius.
Iar alegerea în mod direct a candidatului preferat, potrivit lui Bernd Fabritius, nu este o soluţie bună.
„Trebuie să conştientizăm că alegătorul nu cunoaşte politicianul. Aţi spus dumneavoastră că cetăţenii îşi pot alege cunoscuţi din cartier. Dar la alegerile naţionale nu fiecare cartier are un politician. În principiu, într-o ţară cu o structură, cu o tradiţie democratică, partidele au un conţinut politic. Ca alegător, eu nu vreau să aleg o persoană fizică pentru că îmi este simpatică, ci vreau să aleg un conţinut politic. Vreau să aleg un proiect politic care îmi duce ţara la prosperitate şi în viitor. Iar asta doar câteodată este o persoană fizică. Aşa că trebuie să aleg un program şi un proiect de guvernare. Iar acest proiect de guvernare nu este legat de o persoană fizică”, susţine parlamentarul german.
În acest context, parlamentarul german susţine că introducerea votului uninominal ar reprezenta un mare pericol pentru democraţia din Republica Moldova.