Cu trei zile înainte de începerea înscrierilor în cursa electorală pentru municipiul Iaşi, principalele partide, PSD şi PNL, nu au definitivat încă listele. Este o „premieră“ în alegerile din ultimele două decenii la Iaşi. În acelaşi timp, candidaţii la funcţia de primar încearcă o distanţare de partid, dar sunt şi „contraţi“ din interior. La PSD cele două tabere sunt foarte bine conturate: una se ocupă de alegerile în municipiu, cealaltă, în judeţ. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă câteva nume care se vor găsi pe listă, dar şi actuali consilieri care nu se vor mai regăsi. Și la liberali sunt turbulenţe, candidaţii urmând a fi anunţaţi peste două săptămâni. PNL a retras sprijinul pentru cinci consilieri locali, dintre care doi au şi demisionat din CL.
Niciun partid ieşean nu a anunţat încă listele de candidaţi pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Faţă de alte judeţe din ţară, unde propunerile organizaţiilor politice se ştiu, în unele cazuri, încă de şase luni, la Iaşi partidele tac mâlc. Principalele cauze sunt tensiunile din interiorul organizaţiilor şi incapacitatea partidelor de a atrage oameni de valoare pe care să-i propună electoratului ieşean. În prezent, unele formaţiuni încă se află în căutarea unor „locomotive“, zonele de interes fiind mediul universitar, sistemul sanitar şi învăţământul. În acelaşi timp, există o lipsă totală de transparenţă în modul de selectare a candidaţilor, fără criterii clar stabilite, poate doar cu excepţia apartenenţei persoanelor vizate la un grup de interese politic.
Nici cele mai mari partide nu fac excepţie. PSD şi PNL, măcinate de conflicte interne, se confruntă şi cu situaţia în care candidaţii la funcţia de primar, Mihai Chirica şi, respectiv, Marius Bodea, se distanţează de partid, în încercarea de a căpăta o alură tehnocrată.