SI BÃTUTE, SI CU BANII ÎNCASATI! Drânceniul este, oficial, comuna cu cele mai multe neveste bãtute! Cel putin asa aratã datele unui proiect finantat din bani europeni, prin care femeile din judetul Vaslui, victime ale violentei domestice, au fost consiliate si, apoi, au primit o sumã deloc de neglijat, câte 6.000 de lei, fiecare. Dacã în Husi, de pildã, a fost doar o singurã beneficiarã, la Drânceni s-au dat lovite… 29! Primarul Gelu Pecheanu nu doar cã garanteazã faptul cã toate femeile în cauzã au fost cu adevãrat bãtute, dar dezvãluie cã, în comuna sa, sunt si vreo 15 soti care ar încasa, periodic, câte o corectie fizicã de la neveste. “Cred cã ar trebui un asemenea proiect si pentru sotii bãtuti”, vine cu o sugestie personalã primarul Pecheanu.
Agentia Nationalã pentru Egalitate de Sanse între Femei si Bãrbati a fãcut public faptul cã, la nivelul judetului Vaslui, prin proiectul “START – o viatã de calitate, în sigurantã”, finantat prin POSDRU, axa prioritarã 6, au fost sprijinite, cu consiliere, dar si cu bani, 346 de femei bãtute de soti. Cum, recent, s-a descoperit faptul cã în alte zone ale tãrii, beneficiarele s-au declarat victime ale violentei domestice, doar pentru a beneficia de cei 6.000 de lei, îndoiala a intervenit si la Vaslui. Numai cã, la Drânceni, de pildã, comuna cu cele mai multe beneficiare – 29, primarul Gelu Pecheanu este chezasul nevestelor bãtute si sustiune cã niciuna dintre doamnele din proiect n-a scãpat… nebãtutã de sot. “Toate femeile din proiect au fost bãtute, sigur cã da! Noi, Primãria, doar am colaborat cu DGASPC Vaslui. Am avut date despre aceste femei, ele au venit aici, la Primãrie si s-au plâns cã iau bãtaie. Li s-a dat fiecãreia câte 6.000 de lei, drept ajutor”, a spus primarul Pecheanu,
“Cu banii ele si-au luat aragaz, frigider, mobilã”!
“De la neajunsuri, de la asta se ajunge la ceartã într-o familie. Necazuri sunt, pentru cã banii nu mai ajung. Proiectul acesta a fost foarte bun, cã le-a mai ajutat si pe ele, sãracele! Si-au luat ce le-a trebuit în gospodãrie, ca sã îsi îmbunãtãteascã nivelul de trai si sã nu se mai ajungã la scandaluri. Toate au justificat cu facturi bunurile pe care si le-au luat. Si-au luat frigidere, mobilã, aragaze, etc.”, a sustinut primarul. Acesta a spus cã în comunã sunt mult mai multe femei care iau bãtaie de la soti, însã nu toate au putut fi prinse în proiect. Ba, mai mult decât atât, sunt si soti care, din când în când, nu scapã de furia nevestei. “Sunt si bãrbati care iau bãtaie la noi în comunã, sigur cã da! Cred cã sunt cam vreo 15. Dacã bea alocatia copiilor sau face alte potlogãrii, nevasta, sãraca, trebuie sã-l mai batã. Când se va mai face un asemenea proiect, sã fie trecuti si sotii, cã si ei cad victime violentei în familie, sã stiti”, a spus primarul Pecheanu. La nivelul municipiului Husi, de pildã, în cadrul aceluiasi proiect, a fost doar o singurã huseancã, de la Cretesti – 11 femei, 15 de la Berezeni si câte una de la Oltenesti si Valea Grecului.