spot_img
spot_img
4.8 C
Vaslui
01-ian.-2025

Elevii admisi deja la universitati celebre

- Advertisement -

Modul de admitere la universitatile de top din lume difera de la caz la caz. In primul rind, cei interesati trebuie sa depuna o aplicatie la care sa primeasca o invitatie de participare; ulterior, cunostintele acestora sint verificate, in general, prin metoda interviurilor, dar sint si universitati care cer promovarea unor examene speciale, ce se pot sustine in Romania. Majoritatea unitatilor de invatamint conditioneaza admiterea, pe linga examene si interviuri, si de o nota peste 9,50 la bacalaureat si de cele mai multe ori 10 la materiile ce urmeaza a fi studiate. Unii elevi sustin ca s-au pregatit inca din primul an de liceu pentru a accede la o universitate de virf.

Elevii ieseni care isi doresc sa studieze in cadrul universitatilor de top din strainatate incep sa se pregateasca pentru admitere chiar si din primul an de liceu. In tara, cei care au obtinut rezultate la olimpiadele nationale si internationale ar putea intra fara probleme la ce facultate vor, fara concurs de dosare si fara alta bataie de cap. La universitatile bune din strainatate, cum ar fi Cambdridge, Oxford, University College of London, Imperial College, London School of Economics (Marea Britanie) sau Harvard, Princeton (SUA), admiterea este insa complexa. Dosarul propriu-zis de aplicatie este completat de un examen si de unul sau mai multe interviuri. „Am dat un examen la Bucuresti, in luna octombrie, special pentru Drept, iar in prima saptamina din decembrie am stat la Oxford pentru trei interviuri”, a explicat Anca Georgescu, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National. Pe linga examen si interviuri, elevii aplicanti trebuie sa sustina si un test in vederea obtinerii unui certificat de limba engleza, in cazul in care nu l-au sustinut deja. Dupa ce trec de toate aceste etape, aplicantii acceptati la universitatile de top trebuie sa se pregateasca cu seriozitate pentru bacalaureat. In timp ce unele universitati pun mai putin pret pe media obtinuta la examenul national din tara, solicitind peste 8, altele impun o medie mai mare de 9, 50 si chiar 10. „Ziarul de Iasi” va prezinta astazi citeva din exigentele la care trebuie sa faca fata elevii ieseni, pentru a fi admisi la universitati de top din Marea Britanie, SUA si Germania.

Are nevoie de cel putin 9,50 la bacalaureat

Tudor Balan, elev in clasa a XII-a la Colegiul „Costache Negruzzi”, a fost admis la Universitatea Cambridge (Marea Britanie), una din cele mai bune institutii de invatamint superior din lume. A fost acceptat la Cambridge in baza aplicatiei (CV, eseu si scrisoare de recomandare) si a prestatiei de la interviuri. „Nu am dat examen, insa m-au chemat la doua interviuri, pe care le-am sustinut la Cambridge in acceasi zi, pe 10 decembrie. Fiecare a durat in jur de 20 de minute, timp in care doi profesori mi-au pus intrebari din biologie moleculara si ecologie. Intrebarile erau in legatura cu niste experimente. Prin interviu, puteau sa imi testeze si cunostintele de la matematica si chimie, dar ei au ales biologie moleculara si ecologie”, a explicat Tudor, care s-a inscris la specializarea Stiinte ale Naturii.

Pentru a merge la cursuri din octombrie, Tudor va trebui sa se descurce foarte bine la bacalaureat. „In ceea ce priveste bacalaureatul, impun 9,50 per total, dar 10 la chimie si la matematica”, a precizat Tudor.

Fiind olimpic international la chimie, nu isi face probleme ca nu va putea sa ia 10 la bacalaureat, insa crede ca va trebui sa lucreze mai mult la matematica. Rezultatele pe care le-a obtinut in liceu la olimpiadele de chimie au influentat in mod semnificativ acceptarea lui la Universitatea Cambridge. In decembrie 2008, a luat aur la proba individuala si argint cu echipa la Olimpiada Internationala de Stiinte pentru Juniori, care a avut loc in Coreea de Sud. In 2009, negruzzistul a cistigat bronzul la Olimpiada Internationala de Chimie din Cambridge, iar anul trecut a fost medaliat cu bronz la Olimpiada Internationala de Chimie din Tokyo. Anul acesta, s-a calificat din nou la olimpiada nationala de chimie, care va avea loc in perioada 30 ianuarie – 5 februarie, la Timisoara.

