Liberalii şi social-democraţii au negocieri avansate privind împărţirea sferelor de influenţă electorală şi desemnarea candidaţilor comuni pentru alegerile locale din 2012.
În ciuda divergenţelor manifestate între Victor Ponta şi Crin Antonescu, discuţiile privind alianţa PSD-PNL sunt foarte avansate. Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, şi Radu Stroe, omologul său din PNL, au avut câteva întâlniri în care au negociat formula prin care cele două partide să se prezinte împreună la alegerile din 2012.
Două partide, un singur candidat
Conform unor surse din cele două partide, negocierile au ajuns deja la nivel de detaliu, PSD şi PNL împărţindu-şi zonele de influenţă. Negociatorii Dragnea şi Stroe au ajuns la un acord şi în privinţa principiilor care vor sta la baza desemnării candidaţilor.
Regula care va guverna alianţa PSD-PNL va fi aceea ca fiecare partid să-şi conserve zonele de supremaţie electorală. Cu alte cuvinte, în judeţele şi în oraşele în care PSD deţine preşedinţi de consilii, respectiv primari, candidaţii să fie socialdemocraţi, iar acolo unde funcţiile sunt în portofoliul PNL, candidaţii să fie liberali.
Astfel, PSD îşi rezervă candidaţii la preşedinţia consiliilor judeţene din Oltenia, Muntenia şi în cele mai multe dintre judeţele din Moldova. În discuţie au rămas judeţe precum Iaşi, Suceava, Neamţ, Botoşani, revendicate de liberali.
Situaţia candidatului pentru Primăria Capitalei nu a fost încă tranşată. O idee ar fi să fie susţinută candidatura „independentului” Sorin Oprescu. La sectoare, de principiu, s-a stabilit ca fiecare partid să-şi păstreze zona de influenţă: PNL să dea candidatul pentru sectorul 1, PSD la sectorul 5, iar PC să rămână la 4. A mai rămas de tranşat situaţia sectoarelor 2, 3 şi 6.
Cum a fost cedat Ardealul liberalilor
Dacă în privinţa conservării zonelor de influenţă a fost simplu, probleme au existat la negocierile PSD-PNL la împărţirea judeţelor controlate de PDL. În final, dificultăţile au fost depăşite.
Conform schemei discutate între Liviu Dragnea şi Radu Stroe, alianţa PSD-PNL ar urma să furnizeze candidaţi comuni şi în judeţele controlate de PDL după următorul principiu: în judeţele în care PSD se clasează pe locul 2, după PDL, candidatul să fie social- democrat; în judeţele unde PNL se situează pe locul 2, după PDL, candidatul să fie liberal.
În urma împărţirii, PNL a primit cea mai mare parte din Transivania şi Banat. Mai precis, liberalii vor decide candidaţii pentru Braşov, Hunedoara, Maramureş, Sibiu, Cluj, Alba şi Mureş. La PSD ar urma să rămână Bistriţa şi Sălaj.
Deşi proiectul alianţei cu liberalii nu are oficial opozanţi în PSD, mai mulţi lideri socialdemocraţi sunt nemulţumiţi de felul în care Liviu Dragnea a purtat negocierile şi îl acuză că a cedat Ardealul liberalilor.
Regula „cel mai puternic ia totul” avantajează filialele controlate de baronii locali ai PSD şi dezavantajează filialele din Transilvania. Dragnea a vrut însă să-i atragă de partea sa pe baronii locali de a căror susţinere are nevoie când va supune proiectul alianţei cu PNL aprobării conducerii social- democrate.
Antonescu, schimbare de macaz
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a dat abia de curând primul semnal de aprobare a proiectului alianţei PSD-PNL. Cât timp negocierile dintre cele două partide erau în desfăşurare, şeful liberalilor se arăta public rezervat faţă de ideea unei alianţe spunând că e prematură.
După ce negocierile au fost în linii mari încheiate, Antonescu a ieşit cu propunerea unei alianţe pe cinci ani: „Sugerez o alianţă, o comasare şi o unire sub formele cele mai eficiente între aceste două mari partide (PNL şi PSD – n.r.). (…) UDMR este o forţă politică importantă care decide majoritatea şi soarta României. Nimic nu exclude ipoteza unui prim-ministru susţinut de ambele şi de UDMR şi cu un candidat unic la preşedinţie – dacă avem alegeri la anul, în urma unei suspendări a lui Traian Basescu. (…) Noua alianţă ar urma să dureze până în 2016″.
„Sugerez o alianţă, o comasare şi o unire sub formele cele mai eficiente între aceste două mari partide.”
CRIN ANTONESCU, preşedintele PNL
„Este datoria lui Crin Antonescu şi a mea, ca lideri ai celor două partide, să venim cu soluţia concretă.”
VICTOR PONTA, preşedintele PSD
evz.ro