spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
12-ian.-2025

În sfârsit, DNA-ul a descãlecat si la Vaslui, direct în biroul lui Buzatu! (foto, video)

- Advertisement -

FORFOTÃ…Încã de la primele ore ale diminetii, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, însotiti de “mascati”, au descins în mai multe birouri ale Consiliului Judetean, printre care si în cel al presedintelui institutiei, Dumitru Buzatu, dar si acasã la acesta. Locuinta sa nu a fost perchezitionatã, pe motiv cã ar fi avut nevoie de încuviintarea Parlamentului, sotia sa fiind senator, însã cei de la DNA, dis-de dimineatã, au fost vãzuti sãrind gardul de la vilã. Buzatu sustine cã probabil l-au “vizitat” pe vecinul lor, Ciprian Safir, unul din constructorii care au avut sediile de firmã perchezitionate. Totusi sediul firmei familiei presedintelui CJ, din comuna Stefan cel Mare, Consbit, a fost cotrobãit de anchetatori. Au spart usa, fiindcã îngrijitorul nu avea cheile. De la CJ Vaslui procurorii au ridicat cantitãti impresionante de documente care vizau, în principal, implementarea a douã proiecte mari ale judetului: apã si canal si cel de gestionare a deseurilor. Împreunã, acestea însumeazã peste 160 de milioane de euro. De asemenea, perchezitii au avut loc în comunele Stefan cel Mare, Suletea si în orasul Murgeni, dar si la sediile unor societãti care au avut de-a face cu acest proiect de mare anvergurã. Cu procurorii DNA pe cap s-au trezit si cei care conduc societatea Transmir SA, dar si firmele Conbetas si Starconstruct. La ultimele douã firme li s-au cerut toate contractele încheiate cu firma Transmir. Nu au scãpat de “vizita” procurorilor nici Centrul de Resurse pentru Afaceri Vaslui, condus de fiul presedintelui CJ, Tudorel Buzatu, acolo unde îsi are sediul o filialã a firmei care a câstigat licitatiile pentru constructia statiilor de epurare din judet, Iasicon, dar si Prefectura Vaslui. Începutã fulminant, cu perchezitii în tot judetul, ziua de ieri s-a încheiat linistit, fãrã nicio arestare, dar cu asigurãri din partea procurorilor cã vor mai reveni.

Nici nu se luminase de ziuã când procurorii DNA, însotiti de mai multe masini ale Brigãzii Speciale de Interventii ale Jandarmeriei Bucuresti, au descins la mai multe institutii din judetul Vaslui. Au fost vizate, în special, sediul Consiliului Judetean Vaslui si Prefectura. Mandatul de perchezitie al procurorilor se adresa biroului presedintelui Dumitru Buzatu si birourilor care s-au ocupat de implementarea proiectului de aductiune apã si canal în judetul Vaslui. De asemenea, perchezitii au avut loc si la sediile societãtilor care au legãturã strânsã cu acest proiect a cãrui valoare depãseste 100 de milioane de euro. Astfel, DNA-ul a “cãlcat” sediile firmelor conduse de omul de afaceri Emil Savin, dar si cele douã firme ale lui Ciprian Safir (Starconstruct si Conbetas SRL). Oamenii legii au fãcut perchezitii si la Centrul de Afaceri Vaslui, unitate condusã acum de cãtre fiul presedintelui CJ, Tudorel Buzatu. Acolo, procurorii au perchezitionat sediul filialelor societãtilor Iasicon Iasi si Emit Group (companie italianã), cele care au câstigat licitatia pentru constructia statiilor de epurare din judetul Vaslui. De controalele procurorilor DNA nu a scãpat nici biroul directorului adjunct al Centrului de Afaceri, Tudorel Buzatu. Acesta a fost perchezitionat pânã târziu. La ora 19.00 procurorii cãutau în continuare documente. Descinderi ale procurorilor au fost efectuate si la Bârlad. Perchezitiile s-au extins si la Bârlad, la SC Urbanproiect SA Bârlad, firmã ce apartine lui Viorel Dumitrasc, cunoscutul constructor bârlãdean, care a lucrat la multe proiecte europene, în parteneriat cu firma Transmir Murgeni. Procurorii DNA au avut în vizor si SC Constructii Consult SRL Bârlad, controlatã ani buni de fostul primar, Titi Constantinescu, care, pânã în 2009, a fost si actionar majoritar al acesteia.

