spot_img
17.2 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

Şeful FMI: Cheia ieşirii României din criză – creşterea economică susţinută şi nu strângerea curelei

- Advertisement -

România va ieşi din criză dacă va reuşi să depăşească stadiul economiei stabilizate şi să ajungă la o creştere economică susţinută, a declarat, marţi, în cadrul întrevederii cu membrii Biroului Permanent al Senatului, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks.

Potrivit acestuia, indicatorii economici sugerează că „zona de declin economic a fost depăşită şi România se îndreaptă spre creştere economică”, anticipându-se pentru anul 2012 o creştere de 4 – 4,5%.

Acesta a ţinut să precizeze că „provocarea” nu o constituie obţinerea unei creşteri economice pe termen scurt.

‘Trebuie să fiu sincer şi să spun că treaba noastră, a instituţiilor internaţionale, dar şi a României, nu a luat sfârşit doar fiindcă vedem semne de creştere economică. Provocarea nu este să avem creştere economică într-un an sau doi, ci aceea să avem o creştere economică an de an’, a mai adăugat acesta.

Şeful FMI le-a reamintit oficialilor români că măsurile pentru creştere economică nu trebuie să se rezume numai la a ‘strânge cureaua’, iar faptul că în domeniul bugetar s-au operat restructurări şi că deficitul a scăzut, nu înseamnă că problema a fost rezolvată.

La rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană (PSD), a susţinut că şi noul acord Stand-By de tip Preventiv în valoare de 3,6 miliarde euro este unul ‘constrângător’ pentru România.

‘Este un acord cel puţin la fel de dificil ca şi cel anterior. Se mută în alte zone ale economiei, dar nu reprezintă un acord facil. Este un acord extrem de constrângător, cu obligaţii certe şi cu consecinţe economice şi sociale foarte importante’, a spus Geoană.

În context, el a acuzat Guvernul Boc de lipsă de transparenţă în informarea opiniei publice cu privire la obligaţiile pe care România şi le asumă în vederea încheierii acestui nou acord cu FMI.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-a aflat în vizită la Bucureşti, în perioada 25 ianuarie – 8 februarie, pentru cea de-a şaptea şi ultima evaluare în cadrul acordului stand-by. Misiunii i s-au alăturat reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.