spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Agentul Ranghiuc, cercetat de DNA

- Advertisement -

REGLARE DE CONTURI ÎNTRE POLITISTII DE LA CIRCULATIE

DOSAR Un nou scandal izbucnit în cadrul Politiei Rutiere judetene zguduie din temelii mâna de politisti rãmasi sã vegheze la respectarea ordinii pe drumurile publice. Un cunoscut agent de politie, cu state vechi la Circulatie, agentul sef Tudor Ranghiuc, este cercetat de DNA pentru luare de mitã, într-un caz în care probele sunt ca si inexistente. Alãturi de Ranghiuc, în dosar sunt si alte nume, ofiteri sau subofiteri, fie de la judet, fie de la posturile de politie comunale. Conform unor surse judiciare, Ranghiuc este învinuit pentru faptul cã ar fi pretins si primit 100 de lei de la un sofer prins cã depãsise viteza în localitate si care, pentru a scãpa, i-ar fi propus politistului sã ridice permisul concubinei, aflatã pe scaunul din dreapta. Evenimentul s-a produs în iunie 2009, însã abia acum câteva zile politistul Ranghiuc si alti colegi din IPJ au aflat care sunt învinuirile care i se aduc. Circulã mai multe zvonuri privind motivul pentru care s-ar fi declansat ancheta la DNA, printre care un denunt al soferului care ar fi dat banii agentului de la Circulatie sau o reglare de conturi internã, între colegii din Politia judeteanã.

În iunie 2009, din ordinul IGPR, s-a realizat un filtru rutier pe DN 24 Vaslui-Iasi, în zona comunelor Vãleni si Solesti. Echipajele de politie ruralã din cele douã localitãti au fost trimise în ajutorul echipelor de la Compartimentul Drumuri Nationale din IPJ, care au coordonat actiunea, ajutate de un aparat radar. Spre searã, aparatul radar, condus la acea vreme de agentul Cristian Zamfir si având drept operator un inspector de la Politia Rutierã, a surprins la intrarea în satul Solesti o masinã care gonea cu 104 km/orã, în localitate. Soferul a realizat cã a fost prins de radar, care era în miscare pe drumul national, asa cã a gândit un plan, care sã-i salveze pielea. La doi kilometri mai încolo, soferul vitezoman a fost oprit de agentul sef Tudor Ranghiuc, care oprea la filtru masinile care fuseserã prinse cu vitezã în localitate. Mentionãm cã, potrivit surselor contactate de noi, la acel filtru erau si douã masini de la posturile de politie Solesti si Vãleni, deci erau în jur de 4-5 politisti în locul respectiv.

A fost sau nu… mitã?

Din momentul în care soferul vitezoman a fost oprit la filtrul de control, lucrurile au luat-o razna. Surse judiciare sustin cã, în momentul în care agentul sef Ranghiuc l-ar fi oprit pe soferul în cauzã, acesta a coborât din masinã si ar fi spus cã nu el conducea la momentul în care i s-a fãcut fotografia cu aparatul radar, ci viitoarea lui sotie, aflatã pe locul din stânga. Nu se stie în ce conditii, Ranghiuc ar fi acceptat varianta soferului si i-ar fi ridicat permisul femeii, pasager în masina opritã la control. Poate, lucrurile nu s-ar fi descoperit niciodatã, dacã, din motive greu de înteles, toatã smecheria nu ar fi fost datã în vileag la DNA. Oamenii legii sustin cã soferul vitezoman ar fi reclamat la Directia Anticoruptie faptul cã i-ar fi dat suma de 100 de lei agentului de politie, pentru ca acesta sã accepte permisul concubinei, pe procesul verbal, în loc sã treacã pe procesul verbal permisul celui cu adevãrat vinovat. Culmea, se pare cã actiunea s-ar fi petrecut de fatã cu ceilalti politisti care participau la filtrul rutier, care sunt si ei acum audiati în dosarul de la DNA Iasi. Cert este cã, verificãrile în acest caz complicat de dare de mitã, despre care procurorii anticoruptie au destul de putine date, au demarat la câteva zile de la realizarea filtrului rutier. Procurorii au cerut înregistrãrile de pe aparatul radar, iar imaginile au fost destul de clare: la volanul masinii surprinsã cu 104 km/orã era un bãrbat, nicidecum paagerul din dreapta, asa cum a sustinut atunci când a fost oprit de politisti. Si atunci, se pune întrebarea: de ce agentul sef Ranghiuc a acceptat minciuna soferului vitezoman si a întocmit proces verbal pe numele femeii de pe locul pasagerului? În plus, ce probe sunt cã soferul ar fi oferit politistului suma de 100 de lei, câtã vreme nimeni nu spune, cu exceptia soferului vinovat, cã s-ar fi dat niste bani pentru musamalizarea cazului.

Soferul si prietena sa erau din Bârlad

Acum câteva zile, procurorii DNA au chemat la Iasi o parte dintre persoanele implicate în acest caz, inclusiv pe agentul Cristian Zamfir sau operatorul de pe masina radar. Urmeazã sã fie audiati si politistii de la posturile Solesti si Vãleni, care au participat la filtrul rutier, pentru a spune dacã au vãzut ceva. Pe surse, am aflat cã soferul si prietena acestuia ar fi din Bârlad, însã oficialii din cadrul anchetei nu au vrut sã ne dea mai multe detalii. Agentul sef Ranghiuc este învinuit pentru luare de mitã si abuz în serviciu, însã prima acuzatie nu prea stã în picioare, câtã vreme nimeni nu confirmã faptul cã s-ar fi dat bani (cu exceptia soferului prins cu vitezã mare prin localitate, bineînteles). Cel mai probabil, ancheta ar putea sã se încheie cu o pedeapsã administrativã pentru abuz în serviciu, întrucât singura certitudine privind evenimentele din iunie 2009 este cã persoana care a tras ponoasele a fost pasagera din dreapta soferului, care a “plãtit” cu permisul ei viteza prea mare. Pânã ce procurorii DNA nu vor decide trimiterea în judecatã a agentului sef Ranghiuc, acesta rãmâne în functie si va face controale în trafic în continuare, au spus sefii IPJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.