spot_img
23.3 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

Eclipsa partiala de soare poate fi observata de la Barlad

- Advertisement -

ECPLISÃ INELARÃ DE SOARE Pe 15 ianuarie, eclipsã partialã de Soare aceasta putând fi observatã cu ajutorul telescopului aflat în dotarea muzeului « Vasile Parvan » din localitate. De semenea, Planetariu Bârlad asteaptã vizitatori si spectatori la cele sase spectacole pe care le prezintã în noul edificiu astronomic.

Vineri, 15 ianuarie, se va produce o eclipsã inelarã de Soare. Aceasta va fi cea mai lungã eclipsã inelarã din întreg mileniu trei, în punctul maxim eclipsa inelarã durând 11 minute si 8 secunde. Urmãtoarea eclipsã inelarã mai lungã decât cea din 15 ianuarie, se va produce abia pe 23 decembrie 3043( !!). Eclipsa de Soare din 15 ianuarie face parte din seria Saros 141, fiind a 23-a eclipsa din cele 70 ale seriei. Prima eclipsã a seriei a avut loc pe 19 mai 1613 undeva în apropierea Cercului Polar de Nord, iar ultima se va produce pe 13 iunie 2857 dincolo de Cercul Polar de Sud. Fazele partiale ale eclipsei de Soare din 15 ianuarie, se vor vedea din Africa (fara zona de nord-vest), estul extrem al Europei, Asia (fãrã zona nord-esticã) si Oceanul Indian. În timpul drumului sãu de 3 ore si 45 de minute, umbra Lunii strãbate o bandã de aproximativ 12.900 km care acoperã 0.87% din suprafata Pãmântului. În România se vor observa doar fazele partiale ale acestei eclipse. De mentionat faptul cã magnitudinea eclipsei va fi micã pe teritoriul României: intre 11% (sud-vest) si 6% (nord-est). Eclipsa va debuta odatã cu rãsãritul Soarelui (aproximativ ora 8.00) si va dura aproximativ 50 de minute. De remarcat totusi faptul cã eclipsa va fi clar vizibilã prin instrumente dotate cu filtre si chiar cu ochiul liber. Curiosi si iubitorii de astfel de fenomene astronomice pot sã vinã pe 15 ianuarie, în jurul orelor 8.00, la Muzeul “Vasile Pârvan“ din Bârlad, la sediul sãu de pe strada Republicii (fosta Bancã Agricolã), unde vor putea urmãri ecplisa partialã de soare de la Observatorul Astronomic instalat pe sediul respectiv.

Si Planetariu Bârlad îsi asteaptã spectatorii

Începând cu data de 5 decembrie 2009, muzeul “Vasile Parvan“ a deschis pentru public primul planetariu digital din judetul Vaslui. Acesta este situat pe terasa Pavilionului Expoziãional «Marcel Guguianu». Spectacolele de planetariu, sase la numãr, sunt oferite de luni pânã vineri la orele 11 00, 13 00 si 16 00 . Pentru a fi sustinut un spectacol numarul minim de persoane este de 20 si maxim 39. Pretul unui bilet la Planetariu Bârlad este de 3 lei. Pentru a putea sti exact când puteti merge la spectacolul de la Planetariu Bârlad, telefonul spectatorului este 0335/428808 sau 0235/421691.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.