spot_img
spot_img
1.6 C
Vaslui
27-dec.-2024

UPDATE: Procurorii DNA acuzã faptul cã mita se lua în mod organizat în Vama Albita!

- Advertisement -

“Investigatiile efectuate si concretizate în materiale înregistrate audio-video aratã cã politistii de frontierã ce primesc, pretind sau acceptã mitã nu comit acte de coruptie în mod individual, ci existã o evidentã întelegere prealabilã între toti participantii la activitãtile infractionale, existând o metodologie stabilitã între acestia cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mitã sau împãrtirea acestor sume. Investigatiile efectuate au stabilit cã politistii de frontierã de la PTF Albita au constituit un grup infractional organizat. Membrii acestei grupãri infractionale au actionat coordonat, structurat pe fiecare turã de lucru, fiecare dintre cei implicati infractional asumându-si anumite sarcini, astfel încât aportul individual al fiecãruia sã se coreleze cu actiunile celorlalti, scopul urmãrit fiind comiterea infractiunilor de coruptie. Structura grupului infractional organizat, modul de operare utilizat si particularitãtile specifice zonei de frontierã (unde accesul persoanelor si, implicit, al organelor judiciare este anevoios si dificil de realizat în conditii de confidentialitate necesare desfãsurãrii unei anchete, datoritã restrictiilor de deplasare), le-au permis functionarilor si celorlalti membri care s-au integrat în gruparea criminalã sã exercite acte materiale cu frecventã aproape zilnicã, activitatea infractionalã fiind extinsã la nivelul fiecãreia dintre turele care fãceau de serviciu în respectivul punct de trecere a frontierei. Cercetãrile au stabilit cã, cel putin, între colegii de pe aceeasi turã regulile “nescrise” stabilite în prealabil, cu privire la activitatea infractionalã derulatã de acestia, functioneazã eficient si fiecare îsi cunoaste “rolul” si “atributiile” ce îi revin. Astfel, îndeplinirea diferitelor “roluri” infractionale ale politistilor de frontierã din PTF Albita înseamnã:
– fie strângerea mitei de cãtre o persoanã si împãrtirea ulterioarã;
– fie numãrarea banilor strânsi de fiecare în parte si împãrtirea, directionarea ulterioarã a sumelor de bani cãtre colegii de turã;
– fie sprijinul oferit colegilor pentru a determina cetãtenii care tranziteazã frontiera sã ofere mita pretinsã;
– fie împãrtirea sarcinilor infractionale (ex.: unul aduce pasapoartele si altul extrage-colecteazã sumele de bani din pasapoarte);
– fie ascunderea sumelor de bani într-un autoturism sau locatia din tonetã (deasupra usii, cos de gunoi, sertar etc.). (…)
Din probele existente la dosar, rezultã fãrã dubiu faptul cã toti învinuitii/inculpatii cunosteau activitatea infractionalã a colegilor lor, colaborând sub aspect infractional si împãrtind cu acestia banii primiti cu titlu de mitã în exercitarea atributiilor de serviciu, precum si faptul cã nu exista riscul de a fi supusi unui eventual control în ceea ce priveste sumele de bani aflate asupra lor. Mai mult, aceste sume de bani erau periodic colectate de cãtre sefii de turã si împãrtite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscutã si toleratã de cãtre seful PTF Albita, Corban Viorel. Acesta din urmã, folosindu-se de functia de conducere pe care o detinea, proteja activitatea infractionalã desfãsuratã de lucrãtorii de politie în PTF Albita, primind în schimbul acestei protectii diferite sume de bani cu titlu de mitã, de la subalternii din fiecare turã de serviciu” – rechizitoriul DNA, înaintat la Curtea de Apel Bucuresti, pentru motivarea arestãrii politistilor de frontierã de la Albita.