Perchezitii la firmele familiei Buzatu din comuna Stefan cel Mare

În timp ce o parte din procurori scotoceau birourile Consiliului Judetean Vaslui, alti colegi de-ai lor au descins în comuna Stefan cel Mare, acolo unde familia Buzatu desfãsoarã mai multe afaceri în agriculturã. Initial, s-a lansat ideea cã procurorii DNA urmãresc mai multe piste. Edilul Mihai Moraru a lãmurit situatia. “Cei de la DNA nu mi-au cerut documente privind lucrãri fãcute de Primãria Stefan cel Mare pe fonduri europene, ci mai multe date despre niste firme ce-si desfãsoarã activitatea în agriculturã si care au sediile pe raza comunei noastre”, a spus primarul Mihai Moraru. De fapt, procurorii au cerut date despre douã firme ale lui Tudorel Buzatu: I.I. Tudorel Buzatu si Consbit SRL. Procurorii s-au interesat dacã existã legãturi între societãtile mamei edilului din Stefan cel Mare si afacerile lui Tudorel Buzatu. De asemenea, a fost verificat si dacã primãria a efectuat plãti cãtre Centrul de Afaceri Vaslui. În comuna Stefan cel Mare, familia Buzatu are în arendã 50 de hectare de teren arabil, o livadã si o fermã. Dupã declaratiile lui Buzatu, procurorii au intrat si în fermã. “Au spart usa, fiindcã cel care era acolo nu avea chei. Însã nu au stricat usa. Au fost eleganti. N-au gãsit nimic, decât niste prune, piese de la utilajele agricole si niste grâu pe care trebuie sã-l dau ca sã plãtesc inputurile”, a mai spus acesta.

Procurorii DNA au descins si la Suletea si Murgeni

Procurorii DNA Iasi au vizat lucrãrile cu fonduri europene executate de firma SC Transmir SRL Murgeni, în perioada 2009-2015. La Primãria Suletea sunt cãutate acte privind o lucrare efectuatã în 2009 de firma Transmir, iar la Primaria orasului Murgeni sunt cãutate acte privind proiectul “Alimentare cu apã a satelor Schineni-Sãrãteni”, dar si al drumului cãtre Cârja, executat tot de aceastã firmã. Surse din aceste primãrii au precizat cã sesizarea cãtre DNA a fost fãcutã de un consilier local al CL Murgeni, Ovidiu Tulbure (actual PNL – fost PDL). “Eu le pun la dispozitie toate documentele cerute. Nu am nicio emotie. Cine a gresit sã plãteascã. Cu aceastã ocazie poate intrãm si noi în normalitate”, a precizat Ioan Buta, primarul orasului Murgeni. “Au venit dimineatã la mine acasã, aveau mandat si mi-au cerut documente privind o lucrare executatã de firma Transmir în 2009. Nu au gãsit niciun act si cãutãrile s-au mutat la sediul Primãriei, unde le-au fost puse la dispozitie toate actele cerute”, a spus si primarul comunei Suletea, Ciprian Tamas. Reamintim cã, la Murgeni, în perioada în care au fost cãutate acte doveditoare privind comiterea infractiunilor de coruptie cercetate acum de DNA, era primar Jenicã Panica, iar la Suletea, Petricã Guzganu.

