spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

ÎCCJ judecă recursul la arestarea preventivă în cazul a 15 poliţişti de la Vama Siret

- Advertisement -

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, luni, recursul a 15 poliţişti de la Punctul de Trecere al Frontierei Siret, arestaţi pe 4 februarie de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

ÎCCJ va lua în discuţie recursurile lui Doru Mihai Tocilă, Elena Cozminiuc, Elena Mihaela Cosic, Andrei Ciobanu, Sorin Sumanariu, Iulian Radu, Constantin Florin Matei, Vasile Secrier, Doru Constantin Andrişan, Virgil Jităriuc, Adrian Holca, Daniel Grigoraş, Toader Ilieşi, Cristian Filipoaia, Ovidiu Vasile Sasu.

Alţi 40 de lucrători vamali şi poliţişti de la PTF Siret au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, pe 4 februarie, de CAB. Recursurile acestora urmează să fie judecate în cursul acestei săptămâni la ÎCCJ.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), sumele primite de poliţiştii de la PTF Siret care lucrau într-o tură, aproximativ 10-12 persoane, oscilau între 7.000-8.000 de lei şi 20.000-25.000 de lei.

Procurorii DNA efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la PTF Siret, judeţul Suceava, şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret, după cum urmează: Aurel Anea, comisar de poliţie, fost şef al PTF Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat; patru lucrători vamali, şefi de tură – Sorin Constantin Şcladan, Nicu Cezar Schipor, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru dare de mită în formă continuată, şi 54 lucrători de poliţie de la PTF Siret, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi constituire unui grup infracţional organizat.

DNA susţine că, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, la PTF Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
„Concret, în perioada menţionată, cei 54 de inculpaţi, în calitate de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina, peste limita legală admisă”, susţin anchetatorii.

De asemenea, în perioada decembrie 2010-ianuarie 2011, Aurel Anea, în calitate de comisar de poliţie, ar fi pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la poliţiştii de frontieră Posmangiu, Rădăcină, Strugar şi Luchian pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.

Potrivit DNA, în aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrători vamali menţionaţi, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu.

Procurorii au stabilit că pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări o persoană îi oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 de lei drept mită, iar poliţistului – 50 de lei.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.