spot_img
spot_img
2.6 C
Vaslui
29-dec.-2024

Incredibila poveste de dragoste

- Advertisement -

Daca ii vezi pe strada – tineri, frumosi, plini de viata – sigur ai zice sa sint cel mai fericit cuplu de indragostiti din lume. Si poate ca sint, desi ascund privitorilor un secret cumplit. Dragostea a doi tineri a depasit astfel barierele fricii de o boala infricosatoare. Larisa este infectata cu virusul HIV, insa viitorul ei sot, Albert, este perfect sanatos.

Cei doi sint impreuna de patru ani, are fiecare serviciu si au stabilit deja sa intemeieze o familie, si chiar sa aiba copii. Albert a stiut de boala tinerei chiar inainte ca aceasta sa-si faca curaj sa-i spuna. Desi de-a lungul timpului au avut parte de destule impedimente – reactiile negative ale parintilor, ale colegilor, ale profesorilor de la scoala -, cei doi tineri sint hotariti sa ramina impreuna si sa-si construiasca o viata
asa cum o viseaza ei. Si asta dintr-un singur motiv: se iubesc suficient cit sa treaca peste toate acestea „fleacuri”.

Larisa era in clasa a VIII-a cind a aflat cumplitul adevar despre starea sa de sanatate. Copil energic si curios, fata a inceput atunci sa se intrebe de ce este nevoita sa ia atitea medicamente. Trecusera deja aproximativ doi ani de cind incepuse un tratament, insa parintii, prudenti si iubitori cu copilul lor, au evitat sa-i spuna despre ce e vorba. Adolescenta de atunci a crezut doar ca e ea mai sensibila si mai bolnavicioasa. Curiozitatea a facut-o insa sa caute odata prin poseta mamei, unde a dat peste mai multe hirtii de la medici. O facut o descoperire ingrozitoare: era infectata cu HIV. In cele din urma, parintii n-au mai avut de ales si i-au spus tot adevarul. Luase virusul, se pare, in timpul unei internari la spital, in 1989. Chiar cu o zi inainte de ziua ei de nastere, Larisa a aflat astfel tot. „Mama a inceput sa plinga de nu o puteam opri. Pina la urma am consolat-o eu pe ea. Eu n-am avut timp sa pling”, isi aduce aminte tinara. Larisa a incercat sa-si vada de viata ei cit se poate de normal. Insa nimic nu a mai fost la fel ca pina atunci. A trebuit sa renunte temporar la scoala, din cauza bolii. N-a mai putut merge la examenul de capacitate. Colegii ei de clasa n-au stiut de boala, insa la vremea respectiva a aflat diriginta si atitudinea ei fata de Larisa s-a schimbat. „La sfirsitul anului diriginta mi-a dat cartile separat de colegii mei. Mi-a si spus ca mai bine merg la o scoala speciala. De ce sa fac eu asa ceva, daca sint perfect capabila sa merg la o scoala normala?”, a mai spus tinara. Acum Larisa e hotarita sa faca ceva sa-si continue totusi studiile, pentru ca stie ca poate mai mult decit a fost nevoita sa faca pina in acest moment. Dupa un timp, adolescenta a intrat in atentia Fundatiei „Alaturi de Voi”, si aici a avut posibilitatea sa urmeze cursuri, specializindu-se in calculatoare.

S-au cunoscut intr-o discoteca

In urma cu aproximativ patru ani, l-a cunoscut pe Albert. Larisa era cu o prietena intr-o discoteca la tara, cind l-a vazut prima data pe Albert. Tinarul abia se intorsese din Franta, unde lucrase o perioada pe santier. Si el isi aduce aminte perfect seara cind a cunoscut-o intr-o discoteca pe cea care ii va fi sotie. „Pe 8 februarie ne-am vazut prima data. Era altfel decit celelalte fete. Dansa cuminte intr-un colt… M-am dus
si am intrebat-o de ce sta asa retrasa. Am baut un suc impreuna si am mai stat de vorba”, povesteste tinarul, acum de 26 de ani. Apoi, au devenit prieteni: ieseau impreuna, discutau, ca oricare doi tineri cuminti. O perioada, Larisa n-a stiut cum sa-i spuna ca e infectata cu HIV. Incepuse sa-l indrageasca pe baiat si, din acest motiv, nu mai voia sa-i ascunda adevarul. De altfel, asa a facut cu toti oamenii pe care i-a indragit vreodata. A preferat sa le spuna adevarul din start, ca sa se scuteasca de eventuale dezamagiri si respingeri mai tirziu. I-a placut Albert si s-a hotarit sa-i spuna adevarul. Spre surprinderea ei, insa, tinarul deja stia. Aflase de la un cunoscut comun, intre timp. „Nu ma simt bine daca tin ascunsa boala mea fata de oamenii dragi. Daca sint acceptata asa, atunci e bine, daca nu, atunci nu mai pierd timpul”, a precizat tinara.

Parintii lor nu au fost de acord cu relatia

Mai greu le-a fost cu parintii. Viitorii socri ai Larisei n-au fost de acord la inceput cu relatia celor doi tineri, si le-a fost greu sa accepte alegerea fiului lor. Au ajuns sa o cunoasca insa pe fata si acum o iubesc de parca ar fi copilul lor. Nici mama Larisei nu s-a lasat usor induplecata in ceea ce priveste relatia tinerilor. Dupa ce si-a petrecut o mare parte din viata protejind-o de tot ce ar fi putut s-o raneasca, a fost foarte dificil pentru ea sa aiba incredere ca altcineva va face acelasi lucru. „Exista parinti care nu si-ar lasa copiii nici sa iasa din casa daca sint infectati cu HIV. Sint hiperprotectivi si se intimpla ca asta sa nu fie foarte bine pentru cel infectat”, a declarat Mihaela Munteanu, purtatorul de cuvint al Fundatiei ADV si cea care cunoaste foarte bine cazul celor doi tineri.

De cind sint impreuna, Albert si-a facut in mod constant testul pentru a vedea daca s-a infectat cu HIV. Pina acum a iesit negativ de fiecare data. „Nu ma tem sa ma infectez. Eu cred ca merita riscul. Vrem sa fim o familie si ne dorim foarte mult un copil”, a spus barbatul. Tinara a ramas insarcinata de doua ori pina acum, insa nici una dintre sarcini nu a putut fi dusa pina la capat. Una dintre ele s-a incheiat cu un avort spontan, medicii spunindu-i ca cea mai probabila cauza a fost stresul. Cealalta sarcina a trebuit incheiata pentru ca Larisa era in plin tratament foarte agresiv si exista un risc foarte mare ca bebelusul sa se nasca cu malformatii. De aproximativ un an s-au mutat in oras impreuna, si sint mai hotariti ca niciodata sa-si faca o familie. Vor sa aiba insa un copil sanatos. „Cel mai mult imi doresc un copil. Nu mi-e teama sa am copii, pentru ca vor face tratament si voi avea grija sa fac tot ce trebuie ca sa nu ia si ei boala. Ma bucur ca Albert e sanatos, pentru ca, daca se intimpla ceva cu mine, copilul are cu cine sa ramina”, adauga Larisa. Albert deja a stabilit: cea mai mare responsabilitate a lui in viata va fi copilul.

Vor sa faca impreuna un credit „Prima casa”

Acum lucreaza amindoi, si se pregatesc de nunta. Vor apoi sa incerce sa-si cumpere un apartament in programul Prima Casa. „E nunta in plan. Sper sa reusim anul acesta sa facem macar ceremonia de la Primarie, si cel mai tirziu anul viitor sa mergem si la biserica”, spune Albert. Cei doi se considera norocosi, mai ales pentru ca cei mai multi dintre prietenii lor stiu de afectiunea Larisei, dar nu fug de ei. „Avem prieteni multi care stiu de situatia noastra. Nu se feresc de noi, dimpotriva, vin in vizita si ne distram impreuna”, a adaugat Albert. Colegii de serviciu ai Larisei nu stiu insa de infectia cu HIV si tinara prefera sa evite discutiile si sa nu le spuna acest lucru.
Cei doi spun ca nu-si doresc decit sa aiba o viata normala, in care sa nu fie discriminati din cauza unei boli.

Sint sanse mari ca bebelusul lor sa se nasca sanatos

Cazul celor doi nu este singular printre beneficiarii Fundatiei „Alaturi de Voi”. Desi cei mai multi dintre seropozitivii care sint intr-o relatie de cuplu stabila au un partener tot seropozitiv, s-au inregistrat cazuri de familii frumoase in care numai unul dintre parteneri era infectat cu HIV. „Am putut observa insa ca sint mai stabile cuplurile in care unul dintre parteneri este sanatos. Este posibil sa fie vorba si de un fel de simt al responsabilitatii. Oricum, beneficiarii nostri au fost infectati in mare parte cu virusul de tip F, care are o evolutie foarte lenta si este tratat ca boala cronica”, a afirmat Mihaela Munteanu. De altfel, progresul in medicina a facut ca mamele seropozitive sa nasca aproape numai copii sanatosi. „Daca mama face tratament pe toata perioada sarcinii si este supravegheata medical permanent, sansele ca bebelusul sa se nasca sanatos sint de 98%. La Iasi nasterile la femeile seropozitive se fac doar prin cezariana, luindu-se toate masurile necesare pentru a preveni infectiile”, a declarat Angela Achitei, presedinta fundatiei. In momentul de fata exista in Iasi aproximativ 260 de persoane infectate cu HIV, 80% dintre ei fiind beneficiarii Fundatiei „Alaturi de Voi”. Din pacate insa, toti s-au confruntat deseori in ultimul an cu probleme in ceea ce priveste tratamentul, unii pacienti ajungind sa faca si pauze de citeva saptamini la tratamentul care trebuie aplicat zilnic. „In 2010 au fost multe intreruperi de tratament, si nici in 2011 nu pare sa fie mai bine. Cei care ar trebui sa asigure medicamentele nu inteleg ca se incalca dreptul la viata al oamenilor seropozitivi, ii condamna pur si simplu la moarte”, a mai completat Angela Achitei. De altfel, unul din acestia a si dat in judecata institutiile responsabile cu asigurarea tratamentului si oamenii care le conduc, respectiv Ministerul Sanatatii, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Spitalul de Boli Infectioase Iasi.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.