spot_img
spot_img
0.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Scoli date in judecata

- Advertisement -

Societatile de constructii nu mai au incredere in promisiunile facute de oficialii Inspectoratului Scolar Judetean prin intermediul scolilor. Nu mai cred nici in promisiunile Ministerului Educatiei ca isi vor primi banii pentru lucrarile efectuate in scoli. Trei societati au dat in judecata unitatile scolare de unde au de incasat sume de bani in urma lucrarilor realizate si neplatite.

Datoriile acumulate de acestia sunt din perioada 2008-2010. „Totalul datoriilor inregistrate de scoli este de aproximativ 11 miliarde de lei vechi. Ele au fost mai mari, de 17 miliarde de lei vechi, dar au mai fost facute plati si in trimestrul patru al anului trecut. Avem asigurari ca se va mai plati o parte din aceste datorii in cursul acestui an, dar nu avem termene clare, exacte. La aceasta data sunt trei societati de constructii care au dat in judecata scolile pentru recuperarea banilor”, a spus inspectorul scolar Daniel Bucataru, purtator de cuvant al ISJ.

A deschis proces in instanta SC Simcos pentru investitii realizate la Dorobanti si la Cordareni. Suma totala este de 330.000 de lei. Un alt proces a fost deschis de SC Nord Instal Dorohoi, fiind vorba de o investitie de 100.000 de lei. O a treia actiune in instanta a fost introdusa de SC Condacia pentru lucrarile efectuate si neachitate de la Liceul Nicolae Iorga si de la Liceul „Stefan ce Mare si Sfant” de la Vorona. Toate aceste procese sunt in curs, investitiile fiind derulate in perioada 2008-2010.

«S-au deschis lucrari in nestire, fara nicio acoperire financiara»

Problema restantelor pe care unitatile scolare le au catre constructori a mai fost adusa in atentie si de Ada Macovei, sefa ISJ. Dupa preluarea mandatului, aceasta a mentionat ca numarul santierelor deschise la nivelul judetului este mult prea mare.

„S-au deschis lucrari in nestire, fara nici o acoperire, nici financiara, sub nici un criteriu. Au fost deschise santiere in scoli unde avem sub 20 de copii, investitii care ajung undeva in jur de 12-14 milioane de lei vechi, pentru 14, 16 sau pentru 24 de elevi. Fiecare copil are cu siguranta dreptul la educatie, la conditii bune de invatare, dar prioritatile trebuiau stabilite pe niste criterii foarte clare.

Trebuiau incepute 50 de santiere, inchise acele 50 pe parcursul unui an sau doi ani scolari, dupa care incepeam altele si tot asa mai departe. Le aduceam la stadiul de avizare sanitara, conditii si de igiena si de invatare normale, dupa care incepeam in alta parte”, sustinea Ada Macovei. Aceasta a spus de la inceput ca sunt de platit constructori cu sume foarte mari, lucrari executate, facturate, pentru care constructorii au achitat la stat TVA, au facut toate platile la timp, iar statul le este dator.

„Suntem in situatia in care consiliile locale sau scolile care au semnat contractele si au deschis santierele pot fi actionate in orice clipa in instanta de constructorul care a finalizat lucrarea, a facturat, a fost semnat procesul verbal de receptie”, a mentionat Ada Macovei.

La Botosani, numarul mare de santiere deschise este argumentat de numarul mare de unitati de invatamant care au nevoie de reabilitari, de utilitati, de aviz de functionare.

„Facem eforturi disperate sa reusim sa inchidem rand pe rand santiere, sa achitam datoriile si sa aducem macar lucrarile realizate in proportie de peste 80 la suta la finalizare, sa le putem inchide si elevii sa poata intra in scoli, si aceste scoli sa aiba avize”, a spus inspectorul scolar general. Acesta nu s-a ferit sa afirme ca toata vina pentru situatia creata o poarta fostul inspector scolar general, care era reprezentantul Ministerului in teritoriu.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.