EXECUTÃRI….S-au înãsprit conditiile de încasare a facturilor la apa potabilã consumatã. Conform noilor prevederi legale, intrate în vigoare în urmã cu trei sãptãmâni, “Factura individualã pentru serviciul de alimentare cu apã si de canalizare constituie titlu executoriu”. Asta înseamnã cã, de acum înainte, cine nu-si plãteste facturile la Aquavas Vaslui, pentru apã si canalizare, riscã sã-i fie executate bunurile din casã, masina sau chiar apartamentul în care locuieste, pentru cã facturile Aquavas sunt luate în seamã la orice instantã din România. Din cei 172 de vasluieni care au intrat în atentia executorului judecãtoresc, pe baza unor decizii ale instantelor de judecatã, 112 au bunuri impozabile, pe care se poate pune sechestru, pentru a fi scoase la vânzare. Un numãr de 24 de datornici au masini în fata scãrii, dar riscã sã rãmânã fãrã masini, dacã nu-si achitã urgent datoriile. În jur de 60 de persoane nu au nici venituri si nici bunuri impozabile, ceea ce va îngreuna misiunea executorilor.
Pentru a nu se ajunge în situatia în care bunurile datornicilor sunt scoase la vânzare, Aquavas, sucursala Vaslui, a depus eforturi sustinute pentru încasarea contravalorii serviciilor prestate, fie prin deplasarea casierilor în teren la fiecare utilizator sau esalonãri la platã pentru utilizatorii cu debite restante. Aceste esalonãri se fac de comun acord între cele douã pãrti, respectiv operator-utilizator, cu sume suportabile pentru utilizator, pentru o perioadã rezonabilã pentru operator. “Pentru utilizatorii care nu au înteles cã plata serviciilor prestate este o obligatie contractualã si au refuzat variantele de platã propuse de cãtre operator, s-a recurs la forma legalã de recuperare a debitelor prin actionare în instantã. În cadrul activitãtii de recuperare litigioasã a creantelor de la debitori, la oficiul juridic al Sucursalei Vaslui au fost înregistrate peste 986 de dosare, care au fost trimise în judecatã, din care s-au obtinut 721 de hotãrâri judecãtoresti definitive”, explicã Ticu Bahnariu, directorul sucursalei Vaslui a Aquavas. Debitorilor actionati în judecatã li se acordã de cãtre instantã un termen de 30 de zile pentru plata debitelor. Prin prezentarea la sediul operatorului se poate încheia un angajament de platã (dupã ce s-a achitat o parte din sumã), iar restul sumei datorate ar urma sã se achite într-un termen rezonabil. Majoritatea vasluienilor actionati în judecatã, au înteles situatia si au achitat obligatiile fatã de Aquavas. Unii au achitat datoriile în mod integral, iar altii prin esalonare la platã. Astfel, din cei 169 de utilizatori persoane fizice actionati de la începutul anului, 72 au achitat integral debitul pentru care au fost actionati în judecatã, recuperându-se aproape 400.000 lei. Pentru cei care nu au înteles sã-si plãteascã datoriile si nici nu au încheiat angajamente de platã, s-a luat mãsura actionãrii pe calea executãrii silite. “Îngrijorãtor este faptul cã un numãr de 263 de utilizatori sunt încã în executare silitã. Acestia nu au înteles sã-si achite datoriile restante. Acestia riscã sã fie executati silit de cãtre executorul judecãtoresc care procedeazã prin mijloace legale pentru recuperarea debitelor”, avertizeazã Ticu Bahnariu.
24 de vasluieni riscã sã-si piardã masinile!
