spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Zeci de primari din judetul Vaslui si raioanele Moldovei se bat pentru proiecte transfrontaliere. Miza:100 milioane euro!

- Advertisement -

DISCUTII… Peste 100 de milioane de euro sunt puse la bãtaie pentru judetele de granitã din România si raioanele Republicii Moldova, bani care se dau pe proiecte transfrontaliere. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns ieri, la Vaslui, dupã o reuniune la care au participat peste 30 de primari din judet, dar si edili din Raionul Dimitrie Cantemir, de pe celãlalt mal al Prutului. Gazda actiunii, Neculai Moraru, presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui, primarul comunei Fãlciu, a dorit sã-si informeze colegii primari despre posibilitãtile pe care le au pentru a accesa fonduri importante din bugetul UE, pentru infrastructurã, sãnãtate, mediu sau învãtãmânt. Este adevãrat, pentru acesti bani se vor bate cele cinci judete din România, care au granitã cu R. Moldova, dar si raioanele din Basarabia, însã cele mai bune proiecte vor fi finantate, iar beneficiari vor fi cetãtenii din aceste localitãti, a spus Moraru, alãturi de Ciprian Trifan, vicepresedintele Consiliului Judetean.

Primari din tot judetul Vaslui, alãturi de cei din raionul Dimitrie Cantemir au aflat, ieri, cã pot accesa, din noiembrie 2016, sume importante pentru comunitãtile pe care le reprezintã. Este vorba de acele proiecte transfrontaliere, cu fonduri europene, pentru care Uniunea Europeanã pune la bãtaie în jur de 100 de milioane de euro. Primele apeluri de proiecte se vor putea face în octombrie-noiembrie a.c., însã, pânã atunci, primarii trebuie sã identifice variantele pentru care pot accesa acele fonduri, functie de nevoile lor locale. Cele mai mari proiecte, de 1 milion de euro fiecare, vor fi alocate, cum era si normal, pe infrastructurã, proiecte denumite „hard”. Alte proiecte, sub valoarea de 1 milion de euro, denumite „soft”, vor putea fi accesate pe investitii mai mici, locale, în diverse domenii, fie cã este vorba de învãtãmânt, administratie, social, educatie sau alte domenii.

Aplicatiile pentru aceste proiecte se vor putea accesa on-line, anuntã conducerea CJ Vaslui

O noutate absolutã, de care au luat cunostintã ieri primarii prezenti, este cã solicitãrile de finantare pe proiecte se vor depune on-line, fãrã a mai fi nevoie de sutele de documente de care era nevoie pânã acum. „Nu suntem singurii care asteptãm acesti bani, pentru cã se vor implica si administratiile din Iasi, Galati, Suceava sau Botosani pentru accesarea de proiecte transfrontaliere, de aceea este nevoie sã fiti informati din timp, sã vã gãsiti parteneri de pe ambele maluri ale Prutului, cu care sã puteti colabora. Sunt multi primari care au accesat cu mare greutate proiecte cu fonduri europene si au spus, la finalizarea unui proiect, cã nu se vor mai implica în alt proiect din acesta, dar când au apãrut finantãri s-au implicat si au avut succes”, a spus Cristina Vasiliu, de la Directia Programe Europene din cadrul Consiliului Judetean Vaslui. Vicepresedintele CJ, Ciprian Trifan, a promis ajutor tuturor primãriilor din judet care se vor implica în accesarea unor astfel de proiecte transfrontaliere. „Consiliul Judetean a sprijinit si va sprijini în continuare astfel de proiecte, mai ales cã ne-am implicat în multe colaborãri cu raioane din Republica Moldova. Dacã va fi nevoie, vom sprijini primarii din judetul Vaslui si cu cofinantãri, având în vedere situatia din bugetele locale si a câstiga cât mai multe fonduri”, a spus Trifan. Ce urmeazã dupã discutia de ieri, în care primarii din Vaslui si Dimitrie Cantemir au aflat ce domenii de interes pot primi finantãri europene? Fiecare dintre primãriile interesate în accesarea acestor proiecte vor încheia protocoale de colaborare, în timp ce primarii din România vor solicita fondurile, alãturi de colegii din R. Moldova.

Primar din Republica Moldova: „Dacã e vorba de cofinantãri, noi am rupt-o, suntem la pãmânt”

Ieri, la Vaslui, au venit 14 primari din tara vecinã, care au mãrturisit sincer cã nu au bani de cofinantãri. „Noi, primarii din Republica Moldova, avem mari probleme cu infrastructura, vã spunem sincer. Stiti care este problema noastrã: nu avem bani, iar când facem calcule pe cota de cofinantare anuntatã (e vorba de o cofinantare localã de 11,11%, n.r.) ne dãm seama cã nu avem nicio sansã, la bugetele mici pe care le avem. De exemplu, calculam cât ne-ar veni cota de cofinantare la un proiect de 900.000 de euro si mi-am dat seama cã, în aceste conditii, am cam rupt-o, suntem la pãmânt cu banii. Cofinantarea este marea noastrã problemã, pentru cã ne intereseazã foarte mult infrastructura. Suntem în urmã, aproape blocati, la proiecte de apã, drumuri, canalizare. Ne pleacã tinerii din satele noastre si vrem sã le oferim conditii civilizate, sã nu mai plece în strãinãtate”, a recunoscut un primar din raionul Dimitrie Cantemir. S-au schimbat cãrti de vizitã, numere de telefon, primarii de la Vaslui au discutat cu colegii lor din raionul Cantemir, timp de mai multe ore, cãutându-se portite de colaborare. Nu va fi simplu sã se identifice nevoile comune din douã sau mai multe comune, care pot accesa astfel de proiecte cu finantare de la UE. „E bine cã am început discutiile acum, cu câteva luni înainte de deschiderea liniilor de finantare. De obicei, începe programul si nu se mai terminã discutiile. Încercati sã discutati, sã gãsiti liniile comune pe baza cãrora puteti comunica si face viitoarele proiecte”, a spus vicepresedintele Consiliului Judetean, la finalul sedintei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.