SUPRAPRET…Hipermarketurile din Vaslui vând cu precãdere produse de import, iar multi cetãteni merg sã îsi facã zilnic cumpãrãturile din aceste mari magazine, din comoditate, pentru cã pe rafturile lor gãsesc toate categoriile de marfã, dar si pentru cã, cel putin teoretic, preturile sunt mai mici decât în piete sau decât cele de la magazinele locale. Teoretic, cãci practic, unele mari magazine”jefuiesc” clientii, afisând preturi exorbitante la alimentele de bazã. Un vasluian ne-a sesizat faptul cã oamenii au ajuns sã plãteascã sume foarte mari pe produsele importate si nesãnãtoase, culmea, acele mãrfuri de calitate îndoielnicã pe care românii le cumpãrau pânã de curând tocmai pentru cã pretul era un mizilic. Reclamantul a venit cu un exemplu concret: o caserolã de doar 250 de grame de rosii din Kaufland, aduse din Olanda, l-a costat 8,49 lei, adicã aproape 35 de lei kilogramul. Între timp, legea comertului alimentar stagneazã (cea referitoare la introducerea produselor românesti în proportie de cel putin 51%, n.r.) , iar Uniunea Europeanã amenintã România, care a devenit piata de desfacere a produselor otrãvite importate din Vest, ca aceasta sã nu se aplice.
Cancer pentru producãtorii locali, cãrora le-au luat pâinea de la gurã, dar si pentru cetãtenii care cumpãrã produse pline de substante nocive. Asa pot fi descrise hipermarketurile care au acaparat piata. Culmea, pentru acele produse despre care specialistii au avertizat cã nu sunt tocmai sãnãtoase, pe care, pânã mai ieri, clientii le cumpãrau pentru cã aveau preturi derizorii, acestia au ajuns sã plãteascã foarte mult. Un vasluian ne-a relatat faptul a cumpãrat rosii din Kaufland si a rãmas stupefiat când a vãzut cât costã. Rosiile, care în trecut erau alimente de bazã si aveau un pret pentru toate buzunarele, au ajuns sã fie un lux pentru cei cu venituri reduse. Fãrã câteva zeci de lei în portofel, rãmâi doar cu pofta, cãci nu ai cum sã le achizitionezi. Reclamantul a cumpãrat o caserolã de 250 de grame, pe care a plãtit 8,49lei. Un calcul simplu ne aratã cã un kilogram de rosii din Olanda, comercializate în Kaufland, costã 33,96 lei. „Nu mi-a venit sã cred cât de scumpe pot fi niste produse importate, mai ales cã vorbim de o cantitate atât de micã. Si nu doar rosiile. Sunt unele mãrfuri, te sperii când te uiti la pret. Dacã ar fi de calitate, ar fi ceva, dar cine stie cum au fost crescute. Cred cã este o bãtaie de joc la adresa românilor. Au avut grijã sã termine producãtorii locali, sã închidã micile magazine, practicând preturi de nimic la o marfã care aratã bine, dar care nu are gust, miros si, pe deasupra, mai este si plinã de chimicale, iar acum ne vând aceleasi produse proaste la niste preturi de te îngrozesti. De ce nu se aplicã mai repede legea cu produsele românesti? Ce mai asteaptã? Noi ne îmbolnãvim si strãinii se îmbogãtesc de pe urma noastrã”, a fost comentariul reclamantului.
Producãtorii locali sunt luati în râs
Între timp, producãtorii locali, fie varã sau iarnã, rãmân cu marfa nevândutã, pentru cã este foarte greu sã intri în gratiile celor care se ocupã de marile magazine, iar pietele nu mai sunt arhipline ca în trecut. Pentru a intra în hipermarketuri, potrivit unui producãtor, acestia trebuie sã plãteascã initial un comisionar, adicã o persoanã care sã aibã „intrare”, trebuie sã vândã cu preturi foarte mici, la care se adaugã alte taxe de hipermarket, cum ar fi cea de raft.
Legea comertului alimentar stagneazã, UE ne amenintã
Pe 15 ianuarie s-au împlinit sase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a asa-numitei legi a produselor românesti la raft (legea 150/2016 a comertului alimentar) , datã de la care, în mod teoretic, ar fi trebuit sã intre în vigoare si prevederea potrivit cãreia marii retaileri sunt obligati ca, pentru categoriile carne, ouã, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie, sã achizitioneze produse în proportie de cel putin 51% din volumul de marfã pe raft de la producãtorii români. Pânã la intrarea în vigoare a legii, trebuie adoptate si norme metodologice aprobate de Guvern. Ministrul Agriculturii a declarat însã cã Uniunea Europeanã a trimis României o avertizare conform cãreia tara ar putea risca o ilegalitate dacã adoptã aceastã lege din cauza unor neclaritãti. În cazul acesta, Ministerul trebuie sã aleagã dacã renuntã la aceastã lege sau dacã mai amânã intrarea ei în vigoare.