Se cearta din cauza gazelor
FITE DE NEGRESTI… Iritare mare la Negresti. Primarul e supãrat foc cã primul bransat din oras e chiar seful CJ, când moral ar fi fost ca sediul Primãriei sã aibã aceastã onoare, fiind promotorul acestor investitii. Mihalachi crede cã este nesemnificativ cã si-a tras gaz acasã si crede cã liceul din oras si spitalul ar fi trebuit sã fie racordate la gaz cu prioritate. Operatorul de gaze care a realizat aceastã investitie spune cã nu au racordat încã sediul Primãria Negresti la gaze, pentru cã nu a fost solicitat acest lucru. Cert e cã pânã acum sunt bransati la conducta de gaz metan, circa 200 de negresteni si mai urmeazã si altii care sunt în vecinãtatea conductei, dupã ce îsi vor achita bransamentele. Din primãvarã urmeazã încã douã alte etape de extindere a magistralelor. Cât priveste racordarea primului om din judet la gaz s-a fãcut într-adevãr un exces de zel. Sau se poate spune cã a avut noroc ca locuinta sa sã fie amplasatã pe strada dintre liceul din oras si sala de sport. Curios cã cei 400 de metri de conductã pe distanta amintitã au fost fãcuti din banii Gaz Est-ului, ca si contributie proprie, la fel cum au mai fost trase alte sute de metri pentru blocurile ANL si spital.
„Noi, cei de la primãrie, de mai bine de 10 ani tot am fãcut proiecte si ne-am zbãtut ca sã aducem gazul metan la Negresti, iar acum altii, de pe la Consiliul Judetean sau de la Gaz Est îsi arogã meritele. Cetãtenii trebuie sã stie cã tot meritul este al municipalitãtii, doar datoritã nouã, începând cu fostii primari, care acum nu mai sunt printre noi, si terminând cu mine, actualul primar, ceilalti culeg acum doar roadele muncii si eforturilor noastre. De ce conducta merge doar pânã la poarta presedintelui CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, iar el a fost primul racordat, iar pe noi, pentru sediul primãriei, nici nu am fost întrebati, cum ar fi fost normal, dacã nu dorim racordarea. Fãceam noi ce fãceam si gãseam suma necesarã, cele 2 – 3 miliarde, avem chiar si centralele termice necesare pentru sediul primãriei si pentru liceu. E vorba de cele de la blocurile ANL, care nu mai trebuiesc acolo, fiindcã locatarii preferã centrale de apartament, în derimentul celor de bloc. Dupã pãrerea mea, primãria ar fi trebuit prima racordatã, si nu strada lui Mihalachi. Ce, au tras gaz la încã douã trei blocuri si atât? Au fãcut-o doar de ochii lumii! Pe strada lui Mihalachi e bransat doar el si Bichinet (n.r. vicepresedintele CJ Vaslui). Sau au crezut cã noi nu avem bani pentru racordare?” declara indignat Ioan Cozma, primarul Negrestiului.
„Ce voia primarul, eu sã nu mã racordez pânã nu-mi dã el voie?”
De cealaltã parte, presedintele CJ, Vasile Mihalachi, este la fel de hotãrât: „Dacã CJ Vaslui nu asigura aceastã finantare, în jur de 30 de miliarde de lei, de proiectul lui Cozma s-ar fi ales praful, pentru cã dacã ar fi avut acesti bani, de multi ani era gaz la Negresti. Are si municipalitatea meritul ei, dar nu sunt singurii care s-au zbãtut pentru aceastã investitie. Cât despre faptul cã la mine s-a tras gazul, nu-s singurul la care deja lucrarea a fost efectuatã, am plãtit ca oricine altcineva, si nu am avut nici un amestec cã în prima etapã a investitiei strada pe care locuiesc, 1 Decembrie, a fost în proiect, alãturi de blocurile ANL, strada cu blocul de lângã Bibliotecã, cea cãtre Parpanita sau blocurile D1, D2, D3. Proiectul a fost fãcut de Gaz Est, societatea care a realizat investitia, conform unor studii, si reteaua se va extinde în continuare, în functie de cereri si de necesitãti. Ce voia primarul, dacã am reteaua pe strada mea, eu sã nu mã racordez pânã nu-mi dã el voie?”
