spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Disponibilizări la Directia Silvică

- Advertisement -

• începînd cu 1 martie, Directia Silvică rămîne fără 93 de angajati • este vorba de silvicultorii de la ocoalele Ceahlău si Galu, care au fost desfiintate • o parte dintre disponibilizati vor fi încadrati la noul ocol Poiana Teiului, iar altii vor fi angajati la ocolul privat al familiei Sturdza • în perioada ianuarie – martie, 558 de persoane rămîn fără serviciu •

Vremurile grele par a nu se mai sfîrsi, iar multe din societătile nemtene fac eforturi disperate de a se mentine pe linia de plutire. Cei care nu au răzbit cu somajul tehnic si nici nu au găsit resurse de a se redresa din punct de vedere economic, au trecut la măsuri drastice si au anuntat concedieri colective. Oarecum surprinzător este faptul că Directia Silvică Neamt va pune pe liber 93 de angajati. Cel putin asa arată cifrele oficiale, însă liderul de sindicat Viorel Timisescu spune că putini angajati vor rămîne fără un loc de muncă. Disponibilizările de la Silvic se datorează în mare parte desfiintării ocoalelor Ceahlău si Galu. Acestea au rămas fără obiectul muncii, după ce o parte din mostenitorii printului Sturdza, respectiv Mihail si Elena, si-au vîndut cele 13.000 de hectare de pădure. Jumătate din suprafată a ajuns în curtea unei firme austriece, iar cealaltă jumătate a fost achizitionată de către un fond de investitii german. Primii au ales să lucreze cu Ocolul Silvic Privat Gheorgheni, în timp ce nemtii au mers pe mîna Directiei Silivice Neamt. Alti doi mostenitori de-ai lui Sturdza, respectiv Gheorghe si Eric, au decis să-si administreze singuri pădurea, drept pentru care si-au înfiintat propriul ocol. Doar Dimitrie Sturdza a acceptat să-si lase pădurea în administrarea Directiei Silvice Neamt. Ca urmare a acestor schimbări, cele două ocoale au rămas fără pădure, drept pentru care conducerea Silvicului nemtean a decis să le desfiinteze. În schimb, pe hartă va apărea Ocolul Silvic Poiana Teiului, care va prelua o parte dintre viitorii disponibilizati. „Cei 93 de silvicultori sînt cei care au lucrat la ocoalele Galu si Ceahlău si care se desfiintează. O parte dintre angajati vor fi preluati de către Ocolul Silvic Poiana Teiului, în jur de 50-60, iar alti 20 vor fi angajati la ocolul privat. Nu stim acum exact cîti angajati vor rămîne fără loc de muncă, însă numărul acestora va fi foarte mic“, a declarat inginerul Viorel Timisescu.

11 firme au anuntat disponibilizări

Conform legii, disponibilizările trebuie anuntate la Agentia Judeteană pentru Ocuparea Fortei de Muncă Neamt cu cel putin 30 de zile înainte. Asta pentru ca viitorii someri să poată fi luati în evidentă si mai apoi în plată. „În perioada ianuarie – martie 2011 un număr de 11 firme au anuntat disponibilizări colective pentru un număr total de 558 de persoane, din care cele mai multe, 425 si-au pierdut locul de muncă în ianuarie 2011“, a declarat Elena Chirilă, purtător de cuvînt al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncă. Comparativ cu ultimele luni ale anului trecut, cînd concedierile s-au mai domolit, la început de an acestea au revenit. Si cum ce începe prost se termină si mai prost, pînă la finele anului este posibil ca multe alte firme să-si concedieze parte din personal. Cei mai multi din cei care au rămas fără serviciu în prima lună a acestui an au fost concediati de la societăti care au ca obiect principal de activitate constructiile. Alături de acestea au mai renuntat la personal firme din domeniul alimentatiei publice dar si cele care se ocupă cu industrializarea lemnului. Una din societăti a renuntat la 40 de salariati si dacă initial a intentionat să dea oamenii afară încă din decembrie 2010, ulterior a amînat măsura pentru luna ianuarie, cel mai probabil pentru a nu le strica viitorilor someri sărbătorile. În afară de cei care au rămas fără serviciu luna trecută, alte 114 persoane vor deveni someri pe parcursul lunii februarie. Cei 11 angajatori au avut decenta de a le asigura fostilor salariati dreptul la ajutorul de somaj spre deosebire de multi altii care apelează la unele artificii, mai pe lîngă litera legii. Astfel, unii patroni încetează relatiile de muncă cu fostii angajati silindu-i să-si dea demisia sau încheie raporturile de muncă cu acordul părtilor. În acest fel, cei proaspăt disponibilizati pierd dreptul la ajutorul de somaj, în timp ce angajatorul îsi păstrează beneficiul de a atrage personal oricînd, fără nici un fel de restrictie.

monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.