Strãinii cumpãrã toate terenurile în judetul Vaslui
OFERTÃ…În sudul judetului, pe Valea Prutului, companiile strãine se bat pentru a cumpãra terenuri. În zona Vetrisoaia, de exemplu, nimeni nu mai vinde un hectar de teren sub 10.000 lei, în timp ce, la Berezeni, un hectar se cumpãrã cu 4-5.000 de lei, dacã este pe dealuri, si cu 8-10.000 de lei, dacã este “în baltã”, cum îi spun localnicii, zona cea mai rodnicã. O companie germanã, German Agrar, de exemplu, a oferit si 3.500 de euro pe hectar în zona Vetrisoaia-Berezeni-Fãlciu, cumpãrând numai în Vetrisoaia în jur de 500 de hectare, teren comasat, astfel cã si-a fãcut o fermã în zonã. România a liberalizat piata funciarã la 1 ianuarie 2014, conform obligatiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeanã, ceea ce permite persoanelor fizice din UE sã cumpere terenuri agricole în tarã, demers care a modificat regimul existent pânã la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul sã cumpere terenuri agricole. Trebuie precizat cã în Germania, în Franta, Olanda si Belgia, terenurile sunt foarte scumpe. Mai ales în Olanda media este de 20.000 de euro pe hectar. În judetul Vaslui, de exemplu, pretul la care se vând terenurile se încadreazã între 2.000 si 4.000 de euro.
Sunt foarte multe companii strãine care au în proprietate zeci de mii de hectare de teren în România. Statisticile aratã cã cei mai mari investitori strãini sunt italieni, germani, arabi, maghiari si spanioli. Cele mai întinse culturi sunt cele de porumb, urmate de grâu si floarea soarelui. Terenurile agricole din judetele Timis, Vaslui si Arad au înregistrat cele mai multe oferte de vânzare de la începutul anului si pânã în prezent, iar suprafata cea mai mare de teren pentru care s-a depus o ofertã de vânzare-cumpãrare este de aproape 74 de hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale (MADR). “De la intrarea în vigoare a Legii nr. 17/ 2014, la nivel national au fost înregistrate 14.292 oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan si emise 1.601 avize finale, 10 avize negative si 14.274 de adeverinte. La Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, au fost înregistrate 16 dosare cu oferte de vânzare a terenurilor situate în extravilan, din care au fost finalizate cu aviz final trei dosare, restul dosarelor fiind în cursul procedurii, reglementatã de Legea nr. 17/2014”, precizeazã MADR. Cele mai active trei zone ale tãrii, în functie de numãrul de dosare înregistrate cu oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, sunt Timis, Vaslui si Arad.
Pe Valea Prutului, terenurile se vând cu 10.000 de lei
Conform unor informatii neoficiale, un hectar de teren pe Valea Prutului se vinde cu 10.000 de lei si chiar mai mult. E-On ar fi vrut sã dezvolte un parc eolian în zona Vetrisoaia-Berezeni, asa cã a oferit 12.000 lei pe hectar, plus plata actelor la notariat. Altã companie cu capital german, German Agrar, a bãtut din poartã în poartã pe Valea Prutului si a oferit pânã la 3.500 de euro pe hectar. La Vetrisoaia, de exemplu, a cumpãrat o suprafatã compactã de 300 de hectare, de la un mostenitor al unui boier, plus încã 200 de hectare de la oameni, astfel cã a înfiintat o fermã cu 500 de hectare. La Berezeni, în zonele cele mai proaste, hectarul de teren se vinde cu 4-5.000 de lei, însã în locatiile bune hectarul ajunge la 8.000 de lei si chiar mai mult. La fel, în comuna Fãlciu, un hectar de teren “în baltã” se vinde cu 8-10.000 de lei, conform primarului Neculai Moraru. “Nu mai gãsesti terenuri pe baltã sub 10.000 de lei. La deal, se cumpãrã cu 8.000-9.000 de lei, dar în baltã e cel mai scump teren. Am semnat foarte multe documente de vânzare si am vãzut cã este mare interes pentru terenurile din zona noastrã”, a spus primarul de la Fãlciu.
Care sunt cele mai atractive comune, pentru firmele care cumpãrã terenuri
Vorbind de judetul Vaslui, se estimeazã cã firmele strãine, dar si investitorii autohtoni au cumpãrat în jur de 10.000 de hectare de teren, dupã liberalizarea cumpãrãrii terenurilor agricole. Anul trecut, s-a estimat cã firmele strãine vor achizitiona în jur de 5.000 de hectare, în conditiile în care în 2013 s-au cumpãrat doar 1.500 de hectare. Printre cele mai atractive comune pentru cei care cumpãrã terenuri agricole sunt comunele Vetrisoaia, Berezeni, Grivita, Duda Epureni, Codãesti, Albesti, Fãlciu.