Gaz Est – punctul neutru din acest scandal
Cei de la Gaz Est nu se amestecã în acest rãzboi al declaratiilor cu iz electoral. Singura lor tintã fiind numãrul de abonati si consumul de gaz. Directorul societãtii, Adrian Tighici a declarat: „În ceea ce priveste aductiunea de gaz la Negresti, eu consider cã meritul este al tuturor factorilor: al societãtii noastre care am reusit sã obtinem licenta de la guvern prin contractul de executie si concesiune a lucrãrii, precum si prin executarea lucrãrilor, al primãriei, care a dorit acest lucru si a întocmit proiectul initial, dar si al Consiliului Judetean Vaslui, care a asigurat principala finantare. De-acum încolo, ar trebui sã ne preocupe doar continuarea investitiei în vederea oferirii la cât mai multi oameni posibilitatea de a beneficia de aceastã utilitate”. Acesta a oferit si unele lãmuriri cu privire la stadiul actual al investitiei: „Conducta de gaz finantatã de CJ Vaslui este doar pânã în dreptul Grupului Scolar, de acolo, lucrarea a fost finantatã din banii Gaz Est, asa cum am procedat si în alte puncte unde am avut cereri de bransare. Pe strada 1 Decembrie, în afara celor deja bransati ( n.r. Vasile Mihalache si Corneliu Bichinet), au mai fost emise încã 4 avize, persoanele respective trebuie sã-si plãteascã bransamentele si imediat vor fi legati la reteaua de gaz metan. Cât despre sediul Primãriei, trebuie sã mentionez cã orice bransare se poate face doar în urma depunerii unei cereri – solicitãri în acest sens. Din partea municipalitãtii nu am avut nici o solicitare în acest sens, nici la sediul primãriei, nici la altã institutie din subordinea Consiliului Local, cu exceptia Ambulantei si a blocurilor de locuinte. Cetãtenii trebuie sã stie cã societatea noastrã, ca operator si distribuitor de gaze naturale, domeniu de interes national strategic, ne supunem unor reglementãri foarte clare, si nu putem sã ocolim regulile. Pânã si tarifele sunt reglementate prin lege (HG1043/2004 si Legea gazelor 351/2004), unice la nivel national.”
Cât costã sã te bransezi la conducta de gaz
Pentru efectuarea bransamentului costul este de 1216 lei pentru o lungime de conductã de 1 – 7 m, pentru distante mai mari, sumele se calculeazã conform unor coeficienti în functie de lungime. Aceste sume, care practic sunt banii statului, nu ai operatorului de gaz metan, includ materialele, manopera, inclusiv reparatia strãzilor în cazul subtraversãrilor, si acoperã lucrãrile pânã la limita de proprietate a viitorului beneficiar. Restul retelei, adicã conducta pânã la masina de gãtit sau centrala termicã se face pe cheltuiala beneficiarului de cãtre o firmã special acreditatã în acest sens. Pentru cei care doresc sã beneficieze de gazul metan, în Negresti sau oriunde, primul pas este de a se prezenta la punctul de lucru al operatorului de gaz din zonã, iar acolo vor primi toate indicatiile necesare obtinerii avizelor necesare. Pe strada 1 Decembrie, stradã unde sunt racordati la gaz doar Mihalachi si Bichinet, costul unui bransament se ridicã la 1.600 de lei pentru cei care locuiesc pe partea opusã conductei si 1.216 de lei la cei de pe trotuarul cu teava de gaz.
Liceul din Negresti la capãtul puterilor
O problemã mai specialã este la Grupul Scolar „Nicolae Iorga” din Negresti, unde stocul de CLU (combustibil lichid) necesar în vederea încãlzirii localului în care învatã peste 2.750 de elevi este pe terminate. Acesta mai ajunge pentru doar câteva zile. Mai grav este cã institutia are conturile blocate de o bunã bucatã de vreme din cauza datoriilor care, cu tot cu penalitãti, se ridicã la 9 miliarde de lei, deci nu mai are posibilitatea de a achizitiona de CLU si nici cum sã plãteascã eventualele facturi pentru bransare sau echipamente, înainte de a-si plãti furnizorii care cerut recuperarea creantelor. „Ne asteptãm ca dintr-o zi într-alta sã ne fie blocate si conturile pentru salarii, si atunci s-ar putea sã ajungem în situatia de a închide scoala. Poate cã acest lucru nu ar fi chiar atât de rãu, si poate cã asa s-ar face o reorganizare serioasã a activitãtii, astfel încât sã scãpãm de aceste datorii, fãcute la o firmã din Bacãu care ne furniza combustibilul necesar încãlzirii. Am fi bucurosi sã fim racordati la gaz metan, a fost reprezentantul unei firme de profil si costurile nu ar fi chiar atât de mari, doar vreo 3,5 miliarde lei, din care 700 de milioane ar costa înlocuirea arzãtoarelor. Partea proastã este cã trebuie refãcutã toatã instalatia, actuala centralã termicã, aflatã la subsolul scolii, trebuind mutatã în exterior. Avem promisiunea primarului cã se va face totul pentru deblocarea situatiei si chiar pentru racordare, dar totul se rezumã la bani.” declarã directoarea Grupului Scolar, Doinita Mihai.