Firmele omului de afaceri Emil Savin, “puricate” de DNA

Una dintre societãtile comerciale vizate de anchetatori a fost si SC Transmir SRL, condusã de omul de afaceri Emil Savin. Acesta a fost “vizitat” de procurori la ferma de la Cârja, dar si la sediul din comuna Banca. Acestia au ridicat, de la sediile celor douã firme, inclusiv serverele sistemelor de supraveghere chiar dacã, dupã cum sustinea Savin, la Cârja, camerele fuseserã montate “doar cu câteva zile în urmã”. De la Banca, au fost ridicate mai multe documente si calculatoare. În vizorul procurorilor DNA au intrat lucrãrile privind asfaltarea drumului din Suletea, canalizarea de la Sãrãteni, asfaltul de la Cârja si toate documentele ce tin de Groapa de gunoi de la Rosiesti.

Aquavas, filatã de SRI de mai bine de douã sãptãmâni

Se pare cã descinderile Directiei Nationale Anticoruptie au fost pregãtite cu mult timp înainte dacã tinem cont de faptul cã sediul Aquavas Vaslui a fost supravegheat, timp de mai bine de douã sãptãmâni, de cãtre ofiteri sub acoperire. Ieri, procurorii au descins si la sediul societãtii de apã vasluiene, cea care este principalul beneficiar al mega-proiectului de apã si canal. În ciuda controalelor efectuate, de cãtre procurori, la sediul Aquavas, directorul institutiei ne-a declarat: “La sediul Aquavas se aflã doar jandarmi, nu si procurori DNA. Nu stiu dacã vor ridica sau nu documente si nu le cunosc programul”, ne-a spus Neculai Barbu. În timp ce la sediul societãtii pe care o conduce se desfãsurau ample perchezitii, directorul Barbu a fost chemat la Consiliul Judetean. Dupã mai bine de o orã, acesta a pãrãsit clãdirea fãrã sã mai spunã nimic altceva.

Sacii cu documente ridicati de procurori aveau trecute, în principal, douã nume: Dumitru Buzatu si Iulian Cretu

La finalul perchezitiilor efectuate, procurorii au ridicat 39 de saci cu documente de la CJ. La plecare, procurorii anticoruptie au declarat cã nu si-au terminat treaba la Vaslui si cã vor urma si alte episoade. Pe o parte din sacii cu documente ridicati de anchetatori era scris, cu markerul, numele presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, cu specificatia suspect. Chiar dacã, multi pot considera cã Buzatu a fost principalul vizat, pe majoritatea sacilor era scris numele lui Iulian Cretu. Acesta este responsabil de implementarea proiectulului european de management al gunoaielor din cadrul Consiliului Judetean Vaslui. Altfel spus, el este cel care s-a ocupat îndeaproape de implementarea proiectului gropii de gunoi de la Rosiesti, de peste 50 de milioane de euro din judet. La plecare, procurorii anticoruptie nu au fãcut nicio retinere. Au fost ridicate doar documente si calculatoare din birourile vizate.

Descinderi si la Prefectura Vaslui

Pe lângã perchezitiile efectuate în birourile Consiliului Judetean, procurorii anticoruptie au descins si în biroul directorului Prefecturii Vaslui, Eduard Popica. De aici, anchetatorii au ridicat hotãrârile de Consiliu Judetean din perioada 2013 – 2014 pentru care Prefectura a emis avize de legalitate pentru lucrãrile care fac obiectul anchetei. Actualul director de cabinet al Prefectului, Eduard Popica, a explicat anchetatorilor cã, în cea perioadã, postul sãu era ocupat de cãtre liberalul Alin Juverdeanu.

