spot_img
11.2 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Silvia Ene se întoarce, dupã 35 de ani, la Valea Mare, satul care i-a fost drag (foto)

- Advertisement -

SPECTACOL UNIC…Anul acesta a fost pentru comuna Ivãnesti, anul Silvia Ene. Celebra cântãreatã a fost declaratã cetãtean de onoare al comunei pentru activitatea sa impresionantã de 35 de ani, ca artist de muzicã popularã. Originarã din Valea Mare, cântãreata a fost cel mai perseverent ambasador al satului sãu si a fãcut cunoscutã celebra fanfarã a tatãlui sãu în toatã lumea. A plecat din Valea Mare si nu i-a fost rusine cu originea sa, iar când a ajuns la consacrare a tinut sã cânte alãturi de fanfara care i-a fost dragã. Si acest lucru i-a fost rãsplãtit, câstigând cu fanfara de la Valea Mare cel mai însemnat trofeu din cariera sa, la Dijon, în Franta. Este singurul artist care a imprimat un album alãturi de o fanfarã. La evenimentul organizat de Primãria Ivãnesti, “Silvia Ene – 35 de ani de activitate” a venit toatã lumea bunã a muzicii populare din România si Republica Moldova, fãcând un spectacol unic într-o comunitate în care, pânã acum, nu au fost niciodatã atâtea vedete pe metrul pãtrat. Prezent la eveniment, presedintele CJ, Dumitru Buzatu, a rãmas impresionat si a exclamat: “De data asta, primarul Vasile Novac s-a autodepãsit”.

Sãrbãtoare mare la Ivãnesti. Anul acesta, de Zilele Satului a fost aniversatã si celebra cântãreatã de muzicã popularã, Silivia Ene, originarã de la Valea Mare. O adevãratã doamnã a cântecului popular românesc, Silvia Ene a primit titlul de cetãtean de onoare al comunei pentru activitatea sa impresionantã, de 35 de ani, în domeniul cântecului popular, dar si ca ambasador al comunei pe toate meridianele lumii. Cam târziu vine aceastã recunoastere. Nãscutã la Valea Mare, într-o zi mare de 24 ianuarie, fiica celebrului lãutar Mãgutã avea sã aducã recunoasterea satului, dar si a celebrei fanfare, câstigând la Dijon marele premiu împreunã cu fanfara din satul sãu. De fapt este prima si singura solistã din tarã care a imprimat cântece cu fanfare. Activitatea Silviei Ene este impresionantã. A început sã cânte încã de la scoalã. A fost descoperitã de învãtãtorul din sat, Ion Luca, care a încurajat-o sã urce pe scenã. Primele sale spectacole au fost în sat, în fata colegilor de scoalã. Apoi a fost preluatã la Casa Pionierilor de cãtre profesorul Constantin Didilescu, care, auzindu-i timbrul special al vocii, a nominalizat-o ca solistã a orchestrei de copii, de la Casa Pionierilor. La începutul carierei sale ca solistã, a colaborat cu orchestra “Trandafir de la Moldova”, dirijatã de celebrul profesor, Nicolae Bãlan. A reprezentat judetul la toate festivalurile din tarã, începând cu “Cântarea României” (unde a obtinut locul I în fiecare an), festivalul “Maria Tãnase”, “Steaua Litoralului” sau “Steaua Dunãrii”. Din 1981 a devenit solist profesionist al Orchestrei “Trandafir de la Moldova”, care apartinea de teatrul “Victor Ion Popa” din Bârlad. A realizat imprimãri la Radio Iasi, imprimãri cu orchestra popularã a Radio Televiziunii Române (dirijor Ionel Budisteanu), cu “Fanfara de la Valea Mare”. A colaborat cu Orchestra “Ciprian Porumbescu” din Suceava. În 2002 si-a vãzut visul cu ochii, reusind, dupã mari strãdanii, sã înfiinteze orchestra “Rapsodia Vasluiului”, care activeazã si acum. A câstigat, în 2008, trofeul la Radio Antena Satelor cu melodia “Sârba-n patru pãrti. A lansat un album împreunã cu celebra orchestrã de la Chisinãu “Lãutarii”, condusã de maestrul Nicolae Botgros.

Cetãtean de onoare al comunei Ivãnesti

Spuneam cã a primit cam târziu titlul de cetãtean de onoare al comunei Ivãnesti, fiindcã Silvia Ene a fost cel mai perspicace ambasador al satului sãu si al celebrei fanfare de la Valea Mare. Este singurul artist de muzicã popularã care a înregistrat melodii pe albume alãturi de fanfarã care i-a fost dragã si de unde a învãtat primele acorduri, ducând astfel traditia cântecului satului sãu mai departe. Fãrã sã exagerãm, putem spune cã fãrã Silvia Ene, fanfara de la Valea Mare nu ar fi fost atât de cunoscutã cum este astãzi. În cântecele sale, aceasta aminteste în permanentã de Vaslui si de satul sãu. Iatã câteva versuri pe care celebra cântãreatã le cântã peste tot în lume: Niciodatã n-am sã uit,/Satul în care m-am nãscut./ Cântecul ce l-am cântat,/De acolo l-am învãtat./ Cu fanfara mã trezeam,/Cu fanfara mã culcam,/ Si uite asa am crescut,/De-am venit ca sã vã cânt.

“Mã simt onoratã”

Acum, la aniversarea a 35 de ani de activitate, toatã lumea bunã a muzicii populare s-a îngrãmãdit pe micuta scenã de la Ivãnesti. Pe o scenã improvizatã, cu covoare tesute de gospodinele din sat si cu frunze de stejar, amintind parcã de codrii seculari ce pe vremuri sãlãsluiau pe aceste locuri, au urcat: Nicolae Botgros si celebra sa formatie “Lãutarii” de la Chisinãu, Margareta Clipa, doamna cântecului bucovinean, Mihai Ciobanu, Anghelina Timis Lungu, Mitritã Cretu, Lidia Belenariu, Ionicã Stan, Oltita Todericã, Nicu Chiritã, Sabina Ioana Ursache, Ghiorghitã Rotaru, Loredana Mocanu, fanfara de la Valea Mare si “Bârlãdeanca. Nu putea sã lipseascã Ansamblul Trandafir de la Moldova si Ansamblul de dansuri “Hora Vasluiului”. “Sunt foarte bucuroasã cã toate munca mea de 35 de ani este recunoscutã acum. Mã simt onoratã. Toatã viata mea am adus multe trofee si medalii de la toate concursurile la care am participat si iatã cã acum primesc rãsplata. Am scos pânã acum sase albume si mai pregãtesc încã unul, dar cel mai drag îmi este acela care l-am imprimat cu fanfara de la Valea Mare. Tot cu ei am câstigat si cel mai important trofeu din cariera mea, la Dijon, în Franta, unde am concurat cu alte 35 de fanfare din toatã lumea”, a spus modesta cântãreatã. La eveniment nu au lipsit fostii colegi de la Radio Iasi, în special cel care a sustinut-o si a încurajat-o în permanentã, cunoscutul etnomuzicologul Vasile Pohatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.