spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
05-ian.-2025

Intoarcerea la traditie

- Advertisement -

SURPRIZÃ! Copiii husenilor se reîntorc cu drag la traditiile strãvechi! Coregraful ansamblului husean „Trandafir de la Moldova“, Virginel Solomon, si-a exprimat bucuria cã, în ultima perioadã, tot mai multi copii vin sã se înscrie în „pepiniera“ artistilor locali, captivati fiind de laurii de care se bucurã în utlima vreme „Trandafirii“ orasului dintre vii.

Premiati pe cele mai prestigioase scene ale tãrii, invitati la televiziuni nationale si tot mai îndrãgiti la nivel local, artistii „Trandafirului de la Moldova“ încep sã reprezintã adevãrate modele pentru copiii Husului. Virginel Solomon, coregraful ansamblului, spune cã valul de simpatie de care se bucurã în ultima vreme este reflectat în numãrul din ce în ce mai mare de copii, care trec pragul Casei de Culturã „Alexandru Giugaru“, dornici sã devinã si ei dansatori adevãrati. „Am observat în ultima vreme cã din ce în ce mai multi copii cu vârste cuprinse între 8 si 10 ani vor sã devinã dansatori populari. Nu este repetitie la care sã nu vinã cel putin doi sau trei copii noi, care sã îsi doreascã integrarea în ansamblu, fie din proprie initiativã, fie la îndemnul pãrintilor. Asta ne bucurã foarte mult si ne aratã cã scopul nostru este aproape de a fi atins: determinarea husenilor de a se reîntoarcere la frumoasele noastre traditii si la folclorul autentic. Este si un efect al faptului cã în ultima vreme am reusit sã luãm premii importante, sã ne facem remarcati mai mult, sã participãm la emisiuni deosebite (cum e cazul celei de la Pro TV „Dansez pentru Tine“). Ei si pãrintii lor ne-au vãzut si au fost încântati“, a precizat Virginel Solomon.

În cartea lor de vizitã, „Trandafirii“ se considerã exponentii celor mai frumoase traditii locale!

PREZENTARE „La sfârsitul anului 1999, pe 1 noiembrie, s-a înfiintat la Husi ansamblul folcloric „Trandafir de la Moldova“. Initiativa a apartinut celor doi coordonatori ai ansamblului, coregraful Virginel Solomon si dirijorul Valericã Petraru. „Trandafir de la Moldova „ prezintã pe scenã în special manifestãri folclorice ale provinciei istorice în care este situat municipiul Husi. Costumul dansatorilor impresioneazã prin simplitatea sa aparentã, care ascunde de fapt un rafinament deosebit. Ornamentele sugereazã armonia si seninatatea, precum si buna dispozitie proprie moldovenilor, dorinta de puritate, în contumatie predominând albul. Piesele vocale si instrumentale se grupeazã în douã categorii: doine si cântece doinite, exprimând melancolie, tristete, uneori legatã de dragostea neimpãrtãsitã, dar, de cele mai multe ori, zugrãvesc sentimente si stãri complexe. Dansurile populare se pot împãrti si ele în douã mari categorii: horele, care sunt lente, interpretate în cer, sugerând prin miscarea dansatorilor rotatia soarelui, a lunii si a stelelor pe cer; a doua categorie, cuprinde aspecte mai variate, respectiv sârba si jocurile de perechi. Dansurile sunt acompaniate de orchestra în componenta specifica zonei noastre, având un numar nu prea mare de instrumentisti. Predomina instrumentele de suflat traditionale, acestea fiind fluierul si naiul; la acestea adaugându-se, pentru diversitate sonorã, clarinetul si trompeta“, se aratã în cartea de vizitã a ansamblului „Trandafir de la Moldova“.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.