Schema de spălare a banilor din Rusia prin Republica Moldova a fost aplicată şi în 2015. Asta în timp ce instituţiile de drept de la Chişinău au dat asigurări că „spălătoria” a fost blocată încă 2014.
Declaraţiile aparţin directorului Departamentului Anticorupţie şi Securitate Economică din cadrul Ministerului de Interne de la Moscova, Andrei Kurnosenko.
„În 2015 au fost înregistrate aproape 23 de mii de infracţiuni legate de aşa-numitele platforme pentru retragerea ilegală de fonduri în străinătate. În special, au fost găsit dovezi de retrageri în străinătate în valoare de peste 700 de miliarde de ruble (10,6 miliarde dolari) după schema prin care au fost scoşi bani din Rusia în Moldova, apoi mai departe în off-shore”, a declarat oficialul rus, citat de Tass.
Kurnosenko a subliniat că este vorba despre infracţiuni grave care implică mai mult de 10 bănci şi 20 de companii off-shore.
Precizăm că, în 2014, şeful Serviciului pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului din cadrul CNA, Vasile Şarco, a declarat pentru News Maker că schema prin care au fost spălaţi banii din Rusia a fost blocată.
Potrivit unei investigaţii RISE Moldova, în perioada 2010-2014 organizaţii criminale şi politicieni corupţi din Rusia au transferat 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare în cadrul unui circuit global de spălare de bani.
În schemă a fost implicat un văr de-al lui Vladimir Putin, ofiţeri FSB, firme ruseşti, companii off-shore şi interpuşi sau aşa-zişi agenţi proxy. Procesul a fost „legalizat” prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, despre care experţii spun că este controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Ulterior, banii spălaţi au fost răspândiţi în toată Europa.