Statul de drept este inexistent în RM, ţara este măcinată de corupţia sistemică, birocraţia bazată pe nepotism, cumetrism, loialitate faţă de partid sau faţă de grupuri de interese tenebre, iar principalele instituţii, Guvernul şi Parlamentul, nu sunt suverane în luarea deciziilor. Este opinia directorului Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, care subliniază că o eventuală denunţare a Acordului de Asociere va aduce pagube de sute de milioane de euro pentru Moldova.
„Vectorul european este ameninţat de o serie de factori de ordin intern şi extern. Republica Moldova este un stat slab, cu o suveranitate limitată, nu-şi controlează propriul teritoriu şi este incapabil să-şi asigure propria securitate. Legitimitatea statului este tot mai şubredă, autoritatea sa este sfidată constant la Tiraspol, Comrat, Taraclia şi Bălţi, economia sa este la pământ – 40% din cetăţeni trăiesc sub limita sărăciei regionale de 5 dolari pe zi, statul de drept este inexistent, clasa politică nu mai este reprezentativă, corupţia este sistemică, societatea este profund dezbinată, birocraţia este ineficientă şi bazată pe nepotism, cumetrism, loialitate faţă de partid sau faţă de grupuri de interese tenebre, iar principalele instituţii, Guvernul şi Parlamentul, nu sunt suverane în luarea deciziilor. Un astfel de stat este o pradă uşoară pentru politică revizionist-revanşardă a Federaţiei Ruse”, a declarat Chirilă în cadrul unui interviu pentru Report.md.
Directorul APE mai constată că renunţarea la Acordul de Asociere va fi urmată de suspendarea asistenţei financiare şi ar putea fi revizuit şi regimul liberalizat de vize cu UE.
„O eventuală denunţare a Acordului de Asociere va duce practic la îngheţarea, pentru o perioadă nedefinită, a relaţiilor politice, economice şi comerciale cu UE, precum şi la suspendarea asistenţei financiare acordată de UE prin diverse instrumente. Republica Moldova va fi suspendată de la mai multe programe ale UE de cercetare, inovaţie, educaţie, cultură etc. Fără îndoială, va fi revizuit, inclusiv, regimul liberalizat de vize cu UE. Pagubele economice cauzate de suspendarea Acordului de Asociere se vor ridica la sute de milioane de euro, iar daunele politice vor fi imense”, spune expertul.