spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Ilegalitate în centrul istoric al Chişinăului

- Advertisement -

Compania „Green Hills Nistru” pune în pericol colecţiile Bibliotecii Naţionale

Două monumente de importanţă naţională, precum şi colecţia Bibliotecii Naţionale (BN) care numără peste 2,5 milioane de cărţi şi colecţii de ziare vor fi puse în pericol, dacă întreprinderea mixtă „Green Hills Nistru” va construi un centru multifuncţional de oficii cu parcare subterană în centrul istoric al municipiului Chişinău.

Potrivit directorului general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor(AIRM), Ion Ştefăniţă, Compania Green Hills Nistru a instalat deja gardul de protecţie şi urmează să construiască pe terenul dintre cele două blocuri ale Bibliotecii Naţionale (BN) un imobil multietajat, cu parcare auto subterană, care ar putea să afecteze structura clădirilor BN. Acesta susţine că întreaga construcţie este ilegală, întrucât compania în cauză nu a obţinut avizul necesar din partea Ministerului Culturii (MC).

„La 14 noiembrie 2008, Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice (CNMI) în unanimitate a respins schiţa-concept prezentată de Green Hills Nistru”, a menţionat Ion Ştefăniţă. El a precizat că, chiar a doua zi după aprobarea de către fostul viceministru al Culturii, Ion Munteanu, a deciziei CNMI, Nicolae Răileanu, pe atunci şef de direcţie în cadrul MC, a semnat un aviz permisiv de construcţie, deşi nu avea asemenea împuterniciri. Ulterior au fost sesizate organele de drept şi Procuratura Generală a emis o ordonanţă, dar care nu se referea la sesizarea de fond. Nemulţumit de această reacţie formală a procurorilor, MC a contestat ordonanţa şi aşteaptă „o atitudine mai serioasă din partea organelor de drept”.

Reprezentanţii MC, precum şi cei ai Bibliotecii Naţionale şi ai AIRM susţin că această construcţie este „inadecvată” şi că, volumetric şi stilistic, nu se înscrie în centrul istoric al Chişinăului.

„Volumetric proiectul este disproporţional şi perturbează anturajul istoric în care urmează a fi amplasat. Stilul nu se încadrează armonios în acest cartier”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Alexandru Levinschi, reprezentantul BN şi al Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport. În această ordine de idei, Elena Sănduţă, director adjunct al BN a subliniat: „Construcţia preconizată va avea un impact negativ nu numai asupra blocului nr. 2 al Bibliotecii, monument de istorie culturală, dar şi pentru blocul central, deoarece pe parcursul anilor aici s-au produs fisuri pe perimetrul clădirii, iar un nou şantier va agrava starea şi aşa avariată a clădirilor bibliotecii”.

Avocatul Green Hills Nistru, Iurie Chirica, a respins acuzaţiile, susţinând că avizul MC ar fi nevalabil. „Ni s-a solicitat să facem anumite modificări în proiect, în urma cărora a fost aplicat avizul MC. Dacă funcţionarul care a semnat avizul a depăşit sau nu atribuţiile – nu cunosc, deoarece regulamentul MC nu este public, iar afirmaţia precum că avizul este nul nu corespunde normelor de drept”, a replicat Iurie Chirica. Acesta a ţinut să sublinieze că respectiva clădire s-ar înscrie perfect în anturajul istoric şi că folosirea oglinzilor în construcţia faţadei nu face decât să completeze imaginea centrului istoric, aceasta fiind „o metodă de a păstra frumuseţea monumentelor istorice”, utilizată pe larg în oraşe europene precum Londra sau Paris.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.