Poveştile unor copile alungate de familii, părăsite de băieţii care nu-şi recunosc paternitatea şi care au găsit adăpost într-un centru maternal. Puţine dintre fete se zbat să continue şi şcoala. Asistenţii specializaţi atrag atenţia asuprea faptului că nu avem programe pentru astfel de cazuri, deşi sunt tot mai multe cazuri de mame-eleve.
Anual, peste o sută de eleve de liceu ajung să nască în maternităţile din Iaşi, majoritatea beneficiind de serviciile Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Acest fenomen, care a luat amploare de câţiva ani încoace, este alarmant pentru cei din domeniul asistenţei sociale, dar şi pentru dascăli. După sarcină şi naştere, majoritatea elevelor ajung să abandoneze şcoala, deoarece nu se pot descurca cu ambele, însă există şi eleve care după un an de pauză reiau studiul, ori care continuă să meargă la şcoală până în momentul naşterii, iar apoi continuă anul şcolar. Aceste cazuri sunt însă extrem de rare. În evidenţa direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Iaşi, în perioada 1 ianuarie – 30 martie 2016, au fost luate în evidenţă 86 de mame minore din maternităţi. Din acest total, 10 au beneficiat de serviciile Centrului maternal Maternus ce ţine de Direcţie.
„O parte dintre tinere se întorc în familie, nu e nevoie de intervenţia noastră, partenerul acceptă şi se însoară cu minora dar dacă se întorc la şcoală noi asta nu mai ştim. E cam greu cu copil în braţe şi cu mersul al şcoală. Noi încercăm să oferim sprijin pentru continuarea şcolii, dar în cazul elevelor de la ţară e greu cu transferul la o şcoală la oraş, mai ales că la centru ele stau temporar. În prezent avem o minoră gravidă care merge la şcoală şi se află în centrul Maternal Maternus. Acolo ele învaţă să devină bune mame”, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC). Anul trecut, Centrul Maternus a avut 9 minore, din care cinci sunt preluate şi anul acesta. Aici ajung cazurile cele mai grave, fără rezolvare imediată şi fără soluţii din partea familiilor.