* O îmbrânceală între doi elevi ai Liceului „Gheorghe Asachi” a degenerat în bătaie în toată regula * Doi indivizi străini au intrat şi l-au lovit cu un baston de metal pe unul dintre elevi şi l-au bruscat pe profesorul care a încercat să-i oprească * Dascălii sunt şocaţi, acesta fiind cel mai grav act de violenţă întâmplat în şcoală *
Doi elevi de la Grupul Şcolar „Gh. Asachi” – Eduard Brustan, de la clasa a XI-a şi Eduard Stoian, de la clasa a IX-a (rămas repetent de mai multe ori, ajuns deja la vârsta de 19 ani) – s-au îmbrâncit ieri, în jurul orei 8.50 – în timpul pauzei, la chioşcul din incinta şcolii.
Supărarea nu le-a trecut foarte repede, cei doi luându-se la bătaie chiar în liceu. „Bătaia a fost întreruptă de profesori. Elevul de clasa a IX-a s-a ales cu nasul spart şi a fost trimis la toaletă să se spele”, ne-au povestit poliţiştii care au fost la faţa locului.
Supărat că nu şi-a putut dovedi adversarul, Eduard Stoian (de etnie romă) şi-a chemat în ajutor doi prieteni, care au pătruns în şcoală şi l-au lovit pe celălalt tânăr cu un baston de metal, aşa cum au precizat cei care au asistat la incident.
„Iniţial, elevii care au văzut scena au susţinut că cei doi indivizi au venit cu săbiile. Elevul de-a XI-a a fost lovit violent în spate. După semnele lăsate, se pare că totuşi a fost un baston metalic. Dacă ar fi fost sabie, altfel ar fi arătat urmele loviturii. Am sunat imediat la 112, dar până să vină poliţiştii, agresorii şi elevul de clasa a IX-a au fugit din şcoală”, povesteşte directorul instituţiei, Adrian Diacănu (FOTO).
„Am întrebat pe toată lumea ce obiecte aveau în mână agresorii. O parte au spus că era o sabie, dar că nu au văzut partea tăioasă. Dacă vorbim de o sabie, atunci probabil nu a fost scoasă din teacă. Important este că elevul agresat este bine”.
„L-am sfătuit să meargă să îşi scoată certificat medico-legal şi, dacă doreşte, să vină cu unul dintre părinţi să depună plângere”, ne-au mai spus poliţiştii.
„Un act de violenţă fără precedent”
Directorul instituţiei susţine că elevul lovit se află în afară de orice pericol, rana nefiind gravă. „Incidentul este însă destul de grav. Cei doi agresori au intrat valvârtej în şcoală, l-au bruscat pe profesorul care a încercat să-i oprească şi l-au lovit pe elev chiar în clasă”.
„Este un act de violenţă fără precedent în şcoala noastră. Toţi profesorii şi elevii sunt înmărmuriţi. Am depus plângere la poliţie, sperăm ca cei doi indivizi să fie prinşi şi, măcar, amendaţi. Nu aveau ce căuta înarmaţi într-o unitate de învăţământ”, mai spune directorul.
Nu exista agent de pază
În momentul producerii incidentului, liceul nu era păzit de un agent de pază: „Avem doi oameni angajaţi din banii proveniţi de la comitetul de părinţi. Unul lucrează dimineaţă, la Grupul Şcolar Metalurgic, acolo unde învaţă o parte dintre elevii noştri, întrucât sediul este în reabilitare. Celălalt vine la ora 14”, explică Adrian Diacănu.
Aceste spune însă că într-o unitate atât de mare cum este „Asachi”, care are inclusiv intrări prin străzi diferite, agresorii ar putea pătrunde chiar şi dacă agentul de pază s-ar fi aflat la intrarea principală.
Pedeapsa maximă
Ce se va întâmpla cu cei doi agresori este problema poliţiei, însă pedeapsa pe care o vor primi ambii elevi, va fi maximă, ne-a asigurat directorul liceului:
„Voi propune în consiliul profesoral ca elevul de clasa a XI-a să fie exmatriculat, iar cel de-a IX-a (pentru care nu putem da aceeaşi pedeapsă, pentru că învăţământul este obligatoriu până în clasa a X-a) va fi mutat disciplinar la o altă instituţie”, mai spune directorul.
Poliţiştii însă nu vor lăsa incidentul să treacă cu una cu două. „Noi am demarat o anchetă şi toţi cei implicaţi vor primi amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei. Dacă, în urma cercetărilor vom descoperi că cei care au intrat în şcoală au avut arme albe la ei, atunci li se va face şi dosar penal”, susţin poliţiştii.
Inspectorul general cere sancţiuni dure pentru bătăuşii din şcoli
Incidentul a fost adus imediat şi la cunoştinţa inspectorului general, Doruleţ Resmeriţă: „Este adevărat că în prezent şcolile nu sunt sigure şi că astfel de situaţii se întâmplă destul de des. Nu mai des ca în alte perioade, dar frecvenţa lor reprezintă un semnal de alarmă”.
„Acesta este şi motivul pentru care insist să fac publice asemenea evenimente. Nu e nimic de ascuns. Ele trebuie descurajate din start. Am început o monitorizare atentă şi am solicitat ca elevii care se dedau unor astfel de lucruri să fie sancţionaţi dur, dar în litera regulamentului”.
„Aşa că în ultima vreme, au fost cazuri de mutări disciplinare şi la licee bune, cum sunt Pedagogicul şi Cuza, pentru altercaţii în timpul pauzelor. La «Asachi» este un caz fericit, când nu s-a întâmplat nimic grav, dar atât elevul cât şi profesorul bruscat puteau fi răniţi, dacă respectivii indivizi ar fi avut într-adevăr săbii”.
„Am discutat şi cu comandantul poliţiei şi am primit asigurări că cei doi indivizi vor fi identificaţi şi sancţionaţi conform legii. Dacă nu vom sancţiona cum se cuvine astfel de comportamente, şcolile vor rămâne în continuare nesigure”, spune Doruleţ Resmeriţă.
Acesta a mai adăugat că unităţile de învăţământ ar trebui să folosească resursele extrabugetare pentru asigurarea pazei, prin apelarea la serviciile firmelor specializate. „Nu pot angaja oameni din fonduri extrabugetare, dar pot plăti servicii”, a mai spus şeful învăţământului gălăţean.