Republica Moldova este controlată de o mână de oameni, şapte la număr, care fac parte din prima linie a anturajului de încredere al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Într-un material publicat pe Newsmd, jurnalistul Oleg Timoşenko scrie cine sunt aceste şapte persoane şi cine şi de ce domeniu este responsabil.
Numărul 1 – Serghei Iaralov
Controlează din numele lui Plahotniuc puterea executivă. În primul rând, desigur, blocul economic. În ultimii şapte ani, în mass-media au figurat mai multe nume – Lazăr, Copaci, Calmîc, Godoroja şi chiar originarul din Africa, Stephane Bride. Principalul însă a rămas Iaralov, a cărui cea mai înaltă poziţie guvernamentală a fost de simplu consilier al vicepremierului. Dintre toţi consultanţii neoficiali de la cârma guvernului, Iaralov a fost mereu nr. 1, iar începând cu anul trecut, după înfrângerea grupului guvernamental „repatriaţii din anii ’90”, a rămas unicul.
Rezultatele politicii economice promovate de „blocul Iaralov”:
- prăbuşirea pieţei zahărului în Moldova, din cauza contrabandei (ceea ce nu i-a împiedicat pe magnaţii zahărului să-şi delege un reprezentant într-o funcţie atât de înaltă, precum ministru al Finanţelor);
- monopolul asupra exporturilor de cereale (care adesea sunt comercializate tot în Moldova, dar deja la preţ de import) prin intermediul campaniei „Transoil”, care îi aparţine omului de afaceri Vaja Djaşi, un personaj apropiat de Plahotniuc;
- monopolul asupra exportului de deşeuri metalice (Metalferos) şi piaţa cărnii (prin intermediul unui grup de businessmani);
- înţelegere de cartel între furnizorii de carburanţi pentru creşterea preţurilor (aici, pe lângă Plahotniuc, şi Ghimpu are interese, precum şi o serie de oameni de afaceri bine-cunoscuţi);
- controlul întreprinderilor energetice de stat – ascunderea profiturilor reale şi creşterea constantă şi „forţată” a tarifelor.
- coletele „negre” prin Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”;
- excluderea din lista celor interzise privatizării a unei mulţimi de proprietăţi ale statului, inclusiv gări auto şi active din sectorul energetic.
- o serie de cazuri de contrabandă, „investiţii” şi „offshore-uri” care au devenit subiecte de investigaţii internaţionale (în acestea a figurat, în afară de Iaralov, şi cel mai apropiat consilier al lui – Gleb Soroca).
- în cele din urmă, anume acest grup este responsabil de planul de distrugere a producţiei autohtone. Mediatizatul Acord de Comerţ Liber cu UE a fost structurat anume la iniţiativa părţii moldoveneşti în aşa fel încât nu doar să nu permită accesul producătorului autohton pe piaţa europeană, ci şi să-l lipsească de perspective pe piaţa internă.