Statele Unite încercau să convingă, în 2008, aliaţi europeni, inclusiv România, să susţină o abordare comună care consta în exercitarea de presiuni asupra Chinei pentru a opri exporturile de echipamente ce puteau fi utilizate la programul iranian de înarmare, conform site-ului WikiLeaks, informează Mediafax.
Potrivit unui mesaj diplomatic din septembrie 2008, strategia SUA de blocare a programului nuclear iranian şi a celui de obţinere a instalaţiilor militare pentru arme de distrugere în masă includea presiuni asupra Chinei pentru implementarea cu stricteţe a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.
„În acest sens, abordăm state-cheie pentru a coopera în a convinge Beijingul să nu le mai permită firmelor chineze să vândă sisteme folosite în programul iranian de înarmare, sisteme care pot fi transferate de Iran teroriştilor sau insurgenţilor din Orientul Mijlociu şi Afganistan. Ambasadele SUA au sarcina de a prezenta preocupările noastre, pentru a se vedea în ce măsură aceste ţări împărtăşesc preocupările noastre, cerându-le să abordeze şi ele China pentru a expune îngrijorările noastre privind neproliferarea”, preciza mesajul trimis de Departamentul de Stat ambasadelor americane din Slovacia, România, Slovenia, Spania, Cehia, Italia, Bulgaria şi Polonia.
Conform telegramei diplomatice trimise pe 16 septembrie 2008, ambasadele din Cehia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania erau îndemnate să ia legătura cu oficiali guvernamentali din ţările respective pentru a-i convinge să coopereze pentru a exercita presiuni asupra Chinei în scopul opririi exporturilor de sisteme care puteau fi utilizate în programul de înarmare iranian.
„Împărtăşim informaţii cu o serie de aliaţi-cheie pentru dezvoltarea unei abordări diplomatice concertate în scopul convingerii Chinei să aplice mai eficient legislaţia privind exporturile şi rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU pentru a preveni transferurile de echipamente programelor pe care Iranul le derulează în scopul înarmării nucleare, balistice şi convenţionale”, continua Departamentul de Stat.
Un alt mesaj, din 8 aprilie 2009, descria întrevederea pe care asistentul secretarului american al Trezoreriei, Daniel Glaser, o avusese în aprilie cu oficiali din cele 27 de state membre UE pe tema abordării faţă de programul nuclear iranian şi terorism. Glaser s-a consultat în special cu experţi din Suedia, Spania, Cehia, Marea Britanie, Franţa şi Germania, stabilindu-se că este necesară comunicarea directă, la nivel bilateral, cu numeroase state europene.
Conform mesajului diplomatic, printre ţările care s-ar fi opus revizuirii sancţiunilor impuse Iranului se numărau „Austria, Spania, Suedia, Luxemburg, R.Cipru, Grecia, Portugalia şi poate România”, motivele pentru care Bucureştiul ar fi avut această atitudine fiind „nespecificate”.
romanialibera.ro