Ce a spus Dumitru Buzatu, la finalul unei zile teribile

DECLARATIE…La finalul “vizitei” procurorilor anticoruptie, presedintele Consiliului Judetean Vaslui pãrea extrem de afectat de ce a trebuit sã suporte mai bine de 12 ore. Chiar dacã a vrut sã parã degajat, Dumitru Buzatu era vizibil marcat de amploarea actiunilor procurorilor. Cu vocea tremurândã, acesta a declarat: “Am pus la dispozitia procurorilor DNA toate documentele solicitate si asteptãm sã vedem ce se întâmplã. Ancheta vizeazã, în principal, proiectul de reabilitare a sistemului apã-canal. Au fost ridicate documente privind achizitiile si tot ceea ce tine de acest proiect, pe Consiliul Judetean. Presupun cã existã suspiciuni legate de sãvârsirea unor infractiuni, altfel nu ar fi venit sã ridice documentele. Ordinul de perchezitie viza biroul presedintelui CJ si birourile unde sunt aceste documente. Dacã voi fi chemat sau dacã va fi necesar, vom angaja un avocat. Deocamdatã nu angajãm pe nimeni si asteptãm sã vedem ce se întâmplã. Legat de celelalte perchezitii care au vizat Centrul de Afaceri, nu am niciun fel de informatii si nici nu am luat legãtura cu fiul meu (Tudorel Buzatu, fiul presedintelui CJ Dumitru Buzatu este directorul Centrului de Afaceri Vaslui – n.r.). Am plecat împreunã de acasã. Perchezitii nu au avut loc si la locuinta mea. Am fost sunat si m-am prezentat la birou. Emotii sunt si e firesc. Orice om care este vizat de o astfel de anchetã are emotii. În rest, asteptãm sã vedem ce contine acel dosar, cine este vizat, dacã este numele meu. În principiu, trebuie sã te temi de Cel de Sus, dar si de cei de jos. Presupun cã se discutã de acuzatii ce fac obiectul unor cercetãri ale Directiei Anticoruptie. Deocamdatã ordinele au fost foarte clare: perchezitionarea si ridicarea de documente si nu a fãcut nimeni destãinuiri. Doar cã au fost ridicate documente care vizeazã si firmele care au fost implicate în acest program. Angajatii Consiliului Judetean au rãspuns solicitãrilor procurorilor DNA si evident cã au predat acele documente care s-au cerut. Procurorii probabil nu si-au terminat misiunea la CJ, fiindcã presupun cã nu au ridicat documentele pentru a le arhiveze. Au cercetãri de fãcut. Si sigur cã mã astept sã fiu chemat la DNA. Voi rãspunde la toate solicitãrile care vor fi fãcute”, a spus presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu. Rãmâne de vãzut cât timp va dura pânã când acesta va fi nevoit sã dea si declaratii în fata procurorilor anticoruptie.

L-au trezit lãtratul câinilor, când cei de la DNA au sãrit poarta

ÎNCEPUT În exclusivitate pentru ziarul nostru Dumitru Buzatu a declarat cã nu a fost adus cu mascatii la CJ, asa cum presa a speculat. Iatã ce ne spune acesta despre cum au început perchezitiile: “Cu o zi în urmã am ajuns foarte târziu acasã. Venisem de la Bucuresti. M-am culcat târziu si m-am trezit de la lãtratul câinilor. Am iesit afarã descult si în pijama. Îmi era fricã ca hingherii sã nu-mi ia câinii. Am unul foarte inteligent care stie sã deschidã zãvorul. Când colo erau unii în salopete care sãreau poarta de la stradã. Am crezut cã-s muncitorii lui Safir (n.r. Buzatu are o poartã comunã la stradã cu Ciprian Safir, unul din constructorii colindati de procurori). Ulterior, mi-am dat seama cã erau de la DNA. Dar cum, atunci dimineatã, nu mi-au zis nimic m-am dus sã mã culc. N-am apucat sã mã asez în pat cã a sunat telefonul. Am rãspuns. S-a recomandat cã e de la DNA si cã au mandat de perchezitie pentru biroul meu de la CJ. M-au întrebat în cât timp pot sã ajung. La ora 7.00 am fost la birou. Numai cã domnii de la DNA au mai trebuit sã astepte pânã a venit secretara sã deschidã biroul. Eu nu aveam cheie, desi ar fi trebuit”, a încheiat Buzatu mica povestioarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.