ACTIVITATE “Realitatea” Husi! Putini sunt cei care, dacã ar auzi acest nume, ar sti din prima clipã cã este vorba despre un club sportiv de sah, înfiintat încã din 2006, în “orasul dintre vii”. Clubul, în care activeazã cei mai împãtimiti sahisti locali, are deja un palmares cu care husenii se pot mândri: participãri la competitii intrajudetene, cu rezultate apreciabile, un loc 7 obtinut în 2009 la Campionatul National de Sah (divizia B), dar si un onorant loc 2, în cadrul aceleiasi competitii nationale, dar în 2010. Toate aceste informatii, dar si multe alte subiecte interesante, pe teme culturale, istorice sau religioase se pot afla din ultimul numãr al revistei de culturã “Prutul”.
INTERES “Sportul mintii” este îndrãgit de tot mai multi huseni, care se bucurã sã descopere, chiar si acum, când împlineste 5 ani de la înfiintare, cã în orasul lor existã un grup bine definit al sahistilor locali. “Eu sunt în clasa a XI-a, la Colegiul “Cuza Vodã” si am învãtat sã joc sah de la vârsta de 9 ani. Anul acesta, am aflat cã la noi în Husi, existã un club de sah, cu sediul pe Bulevardul 1 Mai, si m-am înscris. Aici, am întâlnit oameni care iubesc sahul si cu care facem o echipã bunã. Sperãm sã avem participãri mai multe în concursuri interjudetene si nationale”, spune Andrei, 18 ani. Conducerea clubului este reprezentatã de economistul Neculai Baltag, presedinte, Ursan Cornel Marius, vicepresedinte, si instructor Hanga Wylly. Acesta din urmã a publicat în paginile revistei de culturã “Prutul”, realizatã de profesorul husean Costin Clit, un istoric al Clubului “Realitatea”.
“Pe vremea lui Ceausescu, orice grup vroiai sã înfiintezi, fie el si unul sportiv, erai luat la ochi de Securitate!”
AMINTIRI “Mã bucur foarte mult cã, în Husi, sunt iubitori de sah. De sport, în general. Eu nu am luat contact cu acest club local, pentru cã am deja o vârstã si poate nu îmi mai permit sã ies din casã, dar vestea în sine mã bucurã. Mã bucur pentru copiii care si-ar gãsi o ocupatie frumoasã, educativã, creativã. În 1986, când am venit în Husi, eu am încercat sã pun bazele unui club de sah, dar am avut parte de piedici. Pe vremea lui Ceausescu, orice grup vroiai sã înfiintezi, fie el si unul sportiv, erai luat la ochi de Securitate. Si am renuntat. Dar de jucat, am jucat mereu. Acum, îi felicit pe cei care s-au gândit sã facã la Husi un grup al sahistilor. E plãcut sã joci vara, în parc, o partidã de sah”, a spus inginerul Ioan Teodor Crainic, 79 de ani.