Statistic vorbind, din cei 172 de vasluieni care au intrat în atentia executorului judecãtoresc, pe baza unor decizii ale instantelor de judecatã, 112 au bunuri impozabile, pe care se poate pune sechestru, pentru a fi scoase la vânzare. Un numãr de 24 de datornici au masini în fata scãrii, dar riscã sã rãmânã fãrã masini, dacã nu-si achitã urgent datoriile. În jur de 60 de persoane nu au nici venituri si nici bunuri impozabile, ceea ce va îngreuna misiunea executorilor. Procedura de executare silitã începe, de fapt, în momentul în care debitorul primeste, conform procedurii, somatia de executare. În cazul în care executantul nu se supune acelei somatii, executorul va trece la mãsuri legale, respectiv popriri pe venituri (salarii, pensii), dar si sechestrarea bunurilor mobile si imobile (inclusiv a autovehiculelor). Conform art. 739 din Codul de procedurã civilã, executorul judecãtoresc poate dispune sechestrarea bunului, fãcând mentiunea acestei mãsuri pe certificatul de înmatriculare, precum si pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv. Dacã proprietarul nu prezintã documentele pentru mentiunea de sechestru, agentul de politie va putea opri în trafic autovehiculul sechestrat si va proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare si a cãrtii de identitate, punând în vedere conducãtorului autovehiculului cã bunul este sechestrat si acesta trebuie sã se prezinte la executorul judecãtoresc. Valorificarea masinilor se va face conform legislatiei în vigoare, prin licitatie publicã în termen de cel putin douã sãptãmâni si cel mult patru sãptãmâni de la aplicarea sechestrului. În acelasi termen se va proceda la scoaterea la licitatie a tuturor bunurilor, inclusiv a apartamentelor.
Apelul sucursalei cãtre datornicii din Vaslui: “Veniti si vã plãtiti datoriile!”
Mai trebuie spus cã toate toate cheltuielile de judecatã si executare sunt suportate de cãtre utilizatori (populatie si agenti economici). “Facem un apel cãtre toti utilizatorii serviciului de alimentare cu apã si canalizare sã-si achite contravaloarea serviciilor prestate în termenul scadent , pentru a nu ne pune în situatia recuperãrii debitelor în instantã. Recurgerea la recuperarea debitelor de la utilizatori prin actionarea în instantã duce la suportarea de cãtre acestia a cheltuielilor de judecatã, iar atunci când este cazul si a cheltuielile pentru executare silitã, care sunt foarte mari. Aceste cheltuieli pot ajunge chiar si pânã la 1.500 lei, sumã care ar putea acoperi o parte din debitul restant, în cazul în care plãtile ar fi fost fãcute înainte de actionarea în judecatã”, spune directorul Aquavas Vaslui.
Iatã de ce apar indicii de corectie în facturile Aquavas
Conform prevederilor legale în vigoare, în cadrul unui bloc de locuinte sau scarã (condominiu), limita de separatie dintre instalatiile operatorului si cele ale utilizatorilor este contorul de bransament care înregistreazã strict cantitatea de apã furnizata în bloc (condominiu). Toate instalatiile comune (conductele de la subsolul blocului, retelele de distributie verticalã), precum si repartitoarele de costuri din apartamente sunt exclusiv în proprietatea, întretinerea, verificarea si repararea proprietarilor, reprezentati legal de asociatia de proprietari. “Indicele de repartizare a diferentelor (indicele de corectie, care poate avea valori subunitare, unitare sau supraunitare), apare în facturã sub denumirea de „ind.cor” si reprezintã raportul dintre cantitatea de apã furnizatã condominiului si înregistratã de contorul de bransament (care este trecut pe facturã sub denumirea de index bransament) si suma cantitãtilor de apã înregistratã de repartitorii de costuri de pe bransamentul respectiv”, a spus directorul sucursalei Vaslui a Aquavas. Acest raport matematic diferã de la o lunã la alta, având urmãtoarele cauze: starea instalatiilor comune de pe bransament, respectiv retelele de distributie de la subsolul blocurilor, conductele de alimentare din ghene pânã la instalatiile interioare din apartament sau transmiterea incorectã a indecsilor repartitorilor de costuri din apartamente; netransmiterea lunarã a consumului din apartamente; data preluãrii indecsilor repartitorilor de costuri din apartamente fatã de data citirii contorului de bransament. De regulã, la Vaslui acesta se citeste pe data de 27 a fiecãrei luni, iar indecsii repartitorilor de costuri se preiau începând cu data de 23 pânã pe 29 a fiecãrei luni. Dacã înregistrãrile repartitorilor de costuri se transmit între 23, 24 sau 25 a lunii aceste valori rãmân cele transmise, dar pânã pe data de 27 fiecare apartament mai consumã o cantitate de apã, care este înregistratã doar de contorul de bransament. “Facem mentiunea cã transmiterea lunarã a indicatiilor repartitorilor de costuri din apartamente este obligatie contractualã a locatarilor”, mai spune directorul Bahnariu.