spot_img
15.8 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

Mugur Isărescu: Inflaţia a evoluat conform aşteptărilor, în trimestrul IV din 2010

- Advertisement -

Inflaţia a evoluat în trimestrul IV din 2010 conform aşteptărilor şi s-a situat peste intervalul de variaţie ţintit de Banca Centrală, în mare parte cauzat de creştere TVA, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

‘În trimestrul IV inflaţia a evoluat conform aşteptărilor, respectiv s-a situat semnificativ peste intervalul de variaţie ţintit de noi, in principal din cauza majorării TVA din vara anului trecut’, a spus Isărescu.

Acesta a vorbit şi despre cauzele care au dus la valoarea inflaţiei din anul trecut, printre care s-au aflat: majorarea preţurilor, majorarea TVA, creşterea preţurilor la carburanţi sau a energiei termice.

‘Şocurile adverse au fost numai de natura ofertei. Cauzele au fost: majorarea preţurilor, încorporarea majorării TVA în preţu energiei terrmice în perioada octombrie-noiembrie, creştere alertă a preţurilor unor produse alimentare sub efectul tensionării pieţelor externe ale materiilor prime agroalimentare, majorarea preţurilor carburanţilor pe fondul creşterii semnificative a cotaţiilor internaţionale şi deprecierii în termeni reali a cursului de schimb. Majorarea inflaţiei, ieşirea din grafic, s-a datorat aproape în exclusivitate majorării TVA’, a explicat guvernatorul BNR.

Potrivit datelor oficiale ale BNR, ţinta de inflaţie pentru trimestrul IV din 2010 a fost de 3,5%, în timp ce prognoza efectivă s-a situat la 8,2%, cu un interval de incertitudine de +/-0,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, raportul asupra inflaţiei.

Potrivit unui comunicat al BNR, publicat săptămâna trecută, rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 7,96% în luna decembrie 2010, în linie cu prognozele băncii centrale, însă semnificativ peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei.

Creşterea ratei anuale a inflaţiei în anul 2010 (de la 4,74% în decembrie 2009) a fost în principal consecinţa majorării cotei standard a TVA, alături de care au contribuit şi influenţele adverse ale evoluţiei preţurilor produselor alimentare şi combustibililor pe plan internaţional.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.