spot_img
12.1 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Mitropolitul Bartolomeu Anania va fi înmormântat în cripta ierarhilor din Catedrala Mitropolitană

- Advertisement -

Mitropolitul Bartolomeu Anania, care a încetat din viaţă luni seara, va fi înmormântat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. După cum a declarat luni seara pentru AGERPRES episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Irineu Bistriţeanul, „conducerea eparhiei va fi preluată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, potrivit legiuirilor BOR’.

‘Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române va rândui cele de trebuinţă, în timpul în care locul marelui arhiereu va fi vacant în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului”, a spus Irineu Bistriţeanu, care a coordonat activitatea Arhiepiscopiei în timpul în care ÎPS Bartolomeu Anania s-a aflat sub îngrijiri medicale.

Vicarul şi-a exprimat regretul pentru dispariţia lui Bartolomeu Anania ‘marele arhiereu, harismaticul arhipăstor’, care în cei 18 ani de păstorire ‘a făcut lucruri minunate, în plan cultural, social şi misionar”. „Credem că tot ceea ce Înaltpreasfinţia Sa a semănat va rodi în eparhia noastră şi tot ce se va întâmpla de acum înainte va fi pentru edificarea trupului tainic al lui Hristos. Dumnezeu să îl fericească cu drepţii, în Împărăţia Sa”, a arătat PS Irineu Bistriţeanul.

Mitropolitul ÎPS Bartolomeu Anania, a încetat din viaţă luni seara, la vârsta de 89 de ani, la Clinica de chirurgie nr.1 din Cluj-Napoca, ca urmare a unor afecţiuni pulmonare şi cardiace, agravate în ultima lună. El se afla sub supraveghere medicală din data de 25 ianuarie, imediat după revenirea sa de la clinica Clinica Allgemeines Krankenhaus (AKH) din Viena, unde a fost supus, între 14 şi 24 ianuarie, unor investigaţii medicale. În baza acestora, specialiştii vienezi urmau să decidă asupra unei posibile intervenţii chirurgicale pe cord. În urma investigaţiilor, medicii austrieci au stabilit că operaţia preconizată nu era în măsură să amelioreze starea de sănătate a mitropolitului, pe fondul afecţiunilor cardio-respiratorii grave de care suferea.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al ÎPS Bartolomeu Anania a fost depus, luni seara, la Catedrala Mitropolitană, urmând ca data înmormântării acestuia să fie anunţată cel mai probabil marţi de conducerea BOR.

Peste 100 preoţi şi seminarişti ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă au aşteptat, în curtea Mitropoliei, cortegiul cu care a sosit, pentru ultima dată, la reşedinţa mitropolitană, înaltul ierarh. Episcopul vicar Irineu Bistriţeanul a oficiat o slujbă de rămas bun, înconjurat de un sobor de preoţi. Sicriul deschis a fost apoi purtat pe umeri de opt preoţi, spre Catedrala Mitropolitană, unde a fost celebrată o slujbă de pomenire.

La catedrala ortodoxă au început să vină, rând pe rând, zeci de credincioşi, iar mulţi dintre ei vor rămâne alături de preoţi, peste noapte, în sfântul lăcaş, pentru a se ruga pentru odihna de veci a mitropolitului.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.