SMECHERI… Mai multi administratori de asociatii de proprietari din Vaslui sunt în vizorul politistilor, dupã ce s-au descoperit tot felul de jonglerii financiare cu banii locatarilor.
Cea mai mare teapã din ultimii ani este cea datã de fostul administrator de la asociatia 33, Marius Marchidan, care a furat peste douã miliarde de lei, din banii plãtiti de oameni, dupã care s-a fãcut nevãzut. Probleme sunt si la asociatia 8, unde fostul administrator, Radu Bulancea, trecut la pensie, s-a gândit cã nu ar fi rãu sã-si mai rotunjeascã veniturile cu suma de douã milioane de lei vechi pe lunã, din functia de cenzor. Mari semne de întrebare sunt si la asociatia 11, unde administratorul a dispãrut cu tot cu documentele financiare!
Primãria Vaslui a început un control sever la toate asociatiile de proprietari din Vaslui. Din cele peste 50, câte erau cu ani de zile în urmã, doar vreo 36 mai sunt active. Chiar si asa, la o parte din cele mai functioneazã sunt grave probleme financiare, unele chiar de competenta Politiei. Este cazul asociatiei 33, unde Marius Marchidan, instalator de meserie, a tepuit locatarii cu peste douã miliarde lei vechi, dupã care a sters-o afarã. Politistii îl cautã în continuare pe fostul administrator, însã a primit informatii cã omul a decis cã e mai bine în Italia sau Spania, decât sã ajungã în puscãriile românesti. “La asociatia 33 am stabilit o lipsã în gestiune de 1,3 miliarde lei vechi, bani care au fost încasati pe 700 de chitante, însã nu au mai ajuns în conturi. La aceastã sumã, se mai adaugã alte 800 de milioane penalizãri, pânã la data de 30 noiembrie 2009. La aceastã sumã, s-ar mai adãuga niste salarii ridicate fãrã aprobarea comitetului executiv al asociatiei”, a spus jurist Ciprian Ailoaie, de la Serviciul Audit al Primãriei Vaslui. Toate informatiile Politiei conduc cãtre ipoteza cã Marchidan a sters-o din tarã, în aceastã toamnã, în timp ce politia pregãteste un dosar de fraude economice pentru fostul administrator. Când se va ajunge la instantã, Marchidan va avea putine sanse sã scape de puscãrie, având în vedere probele existente.
Radu Bulancea, un administrator polivalentã
Controalele primãriei au scos la ivealã si o situatie mai specialã la asociatia 8, condusã ani de zile de administratorul Radu Bulancea. Omul a iesit la pensie din functia de administrator, anul trecut, si s-a gândit cum sã facã rost de bani. S-a propus pe functia de cenzor, unde încasa fãrã nicio jenã câte douã milioane de lei vechi pe lunã. Unii locatari au sesizat situatia, întrucât functia lui Bulancea nu fusese aprobatã de adunarea generalã a locatarilor, astfel cã au fãcut plângeri la primãrie si politie. Acum, Bulancea trebuie sã dea explicatii în fata politistilor privind modul în care s-a trecut pe functia de cenzor, în mod nelegal, considerã juristii primãriei. Pe lângã problemele de legalitate, omul va trebui sã returneze si banii încasati necuvenit. Tot la asociatia 8 s-au produs lucruri incredibile. Locatarii au primit niste hârtii în alb, pe care scria dacã sunt sau nu de acord ca “Rusu Licã, locatar al bl. 108, sc. C, apt. 7, et. 3, sã fie administrator al asociatiei de proprietari nr. 8”, desi legea explicã foarte clar cum se fac numirile si cine ia decizia în astfel de cazuri.
Unde este administratorul de la asociatia 11?
Mari semne de întrebare sunt si la asociatia 11, unde administratorul nu este de gãsit. Juristii primãriei, care au mers în control la aceastã asociatie, nu au dat de administrator. “Nu am gãsit decât documentatia pe decembrie 2009, în rest niciun document. Am încercat sã dãm de administrator, dar nu am reusit. Probabil cã fostul administrator a plecat, însã trebuia sã predea patrimoniul, nu putea sã plece în asemenea mod. Am fãcut adresã cãtre Politie, pentru a-l gãsi pe administrator, sã ne spunã ce a fãcut cu documentatia”, afirmã Ailioaie. Juristii primãriei vor merge în control la toate asociatiile de proprietari din Vaslui si spun cã vor sesiza politia, acolo unde este cazul. Un administrator de la o asociatia mare, cu mii de apartamente, are pe cartea de muncã în jur de 10 milioane de lei vechi, la care se adaugã tot felul de sporuri, în timp ce pentru o asociatie mai micã salariul ajunge la 7-8 milioane.