SURPRIZÃ Dupã ce s-au trezit peste noapte fãrã clasele de muzicã, cadrele didactice din cadrul Scolii nr. 6 “Mihai Eminescu” Vaslui au avut o surprizã de zile mari, când au aflat cã, la o altã institutie scolarã de pe plan local, vor fi înfiintate clase de arte!
TRADITIA CONTINUÃ De anul trecut, niciun artist nu a mai avut sansa de a studia muzica la Scoala 6 “Mihai Eminescu” din Vaslui, pentru cã ministerul a avut grijã sã-i taie de tot de la portie, prin desfiintarea claselor de profil! În schimb, le-a oferit cadou peste 200 de locuri reprezentantilor Scolii de muzicã si Arte Plastice “N. N. Tonitza” din Bârlad, pe motiv cã este o institutie cu traditie în domeniu! Surprizã de proportii însã, la finele sãptãmânii trecute, unde cu ocazia activitãtilor organizate sub genericul “Zilele Scolii nr. 9 “Vasile Alecsandri” Vaslui, inspectorul scolar general adjunct Vasile Ursanu a anuntat cã, din toamnã, institutia mai sus amintitã va deveni o scoalã de artã, si, de ce nu, tot aici, vor fi puse bazele unui liceu de artã! Asta în conditiile în care Scolii nr. 6 “Mihai Eminescu” din Vaslui i s-au “suflat de sub nas” clasele de muzicã! Degeaba au încercat reprezentantii acestei unitãti scolare sã-i înduplece pe mai-marii Ministerului Educatiei si Cercetãrii cã rezultatele obtinute de elevii sãi la concursurile de muzicã au fost notabile, iar continuarea traditiei ar fi un adevãrat câstig pentru domeniul cultural al municipiului Vaslui. Conform planului de scolarizare, Inspectoratul Scolar Vaslui solicitase 275 de locuri la învãtãmântul integrat de artã ( Scoala de Muzicã si Arte Plastice “N.N. Tonitza” Bârlad) si suplimentar de artã (clasele de muzicã de la Scoala nr. 6 “ Mihai Eminescu” Vaslui). Întrucât Ministerul Educatiei a repartizat doar 204 locuri, s-a optat pentru completarea tuturor locurilor la scoala bârlãdeanã, care este o scoalã de sine stãtãtoare, unde se lucreazã dupã programa scolarã, în detrimentul claselor de muzicã de la Scoala nr. 6 “Mihai Eminescu” Vaslui.
Donatie de un miliard!
La auzul vestii cã o altã scoalã din oras va beneficia de aceastã sansã, conducerea Scolii nr. 6 si-a arãtat sprijinul. “Din cei 740 de elevi ai Scolii nr. 6 Vaslui, doar 74 sunt pregãtiti suplimentar la muzicã. Noi nu putem sã devenim o unitate cu program integrat, asa cum se cere pentru înfiintarea unei scoli de artã. Initial, pentru acest proiect a fost propusã Scoala nr. 1 Vaslui, apoi s-a decis la Scoala nr. 9. Însã, mã îndoiesc cã eleviii se vor duce acolo, este “peste mânã”. Asa, scoala noastrã era lângã Palatul Copiilor, într-o zonã centralã. Eu cred cã Primãria Vaslui a decis astfel tocmai pentru a nu se pierde la nivel local talentele artistice si nu numai. Reprezentantii Scolii nr. 9 “Vasile Alecsandri” vor primi sprijinul nostru pentru a reusi cu acest proiect, ba chiar le voi transfera instrumentele muzicale ale institutiei noastre.”, ne-a declarat Victor Ailioaiei, directorul Scolii nr. 6 “Mihai Eminescu” din muncipiul Vaslui. “Scoala nr.9 împreunã cu ISJ sI Primãria municipiului Vaslui a initiat un proiect prin care, din toamnã, la scoala noastrã sã functioneze clasa întâi si clasa a cincea de muzicã si arte.” ,a precizat Anda Grigoras, directorul Scolii nr. 9 “ Vasile Alecsandri” din Vaslui.