spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Castelele tiganilor din România au devenit subiect de carte

- Advertisement -

Scrisã de un ziarist si fotograf profesionist, Massimo Vicinanza, cartea cu titlul „Kastellos” si subtitlul „Architettura rom in Romania” a fost prezentatã la Napoli, la Palazzo Reale. Prezentarea fotografiilor cu somptuoasele vile-palate ale tiganilor au lãsat fãrã cuvinte publicul prezent la conferintã: ziaristi, arhitecti, Maria Rosaria Nappi de la Biroul Emigrãri, echipa de la Biroul Tehnic de la Palazzo Reale.

Ziarist si fotograf profesionist, Massimo Vicinanza a fost atras de castelele tiganilor din primul moment de când le-a vazut. Cu ajutorul unor prieteni, printre care si Ilie Dincã a reusit sã intre si în casele lor, pentru cã la început s-a lovit de refuzul total al tiganilor de a deschide casele strãinilor.

Antiteza dintre palatele tiganesti si corturile din gunoaie

În capitolul intitulat „Palate Tigãnesti”, arhitectul român Maria Bica subliniazã discrepanta dintre clasele sociale, de la absolutã bogatie la sãracie curatã prezentã si în interiorul societãtii tigãnesti, si explicã si identitatea politicã ce le-a fost acordatã de catre statul român dupã 1989. Din punct de vedere arhitectural, somptuozitãtile caselor tigãnesti este explicatã de autorul cãrtii ca o dorintã de identitate si o cumulare a experientelor vãzute în alte tãri, în alte ocazii din viata acestora.

Tiganii si-au facut si propria „Casa Albã”

Ceea ce iese în evidentã în mod deosebit este imitatia cu arhitectura clãdirilor de o mare importantã: la Timisoara gãsim imitatia perfectã a „Casei Albe” din America, în Buzesti, Grajduri, întâlnim clãdirea CEC-ului sau a bãncilor. u palate de miliarde, dar tiganii tot afarã trãiesc… În interviul pentru „Ora României”, Massimo Vicinanza subloiniazã cã în interior casele sunt „curate si îngrijite”, însã, la întrebarea „Unde locuiesc tiganii, unde mãnâncã”, autorul rãspunde „afarã”. Palatele tigãnesti reprezintã un semnal rapid dar cu un viitor incert. În încheierea capitolului scris de arhitectul român Maria Bica, aceasta subliniazã cã semnalul transmis de aceste nou curent de arhitecturã este „ foarte dinamic, dar cu un viitor incert”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.