Magistrațiii Tribunalului Vaslui au admis cererea formulată de către procurorii anticorupție și au emis, aseară târziu, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele comisarului Iulian Munteanu dar și cel al lui Mihai Axente, polițistul din cadrul IGPR cercetat în acelai dosar. Ambii au fost acuzați de abuz în serviciu și luare de mită. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 48 de ore la Curtea de Apel Iași.
UPDATE: Deliberări târziu, în noapte
Ca niciodată, la Tribunalul Vaslui se lucrează și după ora 23.00. Judecătorul de drepturi și libertăți are o misiune grea. Pe baza probelor strânse de procurorii anticorupție trebuie să decidă dacă polițistul Iulian Munteanu și comisarul șef din cadrul IGPR vor petrece sărbătorile acasă sau vor primi mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Rămâne de văzut care va fi decizia pe care judecătorul de drepturi și libertăți o va lua în această noapte.
UPDATE: Comisarul Iulian Munteanu a fost adus la Tribunal pentru mandat de arestare
UPDATE: Comisarul Iulian Munteanu si comisarul sef din cadrul IGPR Mihai Axente, dupa o noapte petrecuta in arest au fost prezentati in fata instantei de judecata. Cei doi sunt acuzati de fapte de coruptie, iar judecatorul Radu Oană urmeaza sa stabileasca daca va adminte propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva. Avocatii celor doi inculpati au solicitat o pauza pentru studierea dosarului. Ordonanta de retinere a ofiterilor expira in aceasta seara. Pana atunci insa instanta trebuie sa ia o decizie.
INCREDIBIL Lemne de foc, alimente, o baterie auto, scânduri pentru acoperișul unei case și chiar obiecte de îmbrăcăminte – iată în ce consta o parte din șpaga pe care, spun procurorii DNA, o pretindea și primea de la protejații săi, comisarul Iulian Munteanu! În comunicatul DNA, dat publicității în urmă cu puțin timp, anchetatorii fac dezvăluiri picante despre activitatea comisarului Munteanu. De pildă, ca să nu fie sancționat de comisarul Axente, venit de la București anume pentru a-l verifica, Munteanu i-a promis superiorului său, drept mită… un pat din lemn de frasin! Iata, în integralitatea lui, conținutul comunicatului dat de DNA, în urma punerii în mișcare a acțiunii penale pe numele lui Munteanu Iulian, Axente Mihai, Brat Nicolae Augustin și Vârlan Ioan:
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus
1. punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 decembrie 2015, a inculpaților:
MUNTEANU IULIAN, de șef al Biroului Rutier Vaslui (structură la nivel de municipiu), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– 3 infracțiuni de luare de mită,
– dare de mita în formă continuată (două acte materiale),
– 2 infracțiuni de trafic de influență,
– 2 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– fals intelectual,
– fals material în înscrisuri oficiale,
– 12 infracțiuni instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– 2 infracțiuni instigare la fals intelectual,
– 3 infracțiuni instigare la fals material în înscrisuri oficiale;
AXENTE MIHAI, comisar-șef de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Rutieră, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).
2. De asemenea, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, de la data de 18 decembrie 2015, față de inculpatul
VÎRLAN IOAN, șef al Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de județ), pentru săvârșirea a trei infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare la fals intelectual.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la I.P.J. Vaslui – Serviciul Investigații Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu desfășoare activitatea de șef al Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, în exercitarea căreia a comis fapta.
Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
3. În cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de BRAT NICOLAE AUGUSTIN, subcomisar de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Din ordonanțele de reținere și de control judiciar întocmite de procurori a rezultat că există probe și date ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2013 până în prezent, inculpatul Munteanu Iulian, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui, a îndeplinit atribuții privind coordonarea și controlul activității de constatare și sancționare a abaterilor contravenționale de către angajații acestei unități. În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa să aplice sancțiuni pentru contravenții prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni. În unele situații, inculpatul Munteanu Iulian a pretins de la conducătorii auto favorizați, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul (baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model) și, totodată, i-a determinat pe subordonați să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii.
De asemenea, la data de 11.06.2015, inculpatul Munteanu Iulian, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la fața locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicată o persoană din anturajul ofițerului de poliție și un agent de poliție, denaturând realitatea și împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancționat contravențional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliție, deși vinovată de producerea accidentului a fost cealaltă persoană.
La data de 30.12.2014, inculpatul Munteanu Iulian l-a determinat pe șeful unei instituții să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activității utilajelor de deszăpezire pe raza municipiului Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire, atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior și la spălătoria unei cunoștinte.
În cursul lunii august 2015, în schimbul intervenției la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecția tehnică periodică a unui autovehicul și eliberarea cu celeritate a cărții tehnice a autoturismului, inculpatul Munteanu Iulian a pretins pentru sine materiale de construcție. De asemenea, a promis unei persoane că va determina un lucrător de poliție judiciară din cadrul poliției unui alt oraș, să soluționeze cu celeritate un dosar penal în care era cercetată persoana respectivă, iar în schimb a pretins și primit obiecte de îmbrăcăminte.
