spot_img
spot_img
10 C
Vaslui
10-ian.-2025

Medicina prin telefon a ajuns si la Iasi

- Advertisement -

Aveti numarul de telefon al medicului de familie, dar va este jena sa il sunati la ora trei dimineata? Puteti sa renuntati la astfel de retineri. Medicii de familie au inventat un sistem numit CallMed, asemenea numarului unic 112, prin care ofera sfaturi telefonic, dar contra cost. Discutiile telefonice sint consilieri, nu consultatii, atrag atentia doctorii, insa pot fi utile in cazul in care nu stiti ce sa faceti atunci cind bebelusul are febra noaptea sau in cazul in care aveti reactii adverse la un medicament prescris. Medicul va poate sfatui ori va poate indruma catre un specialist sau un spital, daca este o urgenta.

Sistemul CallMed este simplu, spun medicii: pacientul suna la numarul unic 1363, este avertizat ca va fi taxat cu aproape un euro pe minut, dupa care tasteaza codul medicului si intra in legatura cu el. Medicului ii va intra in cont aproape jumatate din suma pe care o percepe firma de telefonie mobila pentru apelurile primite prin Call Med. Serviciul functioneaza si in Iasi de luna trecuta si s-au inscris deja in program 20 de medici de familie. In viitor, de acest serviciu vor putea beneficia si medicii specialisti.

„Call Med este serviciul de consiliere telefonica menit sa faciliteze comunicarea dintre medici si pacientii acestora. Poti beneficia de sfatul medicului de familie evitind cozile de la cabinet si programarile. Poti rezolva printr-un apel telefonic problemele medicale minore, care nu necesita consultatie la cabinetul medicului de familie. Vei sti intotdeauna ca medicul tau este disponibil pentru consiliere telefonica”, asa este descris programul CallMed pe site-ul oficial www.callmed.ro.

Medicii de familie ieseni explica faptul ca serviciul reprezinta un brand al Patronatelor medicilor de familie din tara, inregistrat, de altfel, la OSIM ca fiind initiativa lor. Deocamdata in program se pot incrie doar medicii de familie membri ai Patronatelor, insa in curind vor putea fi sunati prin intermediul CallMed si ceilalti medici de familie, dar si medicii specialisti din ambulatorii si din spitale.

Serviciul, functional si la Iasi de luna trecuta, le ofera posibilitatea celor care au o problema si nu au reusit sa isi faca o programare la cabinetul medicului de familie sa intrebe telefonic ce ar trebui sa faca si daca este necesar sau nu sa mearga la spital, spun medicii.

Chiar daca unii pacienti aveau si pina acum numarul de mobil al medicului de familie, faptul ca apelul este contra cost prin CallMed le permite iesenilor sa-si sune medicul la orice ora, fara retineri, iar medicul este mai dispus sa stea de vorba cu pacientii, stiind ca este platit. „Cred ca nu exista medic care sa nu fie sunat seara sau in weekend, in afara orelor de la cabinet. Sint multe probleme ce se discuta intre medic si pacient, iar acest tip de serviciu exista in tarile civilizate. Cred ca fiecare pacient are mai mult curaj atunci cind nu isi deranjeaza medicul degeaba, stiind ca e contra cost, chiar minim. Iar medicul stie ca este sunat cind intr-adevar exista o problema. In felul acesta sintem si noi deschisi colaborarii cu pacientii, iar pacientii stiu ca medicul lor va fi tot timpul disponibil, nu mai sint retineri sa sune in afara orelor de serviciu”, a declarat dr. Magda Ibanescu, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Iasi si medic inscris in programul CallMed.

Nu vrei sa platesti, suni pe fix, la cabinet

Doctorii atrag insa atentia ca prin CallMed nu pot oferi consultatii, ci doar consultanta. Apelul telefonic nu poate inlocui, astfel, evaluarea fizica a pacientului, daca aceasta este necesara. „Trebuie sa se inteleaga faptul ca acestea sint consilieri, nu consultatii, pentru ca o consultatie ar presupune si evaluarea fizica. CallMed este mai mult un serviciu prin care pacientii pot fi indrumati atunci cind au o nedumerire. Pacientul suna sa intrebe, de exemplu, ce sa faca daca a uitat sa isi ia medicamentul ori ce sa faca daca are copilul febra. Sau daca se confrunta cu reactii adverse la un tratament. Cred, totusi, ca este o deschidere extraordinara, sa stii ca poti suna medicul la orice ora pentru consiliere si ajutor, fara retineri”, a adaugat dr. Magda Ibanescu.

