spot_img
14.3 C
Vaslui
23-sept.-2024
spot_img

Frig siberian, peste Vaslui!

- Advertisement -

GER CUMPLIT… Autoritãtile din judetul Vaslui cautã o locatie pentru persoane fãrã adãpost, în timp ce temperaturile nocturne scad pânã la -22 grade Celsius, cele mai scãzute din ultimii 10 de ani.

PREOCUPÃRI… Frig cumplit, în aceste zile, peste judetul Vaslui. Numai în resedinta de judet, au fost culese de pe strãzi, în acest week-end, un numãr de 11 persoane, majoritatea în stare de ebrietate, dar si fãrã adãpost. “Mare parte dintre acestea erau în stare de ebrietate si au fost adãpostite în Spitatul Judetean de Urgentã Vaslui”, spune Dan Filibiu, directorul Serviciului Judetean de Ambulantã Vaslui. Cu furnizarea gazelor, nu avem probleme în judet. La fel si în ceea ce priveste alimentarea cu energie electricã. Primarul Vasile Pavãl va purta, astãzi, discutii cu prefectul Ciprian Iftimoaei pentru stabilirea unei locatii unde vor fi aduse persoanele fãrã adãpost din municipiu pe perioada de cod galben, adicã pânã miercuri, 27 ianuarie. Despre cãldura din Vaslui, conducerea prefecturii nu stie nimic nimic, deoarece, de câteva zile directorul nu este de gãsit!

ATENTIONÃRI… În cadrul videoconferintei de ieri cu prefectii si membrii Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgentã organizatã de primul-ministru Boc, la care au participat toti ministrii cabinetului, autoritãtile locale au fost atentionate sã conlucreze îndeaproape pentru preîntâmpinarea deceselor si accidentelor în trafic dar si pentru identificarea unor locatii, altele decât spitalele judetene ori unitãtile de primire urgente, unde persoanele fãrã adãpost sã poatã locui pânã la ridicarea codului galben. Dacã la Vaslui va fi numai cod galben, în altele a fost initiat cod portocaliu: Harghita, Covasna, Brasov, Suceava, Botosani si Sibiu. În aceste localitãtI mercurul din termometre va scãdea pânã la -31 de grade Celsius! În judetul Vaslui este posibil ca temperaturile sã nu depãseascã – 20 de grade, ba chiar vremea sã se îmbunãtãteascã treptat. “Sunt cele mai scãzute temperaturi din acest an. Interveniti acolo unde sunt oameni blocati în zãpadã ori stau în frig. Vietile cetãtenilor trebuie puse pe primul plan”, a atentionat primul-ministru Emil Boc. “Luni (astãzi, n.r.) prefectul va avea o discutie cu primarul Vasile Pavãl sI vom vedea unde putem sã gãsim o locatie pentru a adduce oamenii fãrã adãpost acolo”, a declarat subprefectul Ioan Zaharia, prefectul Ciprian Iftimoaei lipsind de la videoconferintã datoritã deplasãrii la Iasi fãcute pentru a fi alãturi de oficialitãtile din toatã tara la ceremoniile dedicate Zilei Unirii. “Nu avem un adãpost din acesta special dedicat persoanelor fãrã o locuintã dar vom identifica una. Nu putem sã-i lãsãm în frig”, a declarat dupã videoconferintã si primarul Vasile Pavãl. Cu toate acestea, în discutiile membrilor Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã s-a vehiculat o posibilã locatie pentru persoanele fãrã adãpost – o anexã din cadrul Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului aflatã la Moara Grecilor. Locatii de acest gen trebuie identificate în toate orasele din judet.

11 persoane adãpostite în Spitalul Judetean Vaslui

ÎN STRADÃ… “Toate persoanele le-am cules de pe stradã. Mare parte dintre acestea erau în stare de ebrietate si au fost adãpostite în Spitatul Judetean de Urgentã Vaslui”, spune Dan Filibiu, directorul Serviciului de Ambulantã Vaslui. În aceste zile, ambulantele patruleazã cu rândul orasele si municipiile din judet pentru a identifica persoanele care suferã de hipotermie sau aflate în dificultate din cauza frigului. Raed Arafat, directorul SMURD a subliniat ca ambulantele sã efectueze serviciile de patrulare pânã inclusiv miercuri, 27 ianuarie. “Pânã acum nu avem nicio persoanã decedatã din cauza frigului” spune si Mihaela Vlada, purtãtorul de cuvânt al Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui. „Am transmis o circularã cãtre toate unitãtile administrativ-teritoriale de la nivelul judetului pentru a asigura gãzduirea persoanelor care nu au posibilitatea de a se adãposti în aceastã perioadã cu temperaturi extreme. Împreunã cu Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgentã se va monitoriza în continuare situatia pe drumurile de la nivelul judetului si starea retelelor de alimentare cu gaz si energie electricã pentru a nu exista defectiuni în aceastã perioadã. Serviciul Judetean de Ambulantã este în alertã si va actiona, împreunã cu toti conducãtorii unitãtilor medicale din judet în vederea identificãrii persoanelor fãrã locuintã si asigurãrii îngrijirilor necesare pentru acestia. Am luat legãtura cu Primãria Vaslui si Directia Judeteanã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului pentru a pune la dispozitie spatii de cazare pentru cei fãrã adãpost. Din fericire, la nivelul judetului nu au fost înregistrate decese cauzate de temperaturile extreme sau persoane cu hipotermi”, spune prefectul Ciprian Iftimoaei într-un comunicat de presã.

Directorul de la Termica nu este de gãsit!

SUSPECT… La videocon­ferinta de ieri, un nume deosebit de vehiculat a fost cel al lui Neculai Oprisan, directorul de la Termica care, de câteva zile, a dispãrut subit, neputând fi contactat telefonic. Nimeni de la Termica nu s-a obosit sã se prezinte în locul sãu la videoconferinta cu Emil Boc. Conducerea Prefecturii Vaslui spune cã va avea discutii astãzi si cu directorul de la Termica. În ce priveste furnizarea gazelor, reprezentantii Gaz Est si Distrigaz au spus cã nu s-au înregistrat probleme. La fel în ce priveste alimentarea cu energie electicã.

Bãtrânã gãsitã moartã în conditii suspecte, la Bãlteni

NEPÃSARE … Catinca Stoica, o bãtrânã de 87 de ani, din satul Bãlteni Deal din comuna Bãlteni a fost gãsitã decedatã de cãtre un vecin, în seara zilei de 23 ianuarie. Cadavrul bãtrânei era îngropat în zãpadã la 200 de metri de casã, în prezent efectuându-se cercetãri pentru aflarea cauzei mortii. “Femeia fusese datã dispãrutã din data de 20 ianuarie. La cãutãrile intreprinse pentru gãsirea bãtânei au participat si politisti dincadrul Serviciului de Investigatii Criminale al IJP Vaslui. Bãtrâna nu a fost gãsitã decât dupã 3 zile de cãtre un cetãten din apropiere. Cadavrul nu prezintã urme de violentã. Se vor face cercetãri pentru aflarea cauzei decesului”, a declarat Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IJP Vaslui

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.