La data de 06.02.2015, a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, pe raza municipiului Vaslui, a unei persoane din anturajul ofițerului.
La data de 04.09.2015, a falsificat prin alterare conținutul unei autorizații de reparație emise de Biroul Rutier Vaslui pentru un autoturism, astfel încât proprietarul să beneficieze de o despăgubire mai mare.
În calitate de comisar-șef de poliție în cadrul I.G.P.R., inculpatul Axente Mihai a primit de la inculpatul Munteanu Iulian, subcomisar, șef al Biroului Rutier Vaslui, la data de 8 aprilie 2015, produse alimentare (carne de miel) și băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) și a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecționat artizanal (pat din lemn de esență frasin), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu, respectiv pentru ca să nu constate nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui și ca să nu aplice eventuale sancțiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie – 20 aprilie 2015.
Inculpatul Vîrlan Ioan, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de șef al Serviciului Rutier Vaslui, a determinat, la data de 11.02.2015, pe un agent de poliție din subordine să modifice procesele-verbale de contravenție întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancțiunii aplicate, din amendă contravențională în avertisment. La data de 08.10.2015, acesta a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia ofițerului. La data de 07.09.2015, l-a determinat pe același agent de poliție să nu îndeplinească un act din sfera atribuțiilor de serviciu– respectiv constatarea și sancționarea corespunzătoare a unei abateri contravenționale comise de o persoană.
Inculpatul Brat Augustin Nicolae, subcomisar de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, a intervenit pe lângă un agent de poliție care a constatat săvârșirea de către un conducător auto a unei abateri contravenționale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancțiunea care se impunea – amendă între 340 lei și 425 lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă – pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.
Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 19 decembrie 2015, inculpații MUNTEANU IULIAN și AXENTE MIHAI urmează a fi prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
UPDATE: Direcția Națională Anticorupție, prin purtătoarea de cuvânt, Livia Saplacan, a confirmat faptul că, tot aseară, a fost reținut și comisarul șef, Mihai Axente, cel care a venit în control la IPJ Vaslui în primavara acestui an. Este acuzat că s-a înțeles cu comisarul Iulian Munteanu, în privința „uitării” sau tergiversării unor dosare penale în sertarele instituției. Anchetatorii îl cercetează sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare și dare de mită, dar și trafic de influență. De asemenea, tot Livia Saplacan, reprezentanta DNA, a confirmat faptul că pentru polițistul Augustin Bratu și șeful Serviciului Circulație, comisarul Ioan Vârlan, audiați inițial ca martori, anchetatorii au propus cercetarea acestora sub control judiciar.
Comisarul Iulian Munteanu, prima noapte în arestul Poliției!
În cursul zilei de astăzi, comisarul Iulian Munteanu va fi adus în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă. El și-a petrecut noaptea în arestul IJP, reținerea sa făcându-se la Vaslui, întrucât anchetatorii DNA au efectuat aici numeroasele audieri în acest dosar. Instanța Tribunalului Vaslui va decide astăzi dacă comisarul MUnteanu își va petrece următoiarele 30 de zile în stare de arest preventiv. Vom reveni cu noi informații, pe măsura desfășurării evenimentelor!
RETINERE…Bomba a explodat la Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui. Chemat la audieri, ieri dupã amiazã, comisarul de politie Iulian Munteanu a primit mandat de retinere pentru 24 de ore, acuzat de fapte de coruptie si abuz în serviciu, urmând sã fie prezentat în fata instantei cu propunere de arestare preventivã. La audieri au fost chemati si Augustin Brat precum si seful Serviciului Circulatie, comisarul Ioan Vârlan, în calitate de martori. Munteanu a ajuns în atentia procurorilor anticoruptie fiind acuzat cã ar fi tinut în sertar câteva dosare penale care ar fi trebuit sã ajungã pe masa magistratilor sau a tergiversat solutionarea acestora pentru a obtine o solutie favorabilã. Retinerea comisarului vine dupã ce, la sfârsitul sãptãmânii trecute dar si în aceastã sãptãmânã, colegii acestuia au fost audiati în birourile Directiei Generale Anticoruptie Vaslui. Anchetatorii voiau sã punã cap la cap informatiile pe care le aveau pentru a strânge suficiente dovezi împotriva sefului de la Rutierã. Asta, dupã ce au perchezitionat biroul comisarului, a sefului Inspectoratului Judetean dar si a unei colege care nu are legãturã cu Serviciul Rutier. Tãvãlugul a început în urmã cu mai bine de o sãptãmânã când procurorii DNA, însotiti de jandarmi, au perchezitionat birourile Serviciului Rutier de unde au ridicat mai multe documente si trei laptopuri.
