spot_img
13.1 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Baconschi: UE îşi va pierde credibilitatea, dacă România nu aderă la Schengen în martie

- Advertisement -

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a avertizat într-un interviu pentru Financial Times că întreaga credibilitate a Uniunii Europene este în pericol, dacă statele membre nu vor respecta toate aceleaşi reguli, referindu-se la blocarea aderării Bucureştiului la spaţiul Schengen, scrie NewsIn.

Cerând o decizie privind aderarea României la Schengen în următoarele şase luni, Baconschi a subliniat că ţara a îndeplinit toate criteriile tehnice. El a calificat argumentele politice pentru amânare drept „irelevante”.

România şi Bulgaria se aşteptau să adere la spaţiul de liberă circulaţie în luna martie, dar Franţa şi Germania au anunţat că vor bloca luarea unei decizii în acest sens, din cauza corupţiei, crimei organizate şi problemelor din sistemul judiciar.

Experţii Schengen şi-au prezentat vineri, la Bruxelles, raportul lor final. Oficialii ar fi identificat probleme
la graniţele Bulgariei, dar în cazul României nu ar fi existat probleme. Acest lucru a alimentat suspiciunile că factori politici stau la baza deciziei de amânare a aderării – de exemplu faptul că Franţa şi România au avut diferende în toamnă în privinţa romilor.

Această situaţie ameninţă să genereze noi tensiuni între noile şi vechile state membre UE, după ce luna trecută Marea Britanie, Franţa şi Germania au susţinut o îngheţare a cheltuielilor UE, care merg în măsură disproporţionată către noile state membre. „Cred că fiecare stat membru – cele recente şi cele fondatoare, mai vechi – trebuie să vadă că Europa funcţionează după aceleaşi standarde şi joacă după aceleaşi reguli”, a spus Baconschi.

„Dacă vreau ca cetăţenii români să evite tentaţia euroscepticismului (…), trebuie să le arăt că Europa îşi respectă propriile principii, reguli, standarde şi proceduri. Deci, fără acestea, credibilitatea proiectului european este în pericol”, a afirmat el. „Noi ne-am făcut temele, iar nivelul de pregătire pentru aderarea (la Schengen – n.red.) a fost confirmat de nu mai puţin de şapte misiuni de evaluare (…). Aşa că aş spune că, de facto, suntem deja în Schengen”, a adăugat el.

„Nu vedem nicio bază legală sau altfel de argumente pentru a lega decizia politică din Consiliul (de miniştri UE – n.red.) privind aderarea noastră la Schengen de alte chestiuni”, a subliniat ministrul. „Obiectivul nostru legitim este ca o decizie să fie luată în timpul preşedinţiei ungare”, care se încheie la sfârşitul lui iunie, a adăugat el.

Luna aceasta, Baconschi a avertizat că România ar putea impune condiţii suplimentare pentru aderarea Croaţiei la UE, dacă aderarea sa la Schengen va fi amânată. El a sugerat şi că România s-ar putea retrage unilateral din Mecanismul de Cooperare şi Verificare – programul UE care monitorizează progresele din lupta anticorupţie. Însă preşedintele român Traian Băsescu a retractat ulterior ambele poziţii.

romanialibera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.