Mihalachi promite cã va salva liceul
Presedintele Vasile Mihalachi anuntã cã, cel mai târziu în luna februarie, aceastã institutie va avea cãldurã de la o centralã nouã racordatã la reteaua de gaz metan. Presedintele CJ crede cã poate folosi Camera Agricolã din subordinea CJ pentru a prelua douã licee din judet, care au profil agricol. Este vorba de liceele de la Negresti si Murgeni. Pentru spitalul din Negresti, Vasile Mihalache spune cã este legat de mâini si de picioare: „Din pãcate, alta este situatia în cazul Spitalului Orãsãnesc Negresti, care este în subordinea Consiliului Local, cel care trebuie sã asigure banii pentru bransare si realizarea încãlzirii cu gaz metan sau pentru plata celorlalte utilitãti. Nu au decât sã caute surse de finantare dacã vor acest lucru!”
Ce trebuie facut pentru racordarea la gaze
„În Negresti, investitia societãtii s-a ridicat la 1,7 miliarde lei vechi, asta în afara investitiei CJ, de 30 de miliarde. Din pãcate, asa cum s-a întâmplat la început si în celelalte orase, oamenii nu stiu încã cum sã procedeze pentru se putea racorda la reteaua de gaz metan. Multi cred încã cã cineva va veni pe la fiecare acasã si-i va ruga sau le va cere acceptul în vederea bransãrii, altii cred sau sperã cã acest lucru îl va face primãria. Cetãtenii trebuie sã stie cã oricine va putea beneficia de aceastã utilitate doar dacã face, la punctul de lucru al Gaz Est din Negresti (n.r. str. Unirii, bl. E2, scara F, parter) o cerere în acest sens si urmeazã pasii ulteriori. Mai trebuie sã-si ia în calcul plata bransamentului. Fãrã aceastã platã noi nu ne putem apuca de lucru. În luna decembrie a anului trecut, am organizat o întâlnire la Casa de Culturã, unde au participat, pe lângã câte un reprezentant pentru fiecare scarã de bloc propusã pentru racordare în perioada imediat urmãtoare, si unul din partea primãriei, si unde tuturor li s-a explicat foarte clar toate etapele ce trebuie parcurse în vederea racordãrii la retaua de gaz. Din pãcate, unii au înteles, altii, nu!” directorul general Gaz Est SA Vaslui, ing. Adrian Tighici.
Ce zic vecinii lui Mihalachi
„Conducta de gaz s-a oprit imediat dupã casa domnului Mihalachi. Eu stau ceva mai încolo, si la mine n-a ajuns cu teava, cã poate voiam si eu gaz, sã nu mã mai chinui cu butelia… Bani pentru bransare? De unde sã am, dacã nu ne pune primãria gaz si nouã, gãsesc eu sã împrumut! Dacã toti vecinii vor avea gaz metan, tocmai eu sã nu fiu în rând cu lumea?” Elena Galan
„Eu stau chiar între domnul Mihalachi si domnul Corneliu Bichinet, dar pe mine n-a venit nimeni sã mã-ntrebe dacã vreau si eu gaz. Cerere depusã? Unde? Nu, n-am depus nimic, dar zilele trecute a fost o doamnã de la Iasi, care a bãtut si la noi la poartã, dar nu ne-a spus nici un pret, spunea cã trebuie trasã conductã pe sub stradã si suma este în functie de sol. În plus, prima datã ni s-a spus cã ne putem cupla câte doi vecini la o cutie, acum ni se spune cã fiecare este cu contoarul lui! Dacã spuneti cã va costa 12 milioane de lei, eu si mâine plãtesc ca sã am si eu gaz în casã, mai ales cã conducta e aici, peste drum!” Costicã Zamfir
„Stau aici, la blocul D3, si la noi s-a ocupat administratorul: s-a fãcut tabel cu persoanele care vor gaz, s-a plãtit deja o primã ratã, de 500 de lei noi, si ni s-a spus cã nu mai dureazã mult si vom fi bransati, mai trebuie doar sã ne iasã avizele. La noi pe scarã, din 16 apartamente, doar un vecin nu a vrut, pentru cã nu are posibilitãti financiare, toti ceilalti au fost de acord încã de cum s-a auzit cã s-a finalizat prima parte a aductiunii de gaz metan la Negresti.” Valericã Prisecaru