In ceea ce priveste partea financiara, doctorii mentioneaza ca vestea a fost primita bine de catre pacienti, CallMed nefiind un serviciu obligatoriu. „Eu sint medic la tara de 24 de ani, la Helesteni, linga Ruginoasa. Si le-am spus pacientilor mei ca, daca nu isi permit un euro pe minut, atunci sa sune pe fix. Reactia pacientilor a fost una buna, insa ma asteptam sa comenteze vizavi de taxa, dar a fost cu mult mai bine primita decit orice alta veste care implica bani. Suma este derizorie, dar pentru unii putea fi o problema. Toti mi-au spus insa ca isi pot permite un euro pe minut in caz de o problema”, a precizat dr. Magda Ibanescu.

Doctorii spun ca banii, desi putini, ii ajuta sa isi mentina activitatea la cabinet. „Sigur, Callmed ne ajuta in primul rind financiar. Pentru ca nu ne mai putem descurca in vremurile acestea si cu cabinetul, si cu salariatii. Sint foarte multe cerinte de consiliere medicala prin telefon, era nevoie de un asemenea serviciu. Eu oricum le-am spus pacientilor mei de 12 ani de cind sint medic de faptul ca pot sa ma sune la orice ora, oricind. Ei erau invatati, insa partea financiara ne ajuta si pe noi medicii acum. Pacientii suna, dar este mai greu pina ii informam pe toti, inca nu stiu toti de aceasta posibilitate. Speram sa se dezvolte acest serviciu la nivel national”, a mentionat dr. Lidia Camelia Covaliu, medic de familie in Birnova si inscris in programul CallMed.

Cum afli daca medicul tau e in sistem?

Medicii de familie impart, astfel, de luna trecuta pliante si carti de vizita cu numele si codul lor a-si informa pacientii despre serviciul CallMed. Din Iasi s-au inscris deja 20 de medici de familie in program, din cei 200 citi sint in Patronat si din cei 450 citi sint in total in judet.

La nivel national, numarul medicilor de familie inscrisi in CallMed era de 200 la inceputul lunii acesteia. „Nu avem inca o statistica pe judetul Iasi. Insa la finalul lunii ianuarie a avut loc o conferinta nationala a Patronatelor si stiu ca in topul national al medicilor cu cele mai multe apeluri primite prin CallMed era un medic dintr-un alt judet, cu cinci ore vorbite”, a mai completat dr. Magda Ibanescu, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Iasi.

Iesenii care vor sa isi contacteze medicul de familie sau un alt medic de familie decit al lor prin CallMed trebuie sa sune la numarul 1363, dupa care sa tasteze codul medicului. Fiecare medic de familie din tara primeste un cod unic la intrarea in program.

In cazul in care pacientul nu cunoaste codul medicului sau si nu stie daca este sau nu inscris in program, poate verifica aceste lucruri pe site-ul www.callmed.ro, sectiunea „Cauta un medic”, sau poate suna la numarul de telefon 021/5272399.

Daca medicul sau de familie nu este inscris in program, pacientul poate suna la orice alt medic de familie din tara care are deja un cod. In cazul in care pacientul suna pentru a doua oara de pe acelasi numar de telefon, serviciul CallMed ii va face legatura direct cu medicul de familie la care a sunat si prima data, fara a mai fi necesara tastarea codului.

Pe de alta parte, daca pacientul suna pentru a doua oara de pe acelasi numar de telefon la numarul 1363, dar doreste sa vorbeasca cu un alt medic decit cel de prima data, are posibilitatea de a tasta 0 si de a forma un nou cod al unui alt medic.

Se poate si pe sms

Apelurile, ce pot fi initiate din retelele Romtelecom, Vodafone, Orange sau Cosmote vor fi taxate cu 0,93 centi plusTVA pe minut, primul minut fiind indivizibil, dupa care taxarea se va face la secunda.

Toate apelurile vor fi inregistrate, intre firmele de telefonie si Patronatele medicilor de familie existind un contract. Din suma taxata, 50% apartine firmei de telefonie prin care s-a initiat apelul, iar celalalt procent de 50% medicului de familie. Din partea sa, medicului de familie i vor opri 0,3% de catre Patronat si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, medicul raminind, astfel, cu 47% din suma totala cu care au fost taxate apelurile.

O alta metoda de a intra in contact cu medicul de familie prin CallMed este SMS-ul. Iesenii care vor sa contacteze medicul de familie pot, de asemenea, sa trimita un sms la numarul 1267, cu textul „CALLMED”, urmat de codul medicului de familie. Vor primi apoi un sms de confirmare, dupa care pot suna la 1363 si vor fi pusi in legatura direct cu medicul pe care au dorit sa il contacteze. Taxa per sms este de 0,30 centi plus TVA. In cazul in care se doreste modificarea codului, poate fi trimis un alt sms la 1267 cu textul „CALLMED codmedic”.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.