spot_img
19.6 C
Vaslui
23-sept.-2024
spot_img

ANAF: 67% din declaraţiile D112 pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie, depuse

- Advertisement -

Contribuabilii au depus, până pe 23 februarie, 315.534 de declaraţii pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie, respectiv circa 67% din total, din care 48.581 prin Internet, iar 266.953 la ghişeu, informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Conform evidenţelor fiscale, numărul total de contribuabili ce au obligaţia depunerii declaraţiei D112 (angajatori şi asimilaţi acestora) este de aproape 470.000.

Dat fiind numărul mare de contribuabili cu obligaţii declarative ce nu au efectuat încă operaţiunile de depunere, conducerea ANAF a decis suplimentarea numărului de ghişee până la 1.717 de unităţi, la care se adaugă 46 de ghişee puse la dispoziţie de către Casele de asigurări sociale în judeţele Braşov, Constanţa, Cluj şi Iaşi, precum şi în municipiul Bucureşti.

În plus, s-a decis ca în zilele de 24 şi 25 februarie la toate unităţile ANAF de primire a declaraţiilor să se lucreze în două schimburi, în intervalul orar 8.00-20.00, urmând ca, în cazul în care situaţia o cere, programul să fie prelungit şi după orele 20.00, astfel încât să fie înregistrate declaraţiile de la toate persoanele aflate fizic la ghişee.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală atrage atenţia că 25 februarie este ultima zi de depunere a declaraţiei D112 pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie.

Potrivit unui comunicat al ANAF, nedepunerea sau depunerea cu întârziere a formularului 112 constituie contravenţie şi se sancţionează, potrivit legii, cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000 – 5.000 de lei pentru persoane juridice.

În situaţia în care angajatorul nu depune în mod repetat declaraţia lunară, acesta va fi declarat inactiv, cu consecinţele legale ce decurg de aici, atrage atenţia ANAF.

Declaraţia unică (D112) cuprinde obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, informaţii care erau furnizate până la implementarea acestui sistem către patru instituţii (ANAF, CNPAS, ANOFM, CNASS).

Până la 1 iulie 2011, contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin Internet, fie la ghişeu, în ultima situaţie prezentând Anexa 1 semnată şi ştampilată, celelalte informaţii urmând să fie livrate pe suport electronic (CD).

Începând cu 1 iulie 2011, depunerea prin Internet devine obligatorie. D112 se completează/validează cu ajutorul programelor de asistenţă puse la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale sau descărcate de pe site-ul ANAF.

Depunerea prin Internet presupune achiziţionarea unui certificat digital calificat de semnătură electronică emis de furnizorii autorizaţi (CertSign, DigiSign sau TransSped) şi înrolarea acestuia la organele fiscale.

Agenţia Fiscală a pus la dispoziţia contribuabililor un ghid de completare a declaraţiei D112 ce poate fi găsit pe site-ul instituţiei, precum şi un call-center destinat acordării îndrumării şi asistenţei.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.