„Bine macar ca nu mi-au cerut 10!”

La Universitatea Cambridge a fost acceptata si Andra Orasanu, de asemenea eleva a Colegiului „Negruzzi”. La fel ca Tudor, Andra a fost chemata la inceputul lunii decembrie la doua interviuri, prin care i-au fost verificate cunostintele de filosofie. „Eu am aplicat la Cambridge pentru programul «Politica, Psihologie si Sociologie». In primul an, le voi face pe toate trei, din al doilea an va trebui sa ma decid asupra specializarii. Probabil ca voi aprofunda Psihologia. La cele doua interviuri, fiecare cu o durata de jumatate de ora, accentul s-a pus pe filosofie. Primul a constat in intrebari pe marginea unui pasaj din Nietzsche, iar la al doilea au fost intrebari in legatura cu eseul de motivatie”, a explicat Andra. Bacalaureatul va trebui sa il promoveze cu o medie mai mare de 9,70. „Bine macar ca nu mi-au cerut 10!”, a spus Andra.

A fost acceptata la Cambridge, dar isi doreste mult mai mult sa primeasca un raspuns pozitiv de la London School of Economics (LSE). „Eu as vrea mai degraba sa merg la London School of Economics. Cambridge e cea mai buna universitate per total, dar London School of Economics este mai buna pe partea de Stiinte Sociale, ceea ce ma intereseaza pe mine”, a explicat Andra.

Indiferent daca va merge la Cambridge sau la LSE, Andra se va inscrie si in tara, la Facultatea de Drept, studii la distanta. „Ma voi inscrie la Bucuresti, nu la Iasi, fiindca aici se intra pe baza de dosar. Nu cred ca ma va aglomera foarte mult facultatea din tara. La mine e facil, pentru ca sint multe chestii care se intrepatrund cu ceea ce voi studia in Marea Britanie. Examenele le voi da cind vin in tara”, a precizat Andra.

S-a pregatit din primul an de liceu

Pentru admiterea la Oxford, una din cele mai bine cotate universitati din lume, aplicantii au sustinut si examene. Anca Georgescu, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National, va uma la Oxford Facultatea de Drept. In luna octombrie, a sustinut la Bucuresti un examen care a constat in scrierea unui eseu si intr-o proba practica.

Dupa aproape doua luni de la sustinerea examenului, a fost chemata la Oxford pentru interviuri. „La Oxford, am stat o saptamina, fiindca a trebuit sa sustin trei interviuri. La interviu, au fost intrebari generale pe legislatie, dar am fost pusa si in fata unor cazuri reale, pentru a vedea ce solutii
legislative voi propune la ele”, a spus Anca. Tinara sustine ca, in realitate, pentru admiterea de la Oxford s-a pregatit pe toata durata liceului. „Cam tot ce am facut in afara programului de scoala a fost in legatura cu acest domeniu. Am urmat stagii de practica in birouri de avocatura, timp de un an am asistat la cursuri in cadrul Facultatii de Drept de la «Cuza», am participat si la dezbateri pentru tineri in Parlamentul European…”, a precizat Anca.

In afara de Oxford, Anca a fost acceptata si la King’s College London, tot la Drept, unde poate obtine insa o dubla specializare. „In Statele Unite, Dreptul se studiaza doar la nivel «graduate». Dupa 4 ani de studiu de licenta, urmeaza trei ani de studiu al Dreptului. Programul la care am fost acceptata la King’s College si Universitatea Columbia imi permite sa studiez doi ani de Drept la Londra, dupa care doi in Statele Unite. Astfel, obtin dubla specializare: in Drept englez si american”, a explicat Anca.

A contat mult examenul sustinut la Iasi

Tot la Oxford au fost admisi si trei elevi de la Colegiul „C. Negruzzi”. Pentru Sergiu Constantin Vicol, Oxfordul este prima optiune din cele cinci universitati la care a fost acceptat. Isi doreste sa se specializeze in Inteligenta artificiala. „Eu am optat pentru «Computer Science», dar in ultimul an vreau sa imi fac specializarea in Inteligenta artificiala”, a afirmat Sergiu.

Prin examen, pe care l-a sustinut in noiembrie in Iasi, la EuroEd, i-au fost testate cunostintele de matematica si logica. „Am avut subiecte la care trebuia sa dau rezolvari complete combinat cu subiecte de tip grila. Ca timp de lucru, am avut la dispozitie doua ore, suficient din punctul meu de vedere. La interviuri, au vrut mai mult sa vada cum asimilez informatiile noi din Informatica”, a adaugat Sergiu. Negruzzistul sustine ca la specializarea pe care vrea sa o urmeze media de la bacalaureat nu are prea mare relevanta. „La Bac, trebuie sa am media generala peste 8 si la fiecare proba tot peste 8”, a mentionat Sergiu. Un examen riguros au avut de sustinut si negruzzistii care vor sa studieze la Oxford Matematica si Fizica.

David Stefan, care a optat pentru Matematica si Statistica, a dat un examen complex, tot la Iasi, cu probleme de geometrie si analiza. „Examenul a durat doua ore si jumatate daca nu gresesc, dar au fost 5 probleme cu macar 5 subpuncte fiecare, plus grilele. In plus, a fost greu si faptul ca rezolvarile trebuiau redactate corect in engleza si trebuia sa tot recitesc solutiile, ca sa vad daca sint corect scrise”, a explicat David.

Dupa examen, in cadrul Universitatii Oxford, a sustinut apoi doua interviuri la colegiul Worcester si unul la colegiul Lady Margaret. In baza aplicatiei, a fost acceptat si la University College London, insa ii place mai mult la Oxford. „La University College London se obisnuia sa se dea interviuri, dar au trimis o scrisoare prin care m-au anuntat ca sint acceptat si fara si m-au invitat sa le vizitez universitatea. Am fost acolo, e o universitate buna, dar Oxfordul m-a impresionat mai mult”, a marturisit David.

Pentru a fi considerat oficial student al Universitatii Oxford, David va trebui sa obtina medie mare la bacalaureat. „Daca iau 10 la mate, 8 la romana si 9,50 la informatica, ma primesc. Daca iau mai putin de 10 la mate devin sceptici, de romana si de info nu le pasa asa de tare”, a explicat David.

La matematica nu ii va fi greu sa ia 10, fiindca are experienta participarii la olimpiade. In clasa a IX-a a luat argint la nationala, iar in clasa a XI-a a obtinut aur la nationala si s-a calificat in lotul largit pentru internationala. David a primit si trei certificate de distinctie pentru rezultate exceptionale in urma participarii la American Invitational Mathematics Examination, competitie desfasurata la nivel international in mai multe centre din lume, printre care si la Iasi.

A intrat la Oxford, dar are o oferta si din Franta

Pentru a fi acceptat la Oxford, Andrei Piroi, olimpic national si international la fizica, a trebuit sa treaca de un examen, desfasurat la EuroEd, si de patru interviuri. „Au fost 2 ore, in care am avut de rezolvat 12 probleme de mate si 15 de fizica, sau invers, nu mai retin exact. Ca nivel de dificultate, mie nu mi s-au parut grele niciunele, iar timpul a fost mai mult decit suficient. Concentrarea era mult mai importanta decit cunostintele in sine”, a marturisit Andrei.

La interviu, reprezentantii universitatii au vrut, de asemenea, sa vada cit de bine stapineste materia la fizica. Andrei a mai primit o oferta pentru studiile de licenta si din partea Scolii Politehnice din Franta. „La Ecole Polytechnique nu am aplicat, dar am fost intr-un fel de vizita asta-vara, prin intermediul unui premiu dat la olimpiada nationala. Daca accept oferta lor, nu trebuie sa platesc taxa de scolarizare si imi dau si bursa. Va trebui sa invat insa franceza, dar mai am timp sa ma gindesc. Acum la olimpiada nationala (n.r. nationala de fizica, programata la Arad, in perioada 31 ianuarie-6 februarie) trebuie sa ma intilnesc cu un oficial de-al lor si o sa discutam mai mult subiectul”, a explicat Andrei.

A dat interviul pe Skype

In timp ce elevii care au aplicat la Oxford si Cambridge pina pe 15 octombrie, 2010, au scapat de emotii, cei care au aplicat mai tirziu si cei care au ales universitati din SUA vor primi raspunsul pina la sfirsitul lunii, sfirsitul lui martie, respectiv inceputul lunii aprilie.

Ioana Zamfir, care va absolvi Colegiul „Negruzzi” ca sefa de promotie, s-a inscris la Princeton. „Desi testele la matematica, engleza, chimie si spaniola le-am dat in octombrie si noiembrie, iar deadline-ul pentru aplicatie a fost pe 31 decembrie, raspunsul il voi primi abia in aprilie. Am dat interviul la Princeton, pe Skype. Timp de o ora si jumatate mi-au pus intrebari ca sa vada cum sint ca persoana, cit de sociabila sint, cum gindesc, in ce domenii am abilitati. Daca la universitatile britanice vor sa vada in special cit de bine stapinesti cunostintele, universitatile din SUA sint interesate mai mult de dezvoltarea multilaterala a viitorilor studenti. Pentru mine, respectivul interviu a fost ca o discutie intre doi prieteni”, a spus Ioana.

Adela Constantinescu, de la Colegiul National, a aplicat la Oxford, pe Stiinte Biomedicale, insa a fost respinsa. Spera sa primeasca insa un raspuns pozitiv din partea Imperial College si a University College, ambele din Londra. „Raspunsul il voi primi pina la sfirsitul lunii martie. Examenul care se da la toate facultatile de medicina din Marea Britanie l-am sustinut in noiembrie, la Centrul Britanic din Iasi. Examenul a constat in intrebari tip grila pe logica si argumentare, intrebari din chimie, fizica, biologie si mate si intr-un eseu argumentativ pe o problema de etica. Eu am vorbit despre clonare”, a precizat Adela.

Tot la Medicina, la Imperial College of London si la Cambridge, a aplicat si Cristian Haba, de la Colegiul „Racovita”. Daca va primi un raspuns pozitiv la una din cele doua institutii de invatamint superior britanic, Cristian va trebui sa ia la bacalaureat nota 10 la matematica si chimie. Spre deosebire de colegii lui, care au aplicat majoritatea la 5 universitati, George Merticariu, de la Colegiul National, a optat doar pentru Jacobs University din Bremen. „M-am inscris doar aici fiindca imi place tara, studiile sint in engleza, plus ca fratele meu mai mare e deja student acolo. Daca nu ma vor accepta – voi afla raspunsul pina la sfirsitul lunii – voi aplica tot pe Fizica, in Marea Britanie, in ultima etapa”, a explicat George.

––

Cit costa admiterea la universitatile britanice?

Pentru inscrierea la universitatile din Marea Britanie, elevii au la dispozitie un sistem centralizat pentru aplicatii, numit UCAS si care poate fi accesat la adresa www.ucas.ac.uk. Pentru a putea aplica insa prin intermediul UCAS, elevii trebuie sa achite o taxa de 11 lire sterline, in conditiile in care opteaza pentru o singura universitate, respectiv de 21 de lire sterline daca se inscriu la maximum 5 universitati. Cei care care sint chemati la interviuri suporta numai cheltuielile de deplasare, intrucit cazarea si masa sint asigurate de universitati. Aplicantii care trebuie sa sustina examen sau testari, in functie de specializare, la British Council sau la Fundatia EuroEd trebuie sa achite o taxa de 70 de lire sterline. Pentru sustinerea examenelor in vederea obtinerii certificatelor de limba, elevii trebuie sa achite o alta taxa. Taxa de inscriere pentru International English Language Testing System (IELTS) este de 680 de lei, pentru Cambridge 620 de lei, iar pentru Toefl taxa este de 490 de lei. Taxa de scolarizare la majoritatea universitatilor britanice este de 3.300 de lire sterline pe an, iar costurile de intretinere pe parcursul unui an variaza intre 6000 si peste 8000 de lire. Autoritatile britanice au anuntat la sfirsitul anului trecut dublarea si chiar triplarea taxelor de scolarizare, urmind ca din 2012 sa urce si pina la 9000 de lire. Elevii care vor merge la universitatile de aici, din toamna, sustin ca nu vor fi afectati de aceasta masura, intrucit va fi aplicata incepind cu generatia care se va inscrie anul viitor la studii de licenta si masterat.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.