La scurt timp dupã descinderile Directiei Nationale Anticoruptie în sediul Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui au apãrut si primele retineri. Astfel, dupã mai multe ore de audieri în sediul DNA Iasi, comisarul Iulian Munteanu, seful Serviciului Circulatie, a iesit cu cãtusele la mâini. Acesta a primit mandat de retinere pentru 24 de ore si urmeazã sã fie prezentat instantei cu propunere de arestare preventivã. Politistul vasluian a fost acuzat de fapte de coruptie dupã ce, spun unele surse, ar fi încercat sã “îngroape” câteva dosare penale care ar fi trebuit sã ajungã în fata magistratilor. Nu s-a întâmplat acest lucru si comisarul a intrat în vizorul procurorilor dupã ce a cerut sprijin de la un ofiter din cadrul Politiei Generale care a venit, înainte de Sãrbãtorile Pascale, în control, la IPJ Vaslui. Astfel, în urmã cu mai mult de o sãptãmânã, la primele ore ale diminetii, procurorii DNA, însotiti de jandarmi, au intrat în sediul Inspectoratului de Politie Vaslui de unde au ridicat mai multe documente si trei laptopuri. De asemenea, au fãcut verificãri în birourile Politiei Rutiere, în cel al comandantului Inspectoratului dar si în biroul unei colege care nu are legãturã cu serviciul condus de Iulian Munteanu. A doua zi dupã descinderile procurorilor anticoruptie colegii sefului de la rutierã au fost chemati, rând pe rând, la audieri în sediul Directiei Generale Anticoruptie Vaslui. Anchetatorii au cãutat dovezi noi împotriva comisarului dar si sã punã cap la cap informatiile pe care deja le aveau în urma interceptãrilor. Audierile au continuat pret de câteva zile si au avut drept rezultat încãtusarea lui Iulian Munteanu. De asemenea, au apãrut informatii conform cãrora procurorii anticoruptie încearcã sã facã legãtura si sã afle cine este procurorul care l-ar fi sprijinit pe Munteanu atunci când unele solutii din dosarele penale erau schimbate chiar de cãtre comisar. În fapt, între ceea ce scriau unii politisti în actele întocmite si ceea ce ajungea la Parchet existau neconcordante. Politistul trecea o anumitã solutie în dosar, acesta ajungea la seful sãu care schimba anumite documente din dosar si, cu sprijinul unui procuror, cei vizati scãpau de acuzatii. Astfel, DNA-ul a venit la Vaslui în încercarea de a depista cine este procurorul care si-a oferit sprijinul. Vizat, în acelasi dosar, este si Mihai Axente, politist în cadrul Inspectoratului General de Politie. A fost luat în vizorul anchetatorilor pentru cã, în momentul în care acesta a venit la Vaslui în control, ar fi închis ochii tocmai pe aceastã spetã. Din acel moment, s-au aflat de legãturile lui Axente cu Iulian Munteanu. Asta pentru cã ofiterul din cadrul IGPR era monitorizat de cãtre DNA. Astfel, în dimineata în care procurorii anticoruptie au intrat în sediul IPJ Vaslui, colegi ai acestora fãceau perchezitii la biroul comisarului sef Axente dar si la locuinta acestuia din Ilfov.
Motivele pentru care DNA-ul a venit la Politia Vaslui
POVESTEA…Vineri, 11 decembrie, masinile cu procurori DNA si jandarmi au ajuns la Vaslui în jurul orei 6 dimineata si au stat în apropierea casei colonelului Florin Sârbu pânã au primit undã verde sã actioneze. Ca urmare a obtinerii autorizãrilor legale de la instanta competentã, au fost efectuate perchezitii domiciliare în 13 locatii din Bucuresti, judetul Ilfov si municipiul Vaslui. Dintre acestea, trei au fost la sediile unor institutii, restul la domiciliile unor persoane. Conform surselor, a fost perchezitionat si domiciliul comisarului Iulian Munteanu, seful Serviciului Circulatie Vaslui. Dupã ce procurorii si-au terminat treaba, politistul a fost adus la sediul Politiei Municipale Vaslui pentru audieri. Între timp, procurori DNA, sprijiniti de jandarmi, au verificat birouri din incinta IPJ Vaslui. Dupã mai bine de sapte ore petrecute în interiorul Inspectoratului, anchetatorii au ridicat patru laptop-uri si mai multe documente. Sursele povestesc faptul cã toatã povestea a început dupã ce comisarul sef Mihai Axente, fostul sef al Politiei Autostrãzi demis de cãtre Cristian David pe vremea când acesta era ministrul de interne, a venit la Vaslui. Comisarul sef ar fi fãcut parte din echipa de control care a venit, în primãvara acestui an, la IPJ Vaslui. Se pare cã, în timpul controlului acesta s-a înteles cu politistii vasluieni ca anumite dosare penale sã fie “uitate” în sertare si sã nu ajungã pe masa magistratilor.