Caz fara precedent de coruptie, nu mai putin de 77 de vamesi si politisti de frontiera din zona Siret si din municipiul Radauti au fost dusi joi la DNA, in Capitala, pentru a fi cercetati pentru trafic cu tigari. Mai mult, si seful politiei de frontiera Siret comisarul Aurel Anea a fost retinut. Actiunea va afecta, probabil, si piata neagra a tigarilor din judetul Botosani.
In total, in acest dosar complex sunt cercetate 120 de persoane pentru trafic cu tigari, ancheta fiind condusa de catre DNA, in colaborare cu angajati ai Directiei Generale Anticoruptie din cadrul MAI.
Inca de la orele diminetii, in urma descinderilor, seful punctului de trecere a frontierei Siret a fost ridicat impreuna cu alti 77 de politisti de frontiera si vamesi, pentru audieri. Actiunea de amploare, desfasurata in Vama Siret din judetul Suceava, vizeaza acuzatii de luare de mita si trafic cu tigari. Drept urmare, vama cu Ucraina a fost complet blocata aproape doua ore, iar cozile de masini s-au intins pe cativa kilometri, traficul fluidizandu-se in jurul orei 09.00.
Totodata, urmeaza sa fie audiati si mai multi vamesi, dar si contrabandisti, iar sursele citate au precizat ca banii pe care politistii si vamesii ii luau de la contrabandistii de tigari erau impartiti in sistem piramidal.
In paralel au avut loc perchezitii si la domiciliile celor retinuti, atat in Siret cat si in municipiul Suceava. Au fost ridicate mai multe acte si calculatoare. Actiunea a fost sprijinita de Politia de Frontiera, care a sustinut cu informatii ancheta desfasurata de circa sase luni de catre DNA.
Anchetatorii au cerut si ajutorul angajatilor IPJ Botosani, la descinderile din judetul vecin participand si politisti botosaneni atat din cadrul Detasamentului de Interventie Rapida cat si de la municipii.
De altfel numarul fortelor necesare pentru interventie a fost unul urias, dat fiind numarul mare de locatii unde au fost efectuate perchezitii.
Din informatiile anchetatorilor, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, in 24 de ore erau introduse in tara aproximativ 200 de baxuri cu tigari de contrabanda, provenite din Republica Moldova. Contrabandistii nu treceau granita avand asupra lor cantitati importante de tutun, ci se foloseau de localnici, in cea mai mare parte femei, care transportau cantitati mici de tigari, pe bicicleta. Cei care transportau tigarile erau sprijiniti de politistii de frontiera si vamesii suceveni, despre care exista informatii ca ar fi luat in jur de un miliard de lei vechi mita, adica aproximativ un sfert din valoarea tigarilor trecute peste granita, intr-o tura de 12 ore.
In urma perchezitiilor efectuate in Suceava, Siret si Radauti, la domiciliile unor vamesi si politisti de frontiera au fost gasite, tigari si valuta.
„La noi, toti cei care s-au ocupat cu asa ceva au fost treptat inlaturati din sistem”
Actiunea, intr-un fel va afecta si piata neagra a tigarilor din judetul Botosani, prin vama de la Siret fiind introduse tigari in judet in zona Mihaileni si Varfu Campului, cat timp vama de la Racovat este inchisa.
De altfel, este stiut ca in localitatile de pe malul Prutului „aprovizionarea” cu tigari se face prin vama de la Stanca Costesti. Desi ancheta este una mamut, se pare ca nu sunt implicati in acea retea si politisti de frontiera botosaneni.
„Din informatiile noastre nici un politist de frontiera botosanean nu este implicat in acest caz, altfel ar fi ajuns informatii in acest sens si aici. La noi, toti cei care s-au ocupat cu asa ceva au fost treptat inlaturati din sistem”, a declarat un ofiter al IJPF Botosani.
Oficialii DNA au refuzat sa faca prea multe detalii in legatura cu identitatea martorilor audiati, mai ales ca ancheta era in plina desfasurare. De altfel, Vama Siret a facut obiectul multor scandaluri legate de traficul de tigari, fiind facute acuzatii ca faptele ilegale din punctul de trecere a frontierei „erau cunoscute si tolerate de autoritati”.
„In anul 2010, liderul nostru de sindicat Ioan Tudor a fost schimbat din functia de sef al Biroului Vamal Siret, in ziua in care a avut doua capturi de tigari, iar dupa alte trei zile, a fost mutat la peste 60 km de locul de munca, fiind numita o alta persoana in functia pe care acesta o detinea. (…) Daca in urma cu cativa ani, vamesii care constatau marfuri de contrabanda sau fapte de evaziune fiscala erau recompensati, in ultimii ani, cei care isi fac datoria sunt indepartati din acele locuri de munca sau chiar destituiti”, se arata intr-un comunicat de presa al Pro Lex, semnat de presedintele sindicatului Vasile Lincu.
Potrivit unei statistici a DGA, in anul 2010, s-au efectuat cercetari si au fost inaintate la parchet 2.000 lucrari si dosare penale vizand fapte de coruptie, fiind o crestere de 40,15 la suta fata de 2009. Dintre acestea, 424 au fost inaintate la Directia Nationala Anticoruptie, iar 1.576 la structuri teritoriale ale PICCJ. A fost dispusa inceperea urmaririi penale in 458 dosare penale dintre care 65 la Directia Nationala Anticoruptie si 393 la structuri teritoriale ale PICCJ.
Cu ocazia activitatilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetari cu privire la 3.752 persoane (cu 71 la suta mai multe fata de anul anterior), dintre care 1.656 lucratori M.A.I. (cu 21 la suta mai multi fata de 2009).
In anul 2010, din cele 1.503 persoane invinuite (dublu fata de anul anterior), 376 provin din cadrul ministerului, 67 avand functii de conducere si 309 functii de executie. In perioada de referinta, au fost inculpate 703 persoane, dintre care 212 lucratori ai M.A.I.
evbt.ro