Un alt caz Zãrnescu, în nordul judetului
MINCINOSI CU ARME… Doi vânãtori din zona Todiresti au rãmas fãrã armele de vânãtoare, dupã ce au fost descoperiti cã au vânat cãpriori, desi autorizatiile pe care le aveau asupra lor erau expirate. Ovidiu Briscaru si Dumitru Bratu erau la vânãtoare de mistreti, pe 16 ianuarie, când le-au apãrut în bãtaia pustilor câtiva cãpriori. Fãrã sã stea pe gânduri, Briscaru si Bratu au tras în bietele animale, omorând pe loc doi cãpriori. Desi au anuntat paznicul fondului de vânãtoare despre gestul lor, sustinând cã au autorizatii de vânãtoare valabile pentru cãprior, s-a descoperit cã documentele de la AJVPS expiraserã cu o zi înainte, pe 15 ianuarie. Politia Negresti s-a sesizat în acest caz, ridicând armele celor doi vânãtori, precum si autorizatiile emise de AJVPS. Surse demne de încredere spun cã se încearcã din rãsputeri musamalizarea cazului, desi în aceastã situatie, vânãtorii cei lacomi ar putea primi o condamnare cu suspendare pentru braconaj. Mai mult, conform legii, întrucât fapta îndeplineste conditiile actului de braconaj, cei doi vânãtori ar trebui sã plãteascã si câte 5.000 de euro/cãprior. Paznicul fondului de vânãtoare riscã sã ajungã si el cu condamnare penalã, pentru complicitate la braconaj, arma de vânãtoare fiindu-i retinutã de politisti.
Un nou caz de braconaj a pus pe jar oamenii legii, desi conditiile în care s-a produs sunt destul de ciudate, iar cei care au fãcut fapta se cred “acoperiti”. Pe 16 ianuarie a.c., în fondul de vânãtoare de la Dumesti al Asociatiei Judetene a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui s-a organizat o vânãtoare, la care au participat toti membrii unei grupe de vânãtoare din zonã, inclusiv gonaci. Printre vânãtori se aflau si douã persoane cunoscute în zonã, Ovidiu Briscaru, un întreprinzãtor din comuna Todiresti, cu o sectie de termopane, si Dumitru Bratu, un instructor auto cunoscut în zona Negresti, care are si el un magazin în comuna Todiresti. La un moment dat, în toiul vânãtorii, în cãtarea armelor celor doi au apãrut trei cãpriori, speriati de zgomotele produse de gonaci. Fãrã sã stea pe gânduri, Briscaru si Bratu au doborât doi cãpriori (unii martori spun cã animalele doborâte erau ciute, faptã si mai gravã), desi vânãtoarea se desfãsura la mistret. Speriati, având în vedere si cazul Zãrnescu, ceilalti vânãtori au fãcut scandal, cerând sã vinã de urgentã paznicul fondului, Petronel Cârlescu. La sosirea paznicului, Briscaru si Bratu au prezentat autorizatii de vânãtoare la cãprior, spunând cã au dreptul sã tragã în acele exemplare. Fãrã sã fie prea atent la detalii, paznicul Cârlescu a trecut ca datã de împuscare a animalelor 16 ianuarie 2011, fapt confirmat si de vânãtorii respectivi. Linistiti, cei doi vânãtori au încãrcat animalele în portbagaj si le-au dus acasã.
Vânãtorii cei lacomi ar trebui sã plãteascã 5.000 de euro de cãprior!
Poate, cazul ar fi fost musamalizat, dacã mai multe persoane, care au fost martore la eveniment, nu ar fi sesizat Politia. Luni dimineatã, pe 17 ianuarie, oamenii legii au descins acasã la Briscaru si Bratu, ridicând armele folosite la vânarea caprelor si autorizatiile de vânãtoare la cãprior, prezentate paznicului de vânãtoare. Verificând mai atent documentele, politistii din Negresti au constatat cã autorizatiile AJVPS, pentru care fiecare dintre vânãtori plãtiserã câte 400 de lei, erau valabile în perioada 28 decembrie 2010 – 15 ianuarie 2011. Lucrurile erau mai mult decât clare: vânãtorii Briscaru si Bratu comiseserã un act de braconaj, desi de fatã erau si alti vânãtori si gonaci. Conform legii, cei doi trebuie sã plãteascã scump pentru gestul lor, câte 5.000 de euro de cãprior mascul, conform legii 407/2006, completatã cu Legea 197/2007 si Legea 215/2008. În plus, riscã si o condamnare cu suspendare pentru actul de braconaj, crezând cã pot scãpa de fapta lor si prezentând un act cu valabilitate expiratã. Surse care ne-au informat despre caz spun cã s-ar încerca sã se musamalizeze actul de braconaj, având în vedere cã s-a depãsit permisul de vânãtoare initial cu o zi. Însã, legea este clarã în acest punct si ar trebui aplicatã (asta, dacã mai tine cineva cont de lege în România). “E grav ce s-a întâmplat, iar noi nu ne pronuntãm. Asteptãm sã vedem ce va fi, politia ne-a cerut sã precizãm pentru ce datã am dat acele permise, respectiv pânã pe 15 ianuarie 2011. Animalele au fost împuscate pe 16 ianuarie, într-o zi de duminicã, iar grupa respectivã se afla în acel fond doar la mistret, nicidecum la cãprior”, a spus un oficial de la AJVPS, la adãpostul anonimatului. Alti vânãtori, contactati de noi, cred cã la vânãtoarea de pe fondul Dumesti au fost încãlcate mai multe puncte din legislatia de profil, inclusiv obligativitatea celor doi vânãtori de a prezenta sefului de grupã, la începerea vânãtorii organizate, a autorizatiilor la cãprior. Rãmâne de vãzut ce mãsuri vor lua politistii si dacã legea va fi aplicatã, în dosarul deschis la Politia Negresti.
“S-a deschis în acest caz dosar de braconaj”
“Politistii Postului de politie Todiresti s-au sesizat asupra faptului cã, în data de 16 ianuarie 2011, pe fondul Dumesti, s-a organizat o vânãtoare, la care s-au împuscat niste cãpriori, întrucât exista suspiciunea cã persoanele care au vânat acele animale prezintã autorizatii de vânãtoare care nu se încadrau în termenul pentru care fuseserã eliberate initial. În urma verificãrilor, s-a stabilit cã autorizatiile erau valabile pânã sâmbãtã, 15 ianuarie, în timp ce fapta celor doi vânãtori s-a produs pe 16 ianuarie. La politia Negresti s-a deschis dosar de braconaj, în aceastã situatie fiind cercetate mai multe persoane” – inspector Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt IPJ Vaslui