Conform unor surse judiciare, comisarul-sef Valeriu Bodoga este la baza arestãrilor de la Albita. Acesta a fãcut la finele anului trecut un denunt la DNA, în care acuza faptul cã o parte dintre politistii de frontierã de la PTF Albita erau implicati în luare de mitã si sprijinirea traficantilor de tigãri, potrivit referatului cu propunerea de arestare înaintat CAB. În referatul de la Curtea de Apel Bucuresti se aratã cã politistii de frontierã de la punctul de trecere a frontierei Albita au fost supravegheati de anchetatori în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, atât audio si video, cât si cu ajutorul investigatorilor sub acoperire. Procurorii anticoruptie aratã cã probele strânse în acest caz se coroboreazã cu denuntul fãcut de seful IJPF Vaslui, comisarul-sef Bogoda, pe 25 noiembrie 2011. “Numitul Bogoda Valeriu, în denuntul formulat a arãtat detaliat si explicit cã, în exercitarea atributiilor sale de serviciu, a luat la cunostiintã cã politistii de frontierã din cadrul PTF Albita sunt implicati în activitãti infractionale de coruptie, indicând numele unora dintre acestia (…) Potrivit celor relatate de Bogoda Valeriu, politistii de frontierã indicati precum si altii, pretind si primesc diferite sume de bani, de foarte mult timp, de la cetãtenii ce tranziteazã punctul de frontierã Albita, pentru a-si încãlca atributiile de serviciu ce le revin si a permite introducerea pe teritoriul României a diferite cantitãti de produse peste limita legalã”.

Practici infractionale, prinse de camerele de luat vederi ale DGA!

“De mule ori, mita e luatã de unii politisti în fata colegilor lor, care, din când în când, intervin în discutie si chiar sprijinã verbal, persuasiv, pentru a fi cât mai convingãtori în activitatea de pretindere, luare si acceptare a mitei, împrejurare care vine sã confirme si consensul, întelegerea între membrii grupãrii infractionale. Legãtura infractionalã dintre politistii de frontierã este ilustratã de numeroase astfel de discutii pe care politistii le poartã despre modalitatea de primire a mitei. (…) Asemenea practici infractionale sunt relevate de momente, precum urmãtorul: data de 7.01.2011, ora 7.10.47, când Pascal Marius Adrian încearcã sã determine un cetãtean moldovean sã îi ofere cu titlu de mitã suma de 10 euro, în dialog intervine si Tãrãgan Ionut Alin pentru a-l determina pe cetãteanul moldovean sã dea mita, în final, sub amenintarea cã nu va trece frontiera de stat a României, cetãteanul moldovean îi remite lui Pascal mita solicitatã – 10 euro;
Dialogul purtat între Ionescu George si o persoanã care tranziteazã frontiera, în care intervine si Tãnase Marcel (intervalul 9.46.34-9.51.36)” Ionescu George: Nu te sfii! Interlocutor: Nu am mãrunti. Intervine Tãnase Maricel: Dã-i rest, n-ai? (…) Da’ tu nu vii cu bani de acasã? Bagã-i în buzunar, nu mai umbla asa cu ei. Nu stiu dacã camerele astea care înregistreazã aicea… Ionescu George: A, nu vede”.

Fãrã 10 lei în pasaport nici musca nu trece prin Vama Albita

Indiferent de cât de corect era cetãteanul care tranzita prin Vama Albita, acesta trebuia sã lase obligatoriu 10 lei politistilor de frontierã. Normal, dacã acesta era prins în ofside, suma crestea, putând ajunge pânã la 100 de euro. În aceste conditii, spãgile fãcute de fiecare politist pe turã variau între 100 si 1000 de lei. În unele cazuri, însã, politistii acceptau si produse, în special bãuturi alcoolice. Conform referatului DNA, “Cornea Dãnut Mirel, pe lângã sumele de bani încasate cu regularitate cu titlu de mitã cerea si cognac( 17.12.2010) “Hai adu una încoace (…) repede si degrabã!, sau borcane cu gem (06.01.2011): Ai vreun borcan prin masinã?…Mâncãm si noi cu ceai dimineata…Bãltatu Iordan pretinde nu doar bani, ci si, spre pildã bãuturi alcoolice: Ai si tu vreo sticlã acolo sã cinstim si noi, bãietii?” La data de 09.01.2011 Sorea Veronica, nemultumitã de suma primitã de la un cetãtean îi cere acestuia sã completeze cu anumite bunuri: o ciocolatã, un pannetone, ceva…ce ai”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

29 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.