13 persoane, ridicate de la masã si duse la audieri
UN SCANDAL CU EPOLETI… Scandalul permiselor de vânãtoare de la Vaslui riscã sã se termine rãu, pentru câteva din persoanele implicate. Ieri, presedintele Asociatiei Judetene a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, Virgil Cadãr, a spus propria variantã despre evenimentele de sâmbãtã, care au culminat cu audierea membrilor comisiei de examinare, ca si a unora dintre persoanele care au avut legãturã cu examenul. Peste 150 de persoane au fost chemate, sâmbãtã dimineatã, la Vaslui, pentru a sustine proba scrisã la examenul de obtinere a permisului de vânãtor. Una dintre acestea a reclamat la Departamentul National Anticoruptie (DNA) unele nereguli la examenul scris, inclusiv traficul de influentã si dare de mitã, astfel cã oamenii legii au monitorizat proba scrisã si prestatia celor implicati în acest examen, în ziua de sâmbãtã. La ora 14.00, procurorii DNA au intrat într-un restaurant din centrul Vasluiului, de unde au ridicat toate persoanele care participaserã la concurs, inclusiv membrii comisiei de examinare. În total, numai de la candidatii care au participat sâmbãtã la examenul de la Vaslui s-au strâns în jur de 220 milioane lei vechi, pentru care, spun sefii AJVPS, s-au dat chitante!
Scandalul din jurul examenului de sâmbãtã, în urma cãruia în jur de 140 de vasluieni au devenit vânãtori cu acte în regulã, a ajuns obiectul unui dosar de coruptie la DNA Iasi, desi nu se cunosc exact care sunt acuzatiile care se aduc în aceastã spetã, nici persoanele implicate în afacere. Totul a pornit de la examenul organizat sâmbãtã dimineatã, la Centrul pentru Afaceri Vaslui, când 150 de candidati au luat loc în bãnci, pentru a sustine examenul scris în vederea obtinerii permisului de vânãtoare. Unul dintre cei implicati în organizarea examenului de sâmbãtã, presedintele AJVPS Vaslui, Virgil Cadãr, a acceptat sã povesteascã, ieri, ce s-a petrecut în spatele acestui concurs. “Au fost cam 150 de persoane care au participat la examenul pentru obtinerea unui permis de vânãtoare. De 17 ani se organizeazã astfel de concursuri si niciodatã nu s-a întâmplat ceea ce s-a petrecut sâmbãtã. În comisia de examinare erau doi reprezentanti ai Ministerului Mediului si un profesor de la Facultatea de Silviculturã din Brasov, deci am gândit cã acest concurs trebuie organizat bine, fãrã incidente. Pentru fiecare dintre candidati s-au pregãtit dosare de examen. Din cele 150-160 de dosare au fost respinse în jur de zece, persoane care nici nu au intrat în examen. Cineva a fost nemultumit si a anuntat, probabil, institutiile de anchetã, care au monitorizat cu strictete concursul nostru”, spune Cadãr.
DNA si politia au monitorizat examenul
Pe surse judiciare, am aflat cã examenul de sâmbãtã a fost monitorizat foarte atent de politisti si procurori de la DNA Iasi, care au înregistrat toate persoanele care au trecut pe la Centrul de Afaceri, înainte si dupã examen. Virgil Cadãr spune cã nu a stiut nimic de toate acestea si cã nu se astepta sã fie probleme. “De la fiecare participant la examen s-a strâns suma de 150 de lei, adicã 1,5 milioane lei vechi fiecare. Totul a fost legal, s-au dat chitante fiecãrui candidat. În total, s-au strâns în jur de 220 milioane lei vechi, din care 30 de milioane urmau sã fie dati membrilor comisiei, pentru contributia la examen. Restul banilor urmau sã intre în contul AJVPS, fãrã nicio problemã, dupã plata cheltuielilor cu organizarea. Cei trei membri ai comisiei si-au primit banii, dupã examen, în plic, au semnat pe statul de platã, deci nu am vrut sã fie nicio discutie, suma respectivã era prevãzutã de actele normative ale noastre, care prevãd plata unei sume de 20 de lei pentru fiecare candidat examinat. Au fost 150 de candidati, deci membrii comisiei trebuiau sã primeascã 3000 de lei, lucru care s-a întâmplat. Dupã examen, comisia a mers la asociatia noastrã, într-o camerã separatã, unde a corectat toate lucrãrile. În jurul orei 13.30, s-a încheiat procesul verbal, care a fost afisat la sediul AJVPS. De acolo, am mers la masã. Eram 13 la masã, inclusiv sotiile unor colegi de-ai nostri. Fiecare comandase o ciorbã, altii doreau si o fripturã, toatã lumea era bine dispusã. Pe la ora 14.00, au venit la masa noastrã niste domni, care s-au recomandat a fi de la DNA. Acestia ne-au întrebat cine a fãcut parte din comisia de examen, pentru cã exista o sesizare privind acest concurs. Eram 13 persoane la masã, iar domnii respectivi au spus sã-i însotim pânã la sediul Asociatiei, ceea ce am si fãcut”, spune seful vânãtorilor sportivi din judet.
Ce cãuta la masã fratele directorului de la Medicinã Legalã?
De aici încolo, lucrurile se complicã. Din câte se pare, la sediul AJVPS au fost fãcute verificãri financiare si s-au retinut unele sume de bani gãsite în casieria unitãtii. Imediat, toti cei 13 au fost poftiti sã dea declaratii la sediul Directiei Generale Anticoruptie din judet, situat la 100-150 m de clãdirea Asociatiei Judetene a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi. Pe surse, am aflat cã membrilor comisiei li s-a cerut sã scoatã din buzunare toate sumele de bani pe care le aveau asupra lor în acel moment, fiindu-le confiscate telefoanele mobile. Restul au dat simple declaratii, fãrã a fi nevoie sã-si goleascã buzunarele. “Eu am fost primul care am dat acea declaratie, am terminat în 15 minute, dupã care am plecat. Domnii de la DNA mi-au spus sã dau o declaratie, sã spun ce stiu despre organizarea examenului. Atât. Am scris tot ce stiam despre examen, inclusiv partea financiarã, si am semnat. Nu m-au mai întrebat nimic, am fost liber”, afirmã Virgil Cadãr. Printre cei retinuti la declaratii se numãrã si Florin Moldoveanu, fratele directorului de la Serviciul Judetean de Medicinã Legalã. Acesta, spun unii dintre cei aflati la masã, ar fi ajuns în mod total nevinovat la masa de la restaurantul în cauzã, desi sunt destule semne de întrebare.
Astãzi, DNA restituie banii confiscati de la vânãtori
Nimeni nu stie (sau, mai corect spus, nu vrea sã spunã) cine sunt persoanele implicate în scandalul examenului de la Vaslui. Sunt zvonuri conform cãrora s-ar face unele verificãri asupra unor oameni ai legii, însã nimeni nu poate spune cine sunt persoanele în cauzã. Din câte am aflat, în cursul zilei de astãzi, sumele de bani retinute sâmbãtã din casieria AJVPS, în timpul anchetei, vor fi restituite la asociatie. Se spune cã nu s-a putut proba nimic din acuzele initiale, desi nu se cunosc detalii. Cu sigurantã, vom prezenta detalii despre aceastã situatie explozivã, în zilele urmãtoare.