UPDATE! Aproximativ 50 de oameni din comuna Pungesti se afla, in aceste momente, in fata Prefecturii Vaslui. Acestia asteapta ca prefectul sa emita ordinul de demitere a primarului Vlasa. Oamenii sunt pasnici si spera ca prefectul sa aplice legile acestei tari. „Sper ca noul prefect sa nu faca aceeasi greseala ca domnul Renga, cand, in urma cu doi ani, in mod injust, nu a dat ordin de organizare a referendumului. Ne-am castigat dreptatea in instanta. Acum suntem decisi sa facem acelasi lucru daca prefectul nu valideaza referendumul asa cum o spune legea, cu prag electoral de 30%”, a declarat Constantin Butnaru, unul dintre semnatarii intampinarii depuse la Judecatoria Brasov, ce s-a soldat cu determinarea prefecturii de a demara cat mai repede organizarea referendumului.
„LUPTĂM, VOTĂM, PUNGEȘTIUL APĂRĂM”…150 de protestatari au luat cu asalt Primăria Pungești pentru a-l trimite acasă pe Vlasă imendiat după numărarea voturilor. Acesta a fugit de protestatari cu duba Jandarmeriei, lăsându-l pe președintele Biroului Electoral de Circumscripție să dea singur explicații oamenilor care au strigat minute în șir: „Burlibașa și cu Vlasă, fac acum blat pe sub masă!”
Votul pentru referendum s-a încheiat la orele 23.00, iar rezultatele arată clar că primarul Pungeștiului este demis. 34% din totalul alegătorilor au ieșit la vot iar 90% dintre ei au votat demiterea. La aflarea veștii că judecătorul Burlibașa, președintele Biroului Electoral de Circumscripție de la Pungești vrea să invalideze referendumul, folosindu-se de o prevedere dintr-o lege mai veche în care pragul electoral este de 50% plus unu, lumea s-a strâns cu mic cu mare în fața Primăriei. Peste 150 de oameni au scandat ore în șir, slogane anti-primar, dar și împotriva judecătorului. „Burlibașa și cu Vlasă, fac acum blat pe sub masă” sau „Ai vrut fractură, ți-am dat-o în gură” au strigat protestatarii. Primarul Vlasă a stat în toată această perioadă în biroul judecătorului, ascultând cum mulțimea îi cere demisia. Pungeștenii au avut și cereri mai radicale, precum: „Ieși afară, javră ordinară!”sau „Mircea Vlasă nu uita, în seara asta vei pleca!” . Într-un final, acesta a ieșit pe ușa din dos de la Primărie, reușind să scape de furia protestatarilor, fugind cu mașina jandarmeriei. A fost urcat pe bancheta din spate a dubei Jandarmeriei și, la adăpostul geamurilor fumurii, a reușit să se strecoare printre protestatatari care ocupaseră autoritar strada.
Burlibașa a dat explicații pungeștenilor
Judecătorul Burlibașa a avut ceva emoții la ieșirea din Primărie. A trebuit să le explice pungeștenilor de ce primarul Vlasă mai este în funcție, atât timp cât peste 30% din oameni au ieșit la vot și peste 25% din totalul de alegători înscriși pe liste au votat împotrivă. Acesta s-a limitat doar să spună că nu este el omul care decide referendumul ci Prefectura și le-a înmânat oamenilor copia procesul verbal cu datele votului referendumului, rugându-i să-l lase să treacă pentru a o depune. „V-am înaintat procesul verbal de la Biroul Electoral de Circumscripție. BEC nu poate face decât să întocmească procesul verbal pe care îl înaintează la Prefectură. Prefectură, în baza procesului, va întocmi documentația și va emite sau nu va emite ordinul de demitere” a spus acesta protestatarilor. Pungeștenii l-au luat la rost, reproșându-i acestuia că îl apară pe Vlasă, de acum fostul pirimar.
Mișcarea de Rezistență i-a avertizat pe judecătorii implicați în referendum să nu devină infractori în robă
Liderul Mișcării de Rezistență, Ticu Pâslaru, susținut de cei mai aprigi contestatari ai lui Vlasă, Costică Spiridon, Constantin Butnaru, Edi Moraru sau Cătălin Stamate, a avut un discurs fulminant în fața mulțimii. Acesta le-a spus pungeștenilor că sunt eroi și că prin votul lor de astăzi au demonstrat că au rămas aceiași cetățeni care apară cu înflăcărare legile statului, legi pe care cei puși să le vegheze le calcă în picioare. „Vă rog pentru ultima data, în numele cetățenilor de la Pungești, nu vă transformați într-un infractor cu robă. Legea 341/2013 publicată în Monitorul Oficial, nr 787, din 16 decembrie 2014 modifică legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, stabilind că din decembrie 2014 o asemenea consultare publică va fi valabilă dacă la aceasta participă cel puțin 30% din numărul de persoane înscrise pe listele electorale permanente. Noul act normativ prevede că referendumul este valid dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente. Nu vă jucați cu libertatea și democrația. La Pungești oamenii nu mai pot rezista” a mai spus acesta. De abia la ora 2.00 dimineață oamenii au plecat spre casă, nu înainte de a stabili că a doua zi vor merge la Prefectură să protesteze, fiind convinși că prefectul Daniel Olteanu încearcă să-i salveze scaunul lui Vlasă.