FÃRÃ SOLUTII Conturile Grupului Scolar Industrial “Nicolae Iorga” din Negresti sunt blocate, iar stocurile de combustibil este aproape de zero. Trecerea la încãlzirea pe gaz metan ar fi posibilã, conducta trecând chiar pe la poarta scolii, dar suma de peste trei miliarde de lei necesarã este mult peste posibilitãtile primãriei orasului. Din cauza datoriilor financiare, peste 2750 de elevi ai aceastei institutii s-ar putea sã se trezeascã în situatia cã nu mai au unde învãta. Cu toate cã situatia este cunoscutã la nivelul judetului, atât la Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, cât si de cãtre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, nu se întrevede nici o rezolvare.
Chiar dacã conducta principalã de gaz trece pe la poarta Grupului Scolar Industrial “Nicolae Iorga”, bransarea este imposibilã. Stocul de CLU disponibil pentru încãlzirea unitãtii nu mai ajunge decât pentru douã – trei zile, ceea ce ar însemna cã una dintre cele mai mari scoli din judet, judecând dupã numãrul de elevi, ar trebui sã-si închidã portile în aceastã iarnã. Nu doar din cauza faptului cã elevii nu vor mai putea face orele din cauza lipsei cãldurii, dar si pentru cã institutia de învãtãmânt are deja conturile blocate. Problemele financiare ale scolii ar putea duce poate la închiderea institutiei, din cauza unei datorii de aproape 7 miliarde, la care se adaugã penalitãti de încã douã miliarde, fiind blocate conturile curente ale liceului, la toate acestea adãugându-se si alte datorii – 3,5 miliarde lei vechi doar cãtre furnizorul de energie electricã, E.On Moldova (numai factura curentã lunarã are o valoare de 130 milioane lei/lunar). “Conturile curente ale Grupului Scolar Negresti sunt blocate de câteva luni datoritã datoriilor la furnizorul de combustibil. Am fost somati cã, dacã nu vom reusi sã plãtim facturile mai vechi, ne vom trezi în situatia în care ni se vor bloca inclusiv conturile de salarii ale personalului scolii, ceea ce ar duce, automat, la închiderea institutiei. Sperãm ca Primãria sã poatã rezolva aceastã situatie, prin alocarea banilor necesari, astfel încât mãcar anul scolar 2010 – 2011 sã-l încheiem cu bine” declarã directoarea Doinita Mihai.
Datorii multe, buget insuficient
Directoarea grupului scolar, Doinita Mihai, este de pãrere cã, în cazul extrem, al închiderii scolii, poate aceasta ar constitui cea mai bunã solutie, astfel rezolvându-se multe dintre problemele financiare ale institutiei, declaratie care tine mai putin cont de elevii care învatã la aceastã scoalã si mai mult de interesele primãriei, cea care trebuie sã asigure plata cheltuielilor directe ale institutiei. În toatã aceastã situatie, primãria din Negresti se aflã cumva la mijloc, deoarece prin bugetul alocat din partea CJ Vaslui în ultimii ani, poate mai mic chiar decât al multora dintre comunele din judet, s-a aflat în imposibilitatea de a finanta în totalitate cheltuielile grupului scolar. “Noi am avut pentru anul 2010 un buget de 30 miliarde lei, din care doar 14 miliarde din partea CJ Vaslui, restul fiind bani încasati din taxe si impozite, si care ne-au fost alocati prin Ministerul Finantelor. Cu acesti bani, noi ar trebui sã sustinem toate cheltuielile institutiilor din subordinea primãriei, inclusiv partea de învãtãmânt, si inclusiv cheltuielile Spitalului Orãsenesc, si sã ne mai rãmânã bani si pentru investitiile absolut necesare orasului sau pentru finantãrile din cotã proprie la diversele proiecte depuse la Ministerul Dezvoltãrii sau la Ministerul Mediului, ceea ce este absolut imposibil. Consider cã ceea ce am reusit sã facem pentru locuiorii orasului Negresti în ultimii ani este chiar mai mult decât se putea spera cu banii avuti la îndemânã. Pentru Grupul Scolar din Negresti am încercat sã facem tot ceea ce a fost omeneste posibil, dar ne-am trezit în situatia în care efectiv nu am mai avut bani nici pentru plata cheltuielilor curente, si nici pentru finalizarea lucrãrilor la corpul B al institutiei. Aceastã stare de fapt ne-a si adus în situatia în care copii sã învete în douã sau trei schimburi, cele 69 de clase din principalul corp nefiind nici pe departe suficiente pentru cei 2750 de elevi ai scolii.”, declarã primarul orasului Negresti, Ioan Cozma.
Mai marii judetului cunosc situatia, dar se spalã pe mâini
Situatia grea în care se aflã Grupul Scolar Industrial “Nicolae Iorga” din Negresti nu a trecut neobservatã, presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi promitând cã vor fi fãcute demersuri în vederea preluãrii scolii de cãtre Consiliul Judetean, prin subordonarea scolii cãtre Camera Agricolã a judetului Vaslui. Acest lucru ar presupune nu doar finantarea din fonduri judetene a lucrãrilor deja începute, inclusiv pentru reabilitarea corpului B (lucrare neterminatã de mai bine de 2 ani din cauza lipsei finantãrii), dar si asigurãrii resurselor financiare pentru plata datoriilor si modernizarea scolii, sau a trecerii de la încãlzirea actualmente pe bazã de CLU, la centrale termice pe gaz metan. Totusi, pentru presedintele C.J. Vaslui, Vasile Mihalachi: “Subiectul Negresti este un subiect închis si nu vreau sã mai discutãm nimic pe aceastã temã. Primarul Cozma ar trebui sã caute surse de finantare, sã depunã proiecte, nu sã tot astepte bani de la CJ, asa cum s-a obisnuit. Cât despre preluarea scolii de CJ Vaslui, am spus cã vom încerca acest lucru, dar nu pot spune când, este încã timp pânã la sfârsitul anului sã ne mai gândim”. Si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui cunoaste gravele probleme financiare ale grupului scolar. “Directoarea scolii, Doinita Mihai, o persoanã foarte capabilã, în opinia mea, încearcã sã facã tot posibilul pentru a continua activitatea la acest liceu, dar, din pãcate, resursele pe care le are la îndemânã sunt limitate. Din câte stiu, nu existã cadrul legal pentru ca aceastã institutie de învãtãmânt sã fie luatã din subordinea Consiliului Local si preluatã de CJ, chiar dacã acest lucru ar fi benefic pentru Grupul Scolar si pentru cei peste 2750 de elevi de acolo”, ne-a declarat Mihaela Cososchi, inspectorul general al ISJ Vaslui.