In Podu Ros, un verde aprins sare in ochi. In Nicolina, mai multe nuante de visiniu se combina cu bejul si cu griul original al betonului. In Tatarasi, un bloc are unele apartamente cu fatada verde, iar altele roz. Din pacate, nu sint cazuri izolate, situatia fiind la fel in tot orasul. Primaria nu are nici un control in ceea ce priveste „colorarea” blocurilor ce au fost reabilitate termic. Autoritatile dau vina pe firmele care realizeaza lucrarile. „Nu am avut cui sa dam amenzi”, spune municipalitatea despre unele firme care nu au fost de gasit. In urma cu un an, acestia se laudau ca vor face ordine.
Autoritatile par sa fi scapat de sub control tot ceea ce tine de imaginea orasului. De ani buni in municipiu se fac lucrari care afecteaza serios aspectul cladirilor. Pina acum insa nu s-a reusit mare lucru in a stopa sau a impune reguli in ceea ce priveste reabilitarea termica a locuintelor
.
O investitie care ar fi trebuit sa aduca avantaje atit proprietarilor de imobile, dar si municipalitatii si-a dovedit esecul la Iasi. Zeci, daca nu sute de lucrari de reabilitare termica au fost realizate fara nici un proiect, fara nici o autorizatie, fara a respecta un minim de reguli urbanistice. Municipalitatea nu a reusit sa aplice macar o sanctiune. Lipsa de personal, dar si faptul ca firmele pot fi cu greu identificate ar fi principalele motive pentru care situatia este scapata de sub control. Acum, Iasul arata ca un oras de circ, fiecare imobil avind culori diferite, fara a exista o uniformitate.
Iesenii pot observa ca de la un an la altul aspectul multor blocuri se schimba. In general in timpul verii, la zeci de blocuri se aduc schele, iar muncitorii lucreaza de zor la a monta polistiren pe fatadele imobilelor. Putini stiu insa ca doar citeva din aceste lucrari sint autorizate si sint realizate cu respectarea normelor tehnice in vigoare.
La nivelul Primariei nu exista o evidenta a tuturor lucrarilor de reabilitare termica facute in ultimii ani pe raza municipiului. Cert este ca in ultimii patru – cinci ani s-au dat doar patru autorizatii de construire pentru lucrari de reabilitare termica. La acestea se mai adauga autorizatiile obtinute de firmele care au lucrat in programul guvernamental, adica pina la 20 de imobile. „A fost o perioada, pina in 2009, cind pentru lucrarile de reabilitare termica nu era nevoie
de obtinerea unei autorizatii. Trebuia insa ca lucrarea sa fie realizata pe o fatada intreaga si fara a modifica aspectul exterior. Aspectul exterior nu putea fi modificat fara o autorizatie. In ultimii ani au fost eliberate in jur de 100 de certificate de urbanism referitoare la reabilitarea termica”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvint al Primariei.
Extrem de putine lucrari se pot incadra insa in regulile impuse de legislatie. Aproape toate lucrarile modifica aspectul original al cladirii. Pe mai toate strazile se pot observa de citiva ani imobile colorate care mai de care mai ciudat. Exista si situatii in care oamenii din aceeasi scara par ca nu s-au hotarit la o culoare unitara si au vopsit peretii exteriori fiecare dupa bunul plac. In alte cazuri s-au aplicat diverse modele, combinatii de culori care nu respecta regulile urbanistice necesare unui oras de talia Iasului.
Sefii Primariei au incercat de mai multe ori sa impuna legea. Programul promovat in favoarea populatiei s-a transformat insa in afacerea unor firme pe care acum nu le mai gaseste nimeni. La un ultim control realizat de inspectorii de la Serviciul Control Urbanism au fost descoperite 13 societati care aveau lucrari la multe blocuri din municipiu. Procedura legala ofera firmelor posibilitatea de a prezenta actele care au stat la baza lucrarilor dupa o perioada de timp.
Municipalitatea a trimis astfel de somatii, dar firmele nu mai sint de gasit, sustin angajatii Primariei. „Ni s-au dat adrese care nu exista, adrese de la alte firme. La un moment dat a venit cineva la care am trimis o somatie si ne-a spus ca el doar a inchiriat schela, ca nu are nici o legatura cu lucrarile. Nu am avut cui sa dam amenzi. Acum incercam sa identificam administratorii, patronii acestor societati. Vom face adrese si catre Garda Financiara sa ne ajute in identificarea celor responsabili”, a declarat Ion Ciobanu, seful Serviciului Control Urbanism.
Firmele cautate de municipalitate sint Simcom Proiect, Gravac Construct, Davero Construct, Ro Genelli Tur, Alexim Grup, Moldvens, EgoTop, Erasmus, Stefa Ro Company, Dormi Invest, Iulvas, Bogrem Construct, Ra Construct.
De anul trecut acest serviciu a trecut in subordinea Politiei Comunitare. La acest moment exista doar cinci angajati activi, care gestioneaza tot ceea ce tine de verificarea constructiilor realizate in municipiu. „Vom colabora mult mai bine cu politistii comunitari din cartiere. Toti se vor uita si vor raporta daca apar constructii noi, lucrari noi. Imediat, vom merge sa verificam”, a adaugat Ciobanu.
Specialistii in constructii atrag atentia ca iesenii risca mult in cazul in care lucreaza cu firme care nu respecta normele tehnice specifice lucrarilor de reabilitare termica. In timp se poate dovedi ca investitia facuta nu are randamentul sperat de proprietarii